Į mokyklų valgyklas įpūs XXI amžiaus vėjų

finansu ministerija
Liepos viduryje vykusioje konferencijoje savivaldybių atstovus su projektu supažindino finansų ministrė Gintarė Skaistė (nuotraukoje). Čia dalyvavęs meras Edgaras Pilypaitis informacija pasidalijo su tarybos nariais – penktadienį šie vienbalsiai pritarė siūlymui leisti rajono mokykloms dalyvauti projekte. Finansų ministerijos nuotr.

Agnė KEREIŠIŪTĖ

Penktadienį posėdžiavusi Šakių rajono savivaldybės taryba nusprendė, jog prie Finansų ministerijos inicijuojamo projekto, kurio tikslas – atsiskaitymų negrynaisiais pinigais infrastruktūros diegimas ugdymo įstaigose, galės prisijungti ir mūsų rajono mokyklos.
 
Numatyta, jog įgyvendinant projektą ugdymo įstaigų valgyklose bus įdiegiami išmanūs kasos aparatai, kortelių skaitytuvai, o moksleiviai bus aprūpinami elektoriniais mokinio pažymėjimais su integruota elektroninės piniginės funkcija.

Tokia atsiskaitymų sistema toli gražu ne naujiena – pavyzdžiui, dar 2014 m. panaši infrastruktūra buvo pritaikyta Šiaulių savivaldybėje, vėliau – Tauragės, Švenčionių, Klaipėdos ir Kazlų Rūdos rajonų savivaldybėse.

„Kaimyninėje Kazlų Rūdoje įdiegus šį metodą paaiškėjo, kad apyvarta mokyklų valgyklose pakilo 40 proc. Tai reiškia, kad tėvų įdėti pinigėliai maistui valgykloje būtent ten ir nusėdo. Efektas yra nepaneigiamas, matematiškai ir visaip kaip patikrintas“, – aiškino meras Edgaras Pilypaitis.

Tiesa, minėtosios savivaldybės reikiamą įrangą pirko iš savo biudžeto lėšų. Na, o dalyvaujant Finansų misterijos projekte, kaštus padengtų Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondas, tad mūsų savivaldybei tektų finansuoti tik infrastruktūros palaikymo ir aptarnavimo išlaidas.

Visgi, prieš priimant sprendimą, tarybos nariui Valdui Stankūnui kilo klausimas, ar įvedus naują sistemą iš mokinių nebus atimta pasirinkimo laisvė.

„Žmonėms vis labiau atimama teisė pasirinkti laisvai. Tas pats su darbuotojų atlyginimais, senjorų pensijomis, o dabar bandoma kištis ir į jaunosios kartos reikalus. Suprantu, yra projektas, pinigai tam skirti, bet nėra pasirinkimo laisvės“, – susirūpino V. Stankūnas.

Kolegą nuramino meras, patikinęs, jog viskas vyks priešingai – atsiras pasirinkimo galimybė, mat moksleiviai galės atsiskaityti tiek moderniu mokinio pažymėjimu, tiek banko kortele, tiek įprastu būdu – grynaisiais.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Bernardinas Petras Vainius teigė, jog aptariamų  funkcijų įgalinimas išeitų į naudą ir mokinių sveikatai, ir tėvams, kurie vaikams skirtus dienpinigius galėtų pervesti tiesiai į pažymėjimą.

„Aš, kaip dirbantis švietimo įstaigoje, iš dalies kuruodamas moksleivių maitinimą, matau, kad šitas žingsnis, kuris yra šiandien žengiamas, turėjo būti žengtas ir įgyvendintas seniai. Tėveliams yra labai sudėtinga –  kiekvieną rytą reikia duoti arbatpinigių vaikams, turėti smulkių pinigų, tai situacija bus palengvinta. Kitas esminis dalykas – vaikai naudodamiesi šita kortele neišleis pinigų kioske, jie valgys sveiką maistą, kuris yra tiekiamas mokyklų valgyklose“, – kalbėjo B. P. Vainius.

Jam antrino ir E. Pilypaitis, pridurdamas, kad bus išspręsta ir daugiau problemų, pavyzdžiui, sušvelnės socialinis klimatas, mat vaikai, gaunantys nemokamo maitinimo talonėlius, įvedus naująją sistemą, atsiskaitys elektroniniais mokinio pažymėjimais, todėl nebeišsiskirs iš kitų. Be to, gerokai sumažės popierizmo.

„Būtų išlaisvinti ir socialiniai pedagogai – dabar  jie pačiais primityviausiais metodais spausdinasi talonėlius, kuriuos dalina mokiniams, vėliau juos virtuvės darbuotojai surinkinėja, suklijuoja ant kažkokių lapų, antspauduoja, pristato buhalterijai, ten vėl kas nors skaičiuoja. Tai taip pat yra kaštai, kurių mes nei matome, nei pasveriame – net nepagalvojame, kokią atsakomybę neša ir ką jaučia tie žmonės  XXI a. naudodami tokią popierinę metodiką“, – kalbėjo meras.

Nors rajono valdžia  įžvelgia gausybę privalumų, visgi galutinį sprendimą dėl dalyvavimo projekte turės priimti pačios ugdymo įstaigos – preliminarus norinčiųjų skaičius bus žinomas jau rugsėjį, o darbus numatoma įgyvendinti iki 2023 m. pabaigos.

„Siūloma galimybė pasinaudoti tuo, ką ne viena savivaldybė įdiegė savo biudžetų sąskaita, o dabar tai bus apmokama Europos Sąjungos pinigais. Mes tiesiog praleistume progą įsigyti bazę, kurią vėliau pagal savo ugdymų įstaigų planus arba poreikius galėtume plėsti“, – teigė E. Pilypaitis, turėdamas omenyje tai, jog ateityje bus galima  įdiegti ir kitas funkcijas – neformalaus švietimo apskaitą, lankomumo ir praėjimo kontrolę, bibliotekos paslaugas ir t.t.

Dalyvauti projekte tarybos nariai pritarė vienbalsiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.