Nuo sausio – naujas ikimokyklinuko krepšelis

darzelisNuo sausio 1-osios visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, taip pat ir nevalstybinėse, įvedamas ikimokyklinuko krepšelis. Vyriausybė prieš savaitę patvirtino metodiką ikimokyklinio ugdymo krepšelio lėšoms švietimo įstaigose apskaičiuoti ir paskirstyti 2011-aisiais metais.

Švietimo ir mokslo ministerija nustatė, kad ikimokyklinuko krepšelio dydis nepriklauso nuo vaikų grupės dydžio ir vietovės, kurioje yra ikimokyklinio ugdymo įstaiga. Suma, skiriama vienam ikimokyklinukui visoje Lietuvoje vienoda, – 2555 litai, o vaikui, turinčiam specialiųjų ugdymo poreikių, skirtas 35 proc. didesnis krepšelis – 3450 litų per metus.

Pagal Vyriausybės patvirtintą metodiką, ikimokyklinuko krepšelio sudedamosios dalys bus tokios pat kaip ir mokinio krepšelio. Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė, 70 litų numatyta ikimokyklinio ugdymo priemonėms, 10,4 litų - pažintinei veiklai, 19 litų - auklėtojų ir kitų ugdymo procese dalyvaujančių asmenų kvalifikacijai tobulinti, 20 litų informacinėms ir komunikacinėms technologijoms diegti ir naudoti, 19 litų – finansuoti pedagoginėms psichologinėms tarnyboms. Likusios ikimokyklinuko krepšelio lėšos bus skiriamos pedagoginių darbuotojų atlyginimams apmokėti.
 
Iš ikimokyklinuko krepšelio bus finansuojama ne mažiau kaip 20 ikimokyklinio ugdymo valandų per savaitę, t.y. 4 valandos per dieną. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad vaikų skaičius grupėse labai skiriasi, metodikoje numatyta, kad iš ikimokyklinuko krepšelio gali būti finansuojama ir daugiau valandų.

Ikimokyklinukų tėveliams iš esmės niekas nesikeis, už darželį daugiau mokėti nereikės. Rajono tarybos sprendimu iki šiol jie sumoka tik už vaikų mitybą ir po 50 centų per dieną už savo vaikučių ugdymą, visas kitas lėšas vaikų darželiams skiria rajono savivaldybė. Dabar, kai lėšos ugdymo priemonėms numatytos ikimokyklinuko krepšelyje, gal jau nebereikės mokėti ir tų 50 centų. Tai nuspręs rajono savivaldybės taryba.
Manoma, kad dėl ikimokyklinukų krepšelio įvedimo gali pradėti steigtis daugiau privačių darželių, tačiau tokia problema aktualesnė tik miestuose, o rajonuose vargu, ar iš vieno kaimo į kitą tėvai vežios savo atžalas, kad ir kaip būtų viliojama.

Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacijos direktorė Liucija Milašauskienė mano, jog visai natūralu, kad įvedamas ikimokyklinuko krepšelis kelia šiek tiek nerimo, ne tik džiugias emocijas. Džiaugiamasi todėl, kad bus skiriami pinigai kvalifikacijai kelti, edukacijos procesams, ugdymo priemonėms, kad auklėtojos sulauks didesnio atlygio. Tačiau neramu, kad iš ikimokyklinuko krepšelio bus finansuojamos ne visos ikimokyklinio ugdymo valandos. Juk daugeliui auklėtojų dėl lėšų taupymo darbo valandos buvo sumažintos, etatai „nukarpyti“.

Įvedus ikimokyklinio ugdymo krepšelį, turėtų stabilizuotis sunkmečio sąlygomis problemiškas ikimokyklinio ugdymo finansavimas, bus sudarytos sąlygos ikimokyklinio (taip pat ir nevalstybinio) ugdymo plėtrai, skatinama ugdymo formų įvairovė, sveika konkurencija, sumažės ugdymo prieinamumo skirtumai tarp miesto ir kaimo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.