Ukrainiečiai vaikai jau veria ugdymo įstaigų duris

piesinys uk
Gintarė MARTINAITIENĖ

Rajone apsistojantys ukrainiečiai stengiasi įsikurti, apsiprasti naujoje šalyje ir naujoje aplinkoje, o pirmieji vaikai jau veria ir ugdymo įstaigų duris. Net neabejojama, kad tokių vaikų tik daugės.

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko, kaip niekad reikia susitelkimo, atjautos bei pagalbos vaikams integruojantis į bendruomenę. Anot vedėjo, yra šeimų, kurios vaikus į mokyklą nori leisti iš karto, tačiau yra ir tokių, kurie dar nori pailsėti, apsiprasti.

„Mes skatiname, kad į mokyklą pradėtų eiti greičiau, susirastų draugų, atrastų veiklos ir lauke. Gelgaudiškyje atvyko keturi suaugę ir septyni vaikai, iš kurių jauniausiam tik aštuoni mėnesiai. Kai kurie jau apsižiūrėjo mokyklą, bet yra ir gaunančių per nuotolį užduotis iš Ukrainos, tad procesas vyksta įvairiapusiškai. Yra vaikas, turintis negalią“, – sakė D. Aštrauskas, pasidžiaugęs, kad vieną Šakiuose apsistojusią mergaitę ypač sužavėjo, kad čia yra Cirko mokykla.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus turimais duomenimis, Šakių „Žiburio“ gimnazijoje jau mokosi trys mergaitės, visos atėjo į devintą klasę. Kaip buvo kalbėta švietimo įstaigų vadovų pasitarime, kad būtų lengviau susikalbėti, klasė buvo parinkta ta, kur auklėtoja yra rusų kalbos mokytoja. „Varpą“ taip pat jau lanko vienas mokinys, artimiausiu metu mokytis turėtų pradėti dar vienas, yra prašymai priimti ir į darželius Šakiuose bei Gelgaudiškyje.

Visgi tenka susitvarkyti nemažai formalumų, užsiregistruoti, net norint gauti paramą pirmiausiai reikia atsidaryti sąskaitą banke, o viskas užtrunka.

Vicemeras Darius Jakavičius informavo, kad gali būti skiriama ir pašalpa, taip pat nemokamas maitinimas ar lėšos mokyklinėms priemonėms įsigyti, tačiau ypač reikalingas bendruomenės susitelkimas ir geranoriškumas, kol visi procesai pajudės. Visgi tokių vaikų tik daugės. Viliamasi, gal ir rajone atsiras ukrainiečių pedagogių, kurios mokyklose galėtų būti įdarbintos kaip mokytojų padėjėjos, taip mokiniams integracija būtų lengvesnė. Svarstoma ir apie psichologinę pagalbą atvykusiems vaikams. Žinoma, šiuo metu dirbti su atvykstančiais bus iššūkis ir mokytojams, reikia peržiūrėti programas, prisiminti užsienio kalbą, terminus.

Reikia žiūrėti, kalbėjo pasitarimo metu „Žiburio“ direktorė Jūratė Mozūraitienė, pagal situaciją ir daug dalykų, ko gero, paaiškės tik eigoje, tačiau laikas išties neeilinis.

„Buvo kovidas, dabar karas. Tai situacijos, kokių nebuvo“, – mintimis dalijosi „Žiburio“ direktorė ir tvirtino, kad ukrainietėmis moksleivėmis pasirūpinta, „turės ir kuo apsirengti, ir į ką rašyti“.

D. Jakavičius ragino turėti ir sveiko proto. Jeigu bus norinčių lankyti darželius, nesakyti, kad vietų nėra, net jeigu pagal higienos normas taip ir yra. Situacija neeilinė ir reikia vadovautis, sakė jis, logika, o ne aklai paklusti reikalavimams.

Ketvirtadienio duomenimis, kaip patikslino Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, rajone glaudėsi 42 pabėgėliai iš Ukrainos, iš jų 26 vaikai (17 mokyklinio amžiaus).

„Šiai minutei skaičiai tokie, bet viskas nuolat keičiasi. Buvo, kad nuvyksta registruotis ir nusprendžia pasilikti didesniame mieste, o pas mus negrįžta. Dabar irgi laukiame vienų atvykstančių, matysime“, – sakė D. Pilypaitytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.