Tarp keturių rajono šimtukininkų ir vienas vaikinas

domeikaiteGintarė MARTINAITIENĖ

Abiturientai jau gali atsipūsti. Pastarosiomis dienomis jie atsiima brandos atestatus, atsisveikina su mokykla ir padavę prašymus į universitetus laukia verdikto. Keturi rajono abiturientai iš egzaminų gavo maksimalų 100 balų įvertinimą, o maksimalia taškų suma įvertinti net penki darbai. Be trijų geriausiai įvertintų rajono merginų šiais metais yra ir vienas vaikinas.

Bernadeta Domeikaitė, Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla. Lietuvių kalba – 100, istorija – 100, matematika – 86, anglų kalba – 82.

B. Domeikaitė yra vienintelė, kuri šiais metais iš valstybinių egzaminų gavo net du šimtukus. Tačiau ji sako ne tik kad nesitikėjo tokio įvertinimo, bet pamačiusi rezultatus manė, kad įsivėlė klaida. Abiturientė pasakojo, kad tokio rezultato nesitikėjo ir tėvai ne kartą akcentavę, kad egzaminų rezultatai dukrą pastatys į vietą. „Nors ir gerai mokiausi, tačiau niekada nebuvau išskirtinė ar geriausia“, - teigė B. Domeikaitė. Ji netgi manė, kad iš tiksliųjų mokslų gaus geresnius balus, tačiau išėjo atvirkščiai. Paklausta, ar reikia daug mokytis norint gauti tokius įvertinimus mergina pirmiausiai pabrėžia, kad mokytis reikia protingai. „Reikia mokytis ir atsirinkti tai, ką reikia. Jeigu tam tikras istorinis įvykis ar rašytojas neįeina į programą, tai aš apie jį ir neskaitydavau“, - pasakojo dviejų šimtukų savininkė. Bernadeta teigė, kad stengdavosi kuo daugiau klausytis per pamokas, kad mažiau dėmesio pamokų ruošai reikėtų skirti namuose. Tačiau pripažino, kad visuomet rasdavo viduriuką tarp laisvalaikio ir pamokų, ir pavykdavo protingai susidėlioti prioritetus. To paties ji linki ir būsimiesiems abiturientams. Mokykloje ji mėgo žaisti krepšinį, piešti, lankė dramos studiją, buvo aktyvi mokyklos bendruomenės narė. B. Domeikatė norėtų studijuoti kūrybinių industrijų specialybę VGTU.
 
legotaiteGabrielė Legotaitė, Kudirkos Naumiesčio V. Kudirkos gimnazija. Lietuvių kalba – 100, biologija – 92,  matematika – 80, chemija – 49.

G. Legotaitė sako nesitikėjusi šimtuko iš lietuvių kalbos. Be to, kaip pasakojo abiturientė, mokykloje jai labiau patiko ne gimtoji kalba, bet biologija, kurios rezultatas naumiestietę nuvylė. „Be abejo reikia labai daug mokytis, bet egzaminų rezultatai priklauso ir nuo sėkmės“, - teigė Gabrielė. Ji įsitikinusi, kad reikia stengtis padaryti viską, ką gali, nenuleisti rankų, kad vėliau netektų gailėtis. Mergina prieš egzaminus tikrai nemažai laiko praleisdavo prie knygų, tačiau svarbiausia, pasak jos, sistemingai planuoti laiką. „Pirmiausiai turi būti mokslai, tačiau svarbu, manau, nepasilikti visko vienai dienai, likusį laiką galima skirti laisvalaikiui“, - kalbėjo pašnekovė. Būtent laisvalaikio merginai pastaruoju metu ypač trūko, tad dabar, kai egzaminai išlaikyti ir atestatas rankose, galės daugiau laiko skirti draugams, pramogoms. G. Legotaitei patinka dainuoti, mokykloje ji dalyvaudavo meninio skaitymo konkursuose, vykdavo į Dainų šventes. Tačiau ką konkrečiai studijuos ateityje sako dar neapsisprendusi. „Žinau, kad kažką iš gamtos mokslų, bet dar mąstau“, - specialybės neišdavė G. Legotaitė.

zymonaiteGabija Zymonaitė, Griškabūdžio vidurinė mokykla. Istorija – 100, anglų kalba – 95, matematika – 95, lietuvių kalba – 90.


