Kad kelias į mokyklą būtų saugus

pegasasAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 28 dieną Lietuvos automobilių kelių direkcija kartu su „Pegaso“ knygynais surengė vaikams socialinę saugaus eismo akciją „Saugus kelias į mokyklą“. Šios akcijos tikslas – sutelkti visuomenės pastangas spręsti vaikų, einančių į mokyklą ir grįžtančių į namus per pėsčiųjų perėjas ir sankryžas, saugumą.

Nuotr. Į akciją „Saugus kelias į mokyklą“ „Pegaso“ knygyne susirinko nemažas būrelis ikimokyklinukų ir  pirmokėlių.

Mažuosius mokinukus reikia mokyti įžengti į pėsčiųjų perėją tik tada, kai automobilis sustoja, nes pats vaikas negali gerai įvertinti nuotolio nuo atlekiančios mašinos iki perėjos. Taip pat reikėtų vaikui pademonstruoti situaciją, kai yra kelios eismo juostos, o perėja nereguliuojama. Teisingas būtų toks mokymas: pirmoje juostoje mašina sustojo, vaikas žengė į priekį, pasižiūrėjo pro kraštą, palaukė, kol sustos šalia važiuojanti mašina, ir tik tada žengė toliau. Svarbiausia, kad vaikas įprastų nebėgti per visas eismo juostas, sustojus tik pirmajam automobiliui.
 
Kelių eismas vis intensyvėja, prie vairo sėda daug jaunų ir mažai patyrusių vairuotojų. Pagal statistiką, kas penktą eismo įvykį sukelia neblaivūs vairuotojai. Kitaip sakant, elgtis neatsargiai ir žiopsoti kelyje yra mirtinai pavojinga. Paskui draugą išbėgęs ar tikėdamasis prasmukti pro važiuojančius automobilius vaikas rizikuoja žūti ar būti skaudžiai sužalotas. Kiekvienais metais Lietuvos keliuose žūva keliasdešimt vaikų.

Į Šakių „Pegaso“ knygyną susirinko apie 30 pirmokų ir ikimokyklinio amžiaus  mažųjų eismo dalyvių iš „Varpo“ vidurinės mokyklos su mokytoja Živile Pieniutaite, iš Vaikų dienos centro su mokytoja Rita Dumbliauske, iš darželio „Berželis“ su auklėtoja Ieva Kazlauskaite.  Šakių kelių  tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius ir inžinierius Remigijus Gudaitis atvežė ir išdalijo vaikams saugaus eismo knygeles, atšvaitus, skirtukus, informacinius leidinukus.

A.Pauliukevičius visiems į knygyną užsukusiems lankytojams ir vaikams priminė saugaus eismo taisykles, kaip reikia pereiti pėsčiųjų perėjas ir sankryžas, kaip saugiai elgtis kelyje, pamokė, kaip prisisegti ir nešioti atšvaitus, ypač tamsiuoju paros metu. „Savo saugumu turime rūpintis patys“, - kalbėjo Šakių kelių tarnybos viršininkas. – „Ši akcija vykdoma jau keletą metų iš eilės ir ja siekiama, kad tamsiuoju paros metu visi būtų matomi, kad kelias į mokyklą ir į namus visiems būtų saugus.“ Atšvaitų kasmet išdalijama tikrai daug, dabar juos segi gerokai daugiau vaikų nei prieš keletą metų. Deja, daugelis mažųjų prikaupia jų pilnus stalčius, bet neužsisega. Laikas juos išsitraukti. Atšvaitą kaip dantų šepetuką reikia naudoti kiekvieną dieną.

Tamsiuoju paros metu kiekvienas mokinys būtinai turi segėti atšvaitą ar dėvėti drabužius su atšvaitais. Jeigu atšvaitas spyruoklinis, jį reikia užsidėti ant dešinės rankos, o jeigu pakabinamas – prisegti prie viršutinio drabužio dešinės kišenės. Beje, reikėtų atšvaitą segėti ne tik vakarais, bet ir apniukusią dieną. Svarbu, kad ne tik vaikai, bet ir jų tėvai segėtų atšvaitus. Jie turi būti geras pavyzdys vaikams, nes kaip tėveliai elgsis gatvėje, taip elgsis ir mažieji. Jiems tėvai – didžiausias autoritetas.

Kaip teigė „Pegaso“ knygyno vedėja Odeta Šiuikienė, suaugusieji pirmiausiai patys turi rodyti pavyzdį vaikams – patys nešioti atšvaitus, važiuoti dviračiu su šviesą atspindinčiomis liemenėmis, gatvę pereiti per pėsčiųjų perėjas, užsisegti saugos diržus ir neviršyti greičio. Kiekviena akcija, kiekvienas renginys, atkreipiantis dėmesį į saugų eismą, yra reikalingas ir naudingas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.