Muziejaus ekspozicijoje daugiau nei 800 eksponatų

geologaiAsta GVILDIENĖ

Sausio 28 dieną Griškabūdžio vidurinėje mokykloje buvo švenčiamas jubiliejinis Geologijos muziejaus gimtadienis. Pasak mokyklos direktoriaus Arūno Šalnaičio, prieš penkiolika metų šviesios atminties geografijos mokytojos Eugenijos Daugėlienės iniciatyva įkūrtas Akmenų muziejus tuo metu buvo tik šeštasis toks muziejus Lietuvoje. Jis pasidžiaugė, kad šiais metais buvo galimybė atnaujinti ne tik muziejaus patalpą, bet ir ekspoziciją, kurioje jau daugiau nei 800 eksponatų.

Nuotr. Geografijos mokytoja Marija Senkienė perėmė ne tik šviesios atminties kolegės Eugenijos Daugėlienės entuziazmą, bet ir tolimesnį Geologijos muziejaus puoselėjimą.


Tylos minute buvo pagerbtas praėjusiais metais mirusios mokytojos Eugenijos Daugėlienės atminimas, prisiminti jos darbai, gebėjimas išugdyti mokinių meilę geografijos mokslui ir geologijai. Pati mokytoja buvo šios mokyklos šviesulys ir rečiausias Akmenų muziejaus deimantas.
 
Renginyje dalyvavo mokytojos E.Daugėlienės dukra taip pat mokytoja Dangira Juknevičienė. Jai dar per sunku apie mamą kalbėti būtuoju laiku, todėl ji kalbėti atsisakė, tačiau prisipažino, kad labai malonu matyti tęsiamus mamos pradėtus darbus. D.Juknevičienė džiaugėsi, kad Akmenų muziejus tebegyvuoja, kad jam vadovauja tokia pat aktyvi, mylinti akmenis mokytoja.

Geografijos mokytoja Marija Senkienė perėmė ne tik kolegės entuziazmą, bet ir tolimesnį Geologijos muziejaus puoselėjimą – nuostabų užsiėmimą, atveriantį vartus į akmenų – žemės gėlių pasaulį, kurio grožį ji turėjo galimybę pamatyti Slovakijos Demjanovo urvuose. Ji pasidžiaugė, kad muziejaus ekspozicija nuolat papildoma naujais eksponatais ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio.  

Gimtadienio svečiai: rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė, Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius atvyko į šventę ne tik su gražiais palinkėjimais, bet ir gyvomis gėlėmis, galinčiomis augti tarp akmenų. Mokyklos Skautų būrelio nariai pratęsė seną tradiciją dovanodami parvežtus iš kitų pasaulio kraštų akmenis, kurie papildys Geologijos muziejaus ekspoziciją.

Į šventę atvyko prieš septynerius metus baigę Griškabūdžio vidurinę mokyklą mokiniai, buvę aktyvūs geologų būrelio nariai Gintarė Burkšaitytė ir Povilas Bakaitis, kurie nors ir nesusiejo savo gyvenimų su geologija, bet sako, kad niekada nepamirš  smagiai praleisto laiko įvairiose ekspedicijose, stovyklose su žymiais Lietuvos geologais, kuriose ne tik praplėtė akiratį, bet ir įgijo žinių.

Vienuoliktokė Milda Kuraitė - nuo pat pirmosios klasės geologų būrelio „Kreidukai“ narė. Ji sako, kad