Visus valstybinius egzaminus puikiai išlaikiusi Gabija sako visą laiką mokiusis kryptingai. „Gerų rezultatų tikėjausi, nors ir nemaniau, kad jie visi bus tokie aukšti“, - teigė griškabūdietė. Po tokių įvertinimų mergina sulaukusi ne tik artimųjų ir draugų sveikinimų, bet ir direktoriaus, mokytojų skambučių. Ji pripažino, kad mokėsi tikrai nemažai, ypač istoriją, nes metų pradžioje jautė, kad ši disciplina yra jos silpnoji vieta. „Daug mokiausi papildomai, skaičiau, važinėjau ir pas vieną mokytoją, bet iniciatyvą rodžiau pati“, - pripažino Gabija. Ji teigė visuomet mokėjusi derinti savo laisvalaikį ir mokslus. „Pernai Meno mokykloje baigiau fortepijono specialybę. Paskutiniaisiais metais labai pamilau šį instrumentą, jam skirdavau daug dėmesio, dalyvavau jaunimo organizacijų veikloje ir apskritai esu intensyvų gyvenimą mėgstantis žmogus“, - apie save kalbėjo G. Zymonaitė. Ką studijuoti ateityje mergina renkasi iš dviejų dalykų – kūrybinių industrijų ir ekonomikos. „Ekonomika nėra perspektyvu, tačiau man sekasi matematika, tad, manau, patiktų studijuoti, o kūrybinių industrijų įdomi mokymo programa, susirašinėjau su studijuojančiais, bet abejoju, nes šioje specialybėje man gali pritrūkti meninės gyslelės“, - apie savo ateities pasirinkimą kalbėjo abiturientė.

laukaitisPetras Laukaitis, Šakių „Žiburio“ gimnazija. Biologija – 100, anglų kalba – 92, matematika – 86, chemija – 85, lietuvių kalba – 54.

P. Laukaitis yra vienintelis vaikinas šiais metais, už valstybinio egzamino darbą įvertintas šimtuku. Tačiau pats vaikinas šio rezultato nesureikšmina, tik džiaugiasi, kad tai padės stojant. „Labiausiai šimtuku tikriausiai džiaugėsi mama“, - šypsodamasis pasakoja buvęs gimnazistas. Petras sako panašių rezultatų tikėjęsis, tačiau šiek tiek nuvylė lietuvių kalbos įvertinimas. Žinoma, kompensavo biologijos rezultatas. Tačiau, kaip pripažino abiturientas, lietuvių kalba niekuomet nebuvo iš tų dalykų, kuris labai patiktų. „Niekuomet nemėgau ir nemėgstu skaityti kūrinių bei gilintis, kas yra tarp eilučių“, - sako gimnazistas. Jis mano, jog norint pasiekti aukštų rezultatų, reikia mokytis visuomet ir nuolat kartoti „Tikrai nereikia sakyti ir galvoti, kad pradėsiu mokytis nuo naujų metų ar nuo pavasario, nes taip nieko nepasieksi“, - patirtimi dalijosi P. Laukaitis. Jis pripažino, kad jam gerų rezultatų pasiekti padėjo ir korepetitorius, kuris, pasak Petro, padėjo susisteminti ir pakartoti žinias. P. Laukaitis norėtų studijuoti odontologiją arba mediciną. Jis teigė, jog jam svarbu, kad pasirinkta specialybė būtų perspektyvi ir pavyktų rasti darbą, tad jau senokai apmąstęs tokį savo pasirinkimą. „Nenoriu ir nesiekiu būti bedarbis su aukštuoju išsilavinimu“, - akcentavo Petras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.