Slavikų mokykla – ant sunykimo ribos

slavikai mokykla tevai
Į susitikimą su valdžios atstovais susirinkę pradinukų tėveliai prieštaravo Slavikų mokyklos uždarymui. Jie įsitikinę, kad jeigu jau yra grėsmė mokyklos likimui, apie tai reikėjo kalbėti anksčiau, o ne rugsėjį. Valdžia atkerta, kad buvo patikinimas, jog trūkstami vaikai bus rasti, bet jų ne tik neatsirado, bet ir sumažėjo. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Sakoma, kad viščiukus skaičiuoja rudenį, tačiau nors nekart buvo skaičiuoti mokiniai Slavikų pradinėje mokykloje, jų trūksta, tad mokyklos likimui iškilo grėsmė. Negana to, kad nubyrėjo du planuoti mokinukai ir nesusidaro klasės komplektas, prieš pat rugsėjį atsisakė čia dirbti ketinusi mokytoja. Tad dabar su visų keturių pradinių klasių moksleiviais vienoje klasėje dirba viena pedagogė. Trečiadienį susiklosčiusi situacija aptarta su pradinukų tėvais ir po diskusijų rastas šioks toks tėvus tenkinantis sutarimas, bet tam dar turės pritarti ir savivaldybės taryba.

Į susirinkusius tėvelius prabilęs „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas iškart pripažino, jog klausimas nemalonus, tačiau skaičiai kalba už save.

„Vasario 25 d. prašiau išimties tvarka leisti formuoti jungtinę 1–2 ir 3–4 klasę ir jau tada buvo numatomas 4,5 tūkst. eurų trūkumas. Tada vaikų buvo 14. Per vasarą du vaikai, vienas iš ketvirtos ir vienas iš pirmos klasės, atėjo į „Varpą“, jūsų sumažėjo ir liko 12. Dabar situacija tokia: 2–3 klasė – keturi vaikai, 1–4 klasė yra aštuoni vaikai. Pagal tarybos sprendimą jungtinėje klasėje mažiausias vaikų skaičius yra aštuoni, tad dabar Slavikuose antrokų ir trečiokų yra perpus mažiau“, – dėstė mokyklos, kurios skyriumi yra ir Slavikai, vadovas M. Venckūnas ir tęsė, jog jau vėl prašė išimties tvarka formuoti 2–3 klasę – iki kalendorinių metų galo numatoma 4,3 tūkst. eurų trūkumas.

„Nežinau, kaip taryba į tai pažiūrės. Nuojauta sako, kad gali būti ir atmetimas“, – svarstė M. Venckūnas.

Be to, kaip jau esame minėję anksčiau, kone paskutinę rugpjūčio dieną Slavikuose ketinusi dirbti pedagogė atsisakė dirbti, o kito mokytojo rasti nepavyksta.

„Šitiek mokyklų uždarėt, tai kur tie mokytojai?“ – teiravosi susitikime dalyvavę tėvai, laikęsi pozicijos, kad pradinė mokykla Slavikuose turėtų išlikti, o rasti pedagogę – valdžios reikalas.

M. Venckūnas padėkojo, jog Slavikuose dirbanti mokytoja Judita Čereškevičienė sutiko ugdyti visus pradinukus, tačiau sako, jog šiais laikais vienai pedagogei dirbti su keturių klasių mokiniais vienu metu tiesiog nedovanotina. Direktoriui antrina ir vicemeras Darius Jakavičius, patikinęs, kad tai netelpa į jokius sveiko ugdymo dėsnius, tokios pačios pozicijos ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas. Jie ragino galvoti apie vaiką, ugdymo kokybę ir tai, kiek iš tikrųjų laiko vaikas gauna pamokoje. Galbūt pirmokui, kalbėjo jie, pasidaro įdomu, kas aiškinama trečiokui, o antrokui – kas ketvirtokui ar atvirkščiai. Visai kas kita, sakė D. Aštrauskas, kai vienoje klasėje nors ir daugiau, bet tos pačios klasės moksleivių.

D. Jakavičius aiškino ir apie finansavimą, kuris skiriamas komplektui, ir tai, kad realiai nepilną komplektą Slavikuose turi išlaikyti savivaldybė.

„Nevyniokit žodžių į vatą. Tai uždaryt mus norit? Nuo spalio?“ – valdžios aiškinimus nutraukė viena iš mamų.

