„Veikianti įmonė“ Šakių „Žiburio“ gimnazijoje

verslo_pamokosAsta GVILDIENĖ

Šakių „Žiburio“ gimnazijos vyresniųjų klasių mokiniai ekonomikos mokosi pagal VĮ „Lietuvos Junior Achievement” (LJA) programą „Veikianti įmonė“. LJA – ne pelno organizacija, jaunimo verslo ir ekonominio švietimo programų lyderė Lietuvoje, paruošusi mokykloms daugiau nei 10 skirtingų verslo ir ekonomikos mokymo programų. Jos misija  ugdyti Lietuvos jaunimą laisvosios rinkos dvasia, mokyti suprasti verslą ir ekonomiką, puoselėti iniciatyvą, verslumą ir lyderio savybes.

Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos ekonomikos mokytoja Daiva Palukaitienė savo mokinius  ekonomikos moko pagal VĮ „Lietuvos Junior Achievement” programą „Veikianti įmonė“.


Kaip informavo „Žiburio“ gimnazijos ekonomikos mokytoja Daiva Palukaitienė, daugelis Lietuvos mokyklų mokosi pagal LJA programas ir dalyvauja Lietuvos VEMP čempionatuose, geriausios mokinių bendrovės konkursuose, Pasaulio „Hewlett–Packard“ VEMP varžybose, reklamos konkursuose, vasaros stovyklose, ekskursijose į verslo įmones. Ekonomika, laisvoji rinka, verslo praktika - tai verslininkų naudojami terminai, bet jais apibūdinami principai daro įtaką kiekvieno gyvenimui. Jaunimas turi pasirengti pats kurti savo ir šalies ateitį, todėl svarbu, kad jau mokykloje pradėtų mokytis šių sąvokų.
 
Pasak D. Palukaitienės LJA programa „Veikianti įmonė“ padeda moksleiviams suprasti visuomeneje veikiančius ekonomikos dėsnius, teorija siejama su praktine veikla, o mokytojos darbą papildo verslo konsultantė, VšĮ Šakių verslo informacijos centro direktorė Aurelija Baužaitė, kuri jiems duoda daug praktinių patarimų.

Moksleiviai turi idėją – nuo lapkričio 2 dienos įkurti įmonę EMMB „Žyma“, kurios prezidentu išrinktas Laurynas Stankaitis. Įmonė rengiasi gaminti knygoms skirtukus su formulėmis. Jei tam pritars ir mokytojai – tai būtų mokiniams savotiška „špargalka“, kurią pagal apklausos duomenis pirktų 80 iš 100 apklaustųjų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių. Devintokai teigė, kad jų konkurentas „Pegaso“ knygynas tokiais skirtukais neprekiauja. Jei jie išpopuliarėtų „Žiburio“ gimnazijoje, skirtukais su formulėmis būtų galima prekiauti ir kitose rajono, o vėliau galbūt ir Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose.

Ekonomikos mokytoja D.Palukaitienė prasitarė, kad bendrovės kūrimas - tai ne naujiena „Žiburio“ gimnazijos moksleiviams. Prieš porą metų jie buvo įsteigę bendrovę D&D ir leido laikraštį, tad jau turi šiokios tokios patirties, gali įvertinti pliusus ir minusus, kad naujai sukurtoje įmonėje nebūtų kartojamos tos pačios klaidos. Tiesa, leisti laikraštį pelningai moksleiviams nepavyko – visa klasė nusipirkdavo vieną numerį, perskaitydavo ir, pasak D.Palukaitienės, visas biznis tuo baigėsi - jie garbingai uždarė verslą, išpirkdami akcijas. „Aišku, dividentų mokėti nebuvo iš ko ir pelno mokesčio nereikėjo mokėti“, – ekonomikos mokytoja džiaugėsi, kad nepatyrė nuostolių. – „Nors įmonės darbuotojai atlyginimus išsimokėjo neišprekiautais laikraščiais, tačiau entuziazmo buvo daug ir moksleiviams labai patiko.“ Kaip teigė D.Palukaitienė, dabar šie mokiniai jau baigę gimnaziją, tačiau ji nemano, kad nors vienas, dalyvavęs šiame projekte gailisi, nes keletas šioje programoje dalyvavusių mokinių šiuo metu studijuoja tarptautinį verslą.   
 
Kaip teigė gimnazistų verslo konsultantė A.Baužaitė, ši programa atkreipia jaunų žmonių dėmesį į jų pačių galimybes siekti savo gyvenimo gerovės, supažindina su pagrindiniais šalies ekonomikos principais ir privataus verslo vaidmeniu. Susitikimuose su programos „Veikianti įmonė“ dalyviais ji konsultuoja, kaip įkurti įmonę, kaip organizuoti gaminių pardavimą, kokia yra verslo socialinė atsakomybė, vyriausybės funkcijos ekonomikoje. „Verslas yra didžiausias žaidimas pasaulyje, jeigu žinote, kaip jį žaisti“, - citavo T.Dž. Votsoną (IBM kompanija) A.Baužaitė.

Ekonomikos mokytoja D.Palukaitienė planuoja su programa „Veikianti įmonė“ dalyvauti VšĮ Šakių verslo informacijos centro, Šakių verslo klubas asociacijos ir Šakių savivaldybės administracijos paskelbtame jaunimo verslumo ugdymo idėjų ir iniciatyvų konkurse „Mes ir verslas“ nominacijoje „Verslumas mūsų mokykloje“.

„Žiburio“ gimnazijos ekonomikos mokytojai ir jos mokiniams linkime sėkmės konkurse, kad jų neblėstantis entuziazmas taptų pavyzdžiu kitoms rajono mokykloms ir paskatintų jas dalyvauti ir semtis patirties VĮ „Lietuvos Junior Achievement” siūlomuose kursuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.