Darželių sujungimo klausimas dabar jau tarybos narių rankose

berzelis klevelis
Šakių darželių sujungimo atveju veikla ir toliau būtų vykdoma atskiruose pastatuose, tačiau juridinis vienetas būtų naujas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau šiandien savivaldybės tarybos posėdžio metu bus tvirtinamas savivaldybės švietimo įstaigų tinklo pertvarkos 2022–2025 metų bendrasis planas, kuriame numatyta ir Šakių darželių „Klevelis“ bei „Berželis“ reorganizacija juos sujungiant į vieną. Darželių bendruomenės tokiam sumanymui prieštarauja, teigia, kad pertvarka vykdoma skubotai, prašo reorganizaciją atidėti. Norėdamos išsakyti paskutinius argumentus darželių atstovės pagal galimybes dalyvavo ir komitetų posėdžiuose, tačiau ar tai pakeis tarybos narių nuomonę?

Anot Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko, tinklo pertvarka bene labiausiai palies tris mokyklas-daugiafunkcius centrus – Plokščių, Kriūkų ir Lekėčių. Šios ugdymo įstaigos bus reorganizuojamos ir steigiama nauja švietimo įstaiga, kuriai vadovaus vienas vadovas. Ši jungtinė mokykla pradėtų funkcionuoti nuo 2022 m.

Dar vienas iš svarbesnių pokyčių, jog Lukšių Vinco Grybo gimnazijos Gelgaudiškio skyriuje nebus komplektuojama 11 klasė. Visgi daugiausiai bangų kyla dėl tinklo pertvarkos plane numatyto Šakių darželių „Klevelis“ bei „Berželis“ sujungimo. Nors buvo viltasi, jog darželių bendruomenėms nepritariant reorganizacijai žodį tars Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, taip neįvyko. Susipažinęs su argumentuotais darželių nesutikimais, viceministras Ramūnas Skaudžius atkreipė dėmesį, kad ministerija teikia siūlymus bendrojo ugdymo programas vykdančioms mokyklos, o darželiai yra ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

„Suprasdami, kad planuojamos permainos Šakių lopšelių-darželių bendruomenėse iššaukė nerimą ir nepasitenkinimą, primename, kad, vadovaujantis Civiliniu kodeksu ir Lietuvos Respublikos biudžetinių įstaigų įstatymu, priimti sprendimus dėl mokyklų likvidavimo, reorganizavimo ar pertvarkos yra mokyklos savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos prerogatyva“, – rašo viceministras.

Kadangi švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planas buvo teiktas šio mėnesio tarybai, tad ir darželių reorganizacijos klausimas neatidėliotas – tai viena iš bendro plano dalių.

„Mes manėme, kad galbūt rugsėjį šis klausimas bus svarstomas, kam taip skubama?“ – teiravosi komitetų posėdžių metu darželių poziciją bandžiusi apginti „Berželio“ tarybos pirmininkė Lina Bakaitienė, nekart atkreipusi dėmesį ir į tai, kad dabar daugelis darbuotojų atostogauja ir būtent tokiu metu daryti pertvarkas net ir nelabai etiška.

Tačiau, anot mero Edgaro Pilypaičio, sakyti, kad su pertvarka skubama ar kad sprendimai neapgalvoti, mažų mažiausia demagogiška, tad meras ragino mažiau vadovautis emocijomis. Anot jo, su darželių vadovėmis apie tai jau buvo kalbėta jų metinio vertinimo metu vasarį, be to, anokia naujiena, kad vienos kadencija pasibaigusi, kitos jau baigiasi. Tad pasinaudojant tuo, atsižvelgiant į demografinius rodiklius ir siekiant taupyti lėšas ir siūloma reorganizacija. Be to, anot D. Aštrausko, sutaupytas lėšas būtų galima investuoti į kokybės gerinimą. Abiem darželiams reikia logopedo, o didesnė įstaiga apskritai esą turėtų daugiau galimybių dalyvaujant įvairiose programose, kad ir siekiant pastatų renovacijos. D. Aštrauskas nekart akcentavo, kad per metus pavyktų sutaupyti apie 86 tūkst. eurų.

