Moksleiviai domėjosi profesijomis

arstikaitieneLapkričio 5 dieną Sintautų pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviai lankėsi Vilniuje, Seime, oro uoste. Čia jie susipažino su Seimo narių darbo diena bei lakūnų, oro kelionių palydovų profesijomis.  

Nuotr. Tą pačią dieną jaunuoliai lankėsi Vilniaus oro uoste. Čia jie daug sužinojo apie lakūno ir stiuardesės profesijas.  

Profesinis orientavimas yra nuoseklus ir kryptingas asmens parengimas profesijos pasirinkimui bendrojo lavinimo, profesinio informavimo ir konsultavimo priemonėmis. Pedagogai pastebi, kad mokiniui pasirinkti profesiją nelengva dėl keleto priežasčių. Viena jų ta, kad paaugliai nežino, ką ketina veikti baigę mokyklą. Žinoma, jaunuoliai ne visada gerai pažįsta save, žino individualias psichines ir asmenines savybes. Daugelio jų norai ne visada sutampa su galimybėmis, tiek subjektyviomis (gebėjimais, sveikata), tiek objektyviomis (socialinėmis sąlygos). Esama ir nusistovėjusių stereotipų apie tam tikrą profesiją. Manoma, kad rinkdamasis ateities kelią, moksleivis pasirinks ir tą įvaizdį, kuris lydės jį visą gyvenimą.
 
Siekdama to išvengti, Sintautų pagrindinė mokykla vykdo profesinio orientavimo projektą „Planuoju savo ateitį“. Taip mokiniai turi galimybę iš arčiau pažinti skirtingas profesijas, pabendrauti su šių profesijų atstovais.

Praėjusį penktadienį mokyklos grupės prieš smurtą 8-10 klasių moksleiviai, kartu su vadove Jūrate Arštikaitiene lankėsi Vilniuje. Mokiniai susipažino su Seimo narių darbu. Apie Seimo nario darbo dieną pasakojo Darbo partijos narys Vytautas Gapšys. Seimo narys aiškino mokiniams, kad Lietuvoje yra didelės galimybės jauniems žmonėms, tik reikia noro ir užsispyrimo.

Neišdildomą įspūdį mokiniams paliko susitikimas su oro bendrovės „airBaltik“ lėktuvo pilotu Vilniaus oro uoste. Už šią galimybę jie dėkoja NVO „Gelbėkit vaikus“ pirmininkui, „airBaltik“ generaliniam direktoriui Tadui Vizgirdai. Mokiniai sužinojo, kaip tapti lėktuvo pilotu ar stiuardese. Sintautiškiai pabuvojo naujausiame kompanijos lėktuve ir netgi pasėdėjo piloto kabinoje. Pasak vaikų, jei jie ir netaps lėktuvų pilotais, tai bet žinos, kad skraidyti yra visiškai saugu.

Nieko nėra tikriau už tai, ką gali pajausti ir paliesti pats. Namo sintautiškiai vyko kupini įspūdžių ir nusiteikę planuoti savo ateitį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.