D. Jakavičius aiškino, kad nelabai yra iš ko rinktis, net ir Pertvarkos plane tokio punkto kaip uždaryti šį skyrių nebuvo, tačiau vaikų skaičius diktuoja sprendimus.

Bendruomenė teiravosi, kodėl tik dabar, kai jau rugsėjis, surengtas toks susitikimas.

„Kodėl anksčiau apie tai nekalbėjot? Nei pavasarį, nei vasarą? Ir mes, ir vaikai dabar esame nusiteikę eiti čia“, – teiravosi slavikiečiai ir teigė, kad žinodami, jog Slavikuose gali nelikti pradinės, jie jau nuo mokslo metų pradžios vaikus galbūt būtų leidę kitur. Dabar, tikino tėvai, vaikams bus šokas, vėl adaptacija, nauja aplinka, mokytojai.

Valdžios atstovai aiškino, kad jie tikėjo pažadu, jog trūkstamas vaikų skaičius bus rastas, bet mokinių ne tik neatsirado, bet dar ir sumažėjo.

„Kuriozas“, – aiškino valdžios atstovai, o bendruomenės nariai teigė, jog ne jie kalti.

Mokytoja J. Čereškevičienė taip pat atvira.

„Man šokas“, – girdėdama planus sakė ji ir tikino, jog jeigu anksčiau apie tai būtų žinojusi, gal ir darbo kitur pasidairiusi būtų, į darbą kad ir tame pačiame „Varpe“ pretendavusi...

Anot D. Jakavičiaus, rytais su mokinių pavėžėjimu nebūtų jokių problemų, nes ir dabar autobusiukas į „Varpą“ važiuoja paimti maisto, tad tuo pačiu surinktų ir mokinukus.

„Bet jūs pagalvokit, pirmokai dar visai vabaliukai. Kada vaikus pakelti reikės, nesąmonė, jie pervargs, nepailsės“, – valdžios siūlymų nenorėjo girdėti bendruomenė.

Bendruomenės pusėje buvo ir seniūnas Valdas Dumčius, aiškinęs, kad galbūt bent kažkoks pereinamasis laikotarpis galėtų būti, galbūt finansinį klausimą galima paderinti su nuolatiniu rėmėju Albinu Markevičiumi, kad tik išliktų šviesos židinys Slavikuose. D. Aštrauskas patikino, kad rėmėjas gali remti įvairius mokyklai reikalingus pirkinius, maitinimą, kompensuoti kuro išlaidas, beje, ką ir daro, bet klasių komplektų apmokėjimą numato įstatymai.

„Bet gal dar eitų šiuos metus ištempti?“ – teiravosi seniūnas.

„O kas toliau?“ – kėlė klausimą vicemeras.

„O toliau – balius baigtas“, – replikavo vienas iš tėvelių.

Visgi, kada tas balius bus baigtas, bendruomenei ir valdžiai sutarimą rasti sekėsi sunkokai, mat tėvai mano, jog valdžia tokią mokyklą kaip Slavikuose geranoriškai galėtų padėti išlaikyti ir taškas. Galiausiai D. Jakavičius siūlė dar vieną variantą – į „Varpą“ vežti penkis ketvirtokus, visus kitus jungti į vieną klasę ir laukti geresnių laikų. Šis siūlymas bendruomenei pasirodė priimtinas. J. Čereškevičienė su jungtine klase dirbti sutiko, tačiau tam tikras sąlygas ji tikino aptarusi ir su direktoriumi, viliasi, kad nesikeis ir darbo užmokestis. Tiesa, tokiam variantui dar turės pritarti savivaldybės taryba. Be to, svarstyta, kad nors ateinantį rugsėjį pirmokų būtų pakankamai ir klasė galėtų būti formuojama, niekas negali būti garantuotas, ką parodė ir šiųmetinis pavyzdys, kad kažkas iš tėvų nesugalvos savo vaiko leisti į didesnę mokyklą, kur, pavyzdžiui, jau mokosi ir vyresnieji broliai ar seserys ir kur toje pačioje mokykloje jis galės baigti ne keturias, o aštuonias klases. Bendruomenė svarstė, ar ir darželis išliks, tačiau valdžia patikino, jog darželio klausimas neliečiamas ir jis turi būti.

Akivaizdu, kalbėjo susitikimo dalyviai, kad viščiukus ir vėl reikės skaičiuoti pavasarį, bet ar jų nereiks vėl perskaičiuoti rudenį – klausimas atviras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.