Visgi L. Bakaitienė teiravosi, kodėl skaičiai nebuvo įvardijami gegužę, kai prasidėjo kalbos dėl sujungimo, o susirinkimo metu liepą pasakyta tik žodžiu.

„Ką man tėvams sakyti?“ – klausė „Berželio“ atstovė, nekart pridūrusi, kad raštiškai jokių skaičiavimų nebuvo gauta.

„Tėvams reikėtų pasakyti, kad pagal normatyvus, kiek yra grupėje vaikų, kiek yra privalomų turėti auklėtojų ir auklėtojų padėjėjų, bus užtikrinta“, – teigė meras.

Visa kita jau ne tėvų rūpestis, o įstaigos vadovo prerogatyva. Be to, anot savivaldybės administracijos vadovų, tik kiemai bus atskiri, o įstaiga viena. Jie atkreipia dėmesį, kad jungtinė įstaiga startuotų nuo 2022 m. rugsėjo, tad apsitarimui, kokia forma įstaiga gyvuos, laiko dar yra, nes šis sprendimas tik pradžia, tik įstaigos valdymo modelio parinkimas. Todėl ne žolės pjovimu ar skalbėjų etatais, valdžios atstovų tikinimu, dabar reikėtų rūpintis, nors bendruomenes neramina ir tai, nes visi darbuotojai, kokį darbą bedirbtų, yra bendruomenės dalis, o nežinojimas tik kelia nerimą. Vadžios atstovai sako, kad sprendimas sujungti darželius tikrai geras, be to, bus galima plėsti ir paslaugų spektrą, ir kelti darbuotojų kvalifikacijas (atkreiptas dėmesys, kad metodininkų viename darželyje tik du, kitame – trys), ir, kaip minėta, gerinti ugdymo kokybę. Tačiau darželių raštiškuose nesutikimuose ir susitikimų metu darželių atstovai nuolat akcentavo, kad ne tik nuo pagalbos specialistų priklauso ugdymo kokybė, baimintasi dėl blogėsiančio mikroklimato ir jie mano, jog kokybė nukentės, į kolektyvus bus įnešta sumaišties, o sujungus darželius kelio atgal jau nebus.

L. Bakaitienė teigė nesuprantanti, kodėl dabar, kai vaikų darželiuose nemažėja, „Klevelyje“ atsidarys nauja grupė, reikia sujungti dvi įstaigas. Meras teigė, jog valdžios tikslas žiūrėti plačiau ir ilgalaikėje perspektyvoje. Be to, jis viliasi, kad naujas įstaigos vadovas bus tikras lyderis, o ne tik vykdytojas.

„Nesinori nieko kaltinti, bet pas mus vadovai yra vykdytojai. Sakiau ir raginau vadovus imtis lyderio pozicijų. Vadovai turi ateiti su siūlymais ir matymais, pramatymais, situacijos analize, o pas mus vadovai klausiantys, vedėjau, ką daryt, vicemere, ką daryt, mere, ką daryt. Tokie vadovai – praeities vadovai“, – požiūrį komiteto posėdyje dėstė E. Pilypaitis.

„Emocijų daug, priešiškumas turi būti, tai sveika, nes tai kritinio mąstymo pasekmė, bet siūlau šį sprendimą palaikyti“, – kalbėjo vicemeras bei pertvarkos grupės pirmininkas Darius Jakavičius.

Tačiau L. Bakaitienė tikino, kad galbūt su bendruomenėmis kalbėtis reikėjo anksčiau, labiau paaiškinti, kas, kaip ir kodėl bus daroma, tai nereikėtų tiek klausimų kelti dabar. Juk įstaigoms priekaištų nebuvo, jos ne nuostolingos, o dabar moteriai susidarė įspūdis, kad ir dabar daug neaiškumų, todėl ji teiravosi, ar nebuvo galima pokyčių imtis palaipsniui, o ne drastiškai iš karto.

Kokį sprendimą priims tarybos nariai, paaiškės jau šiandien.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.