Į profesines mokyklas stoti bus galima iki rudens

pusvaskisIki pat rugsėjo 1 dienos stojantieji dar gali paduoti dokumentus į neužimtas vietas atskirose profesinių mokyklų programose.

Šiais metais mokytis profesinėse mokyklose jau priimta 14 tūkst. 918 jaunuolių, tai yra 80 proc. planuojamo pirmakursių skaičiaus, teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pranešime spaudai. Jau kelerius metus tarp populiariausių specialybių - paslaugų sfera. Jaunimas daugiausiai renkasi darbo rinkoje paklausias automechanikos, kirpimo meistrų rengimo, kosmetologijos ir kitas profesijas.

"Dėl trumpesnio mokymo laiko, mokymo turinio suderinimo su ūkio poreikiais pastaruoju metu sparčiai atnaujinamos mokymo bazės profesinės mokyklos gali greitai atsiliepti į kvalifikuotų specialistų paklausą rinkoje. Tačiau įgyta specialybė ne tik leidžia nesunkiai susirasti darbą, bet ir suteikia galimybę tęsti studijas kolegijose ar universitetuose. Profesinę kvalifikaciją turintis stojantysis papildomai gauna vieną arba du balus, o baigiamojo kvalifikacinio egzamino įvertinimas gali atstoti vieną valstybinį egzaminą", - sako Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento direktoriaus pavaduotojas Romualdas Pusvaškis.
 
Pasak R. Pusvaškio, šiuolaikinėje darbo rinkoje ypač vertinami darbuotojai, greta universiteto ar kolegijos diplomo turintys ir profesinę kvalifikaciją. Įsidarbinimo, karjeros perspektyvos privalumus jau pernai įvertino Lietuvos jaunimas - į profesines mokyklas buvo priimta 14 proc. daugiau mokinių negu planuota.

Profesinėse mokyklose suteikiama galimybė studijuoti sulaukus 14 metų. Bendrojo lavinimo mokyklų abiturientai profesinį išsilavinimą gali įgyti po 1-1,5 metų trukmės studijų, norintieji vidurinį išsilavinimą gauti profesinėse mokyklose mokosi trejus metus.

Stojantieji į profesines mokyklas dokumentų priėmimo komisijai turėtų pateikti prašymą, kuriame nurodoma pasirinkta profesinio mokymo ir bendrojo lavinimo programa, ankstesnio mokymosi pasiekimus įteisinančius dokumentus, sveikatos pažymėjimą, dvi nuotraukas, pasą ar gimimo liudijimą, ar kitą asmens tapatybės dokumentą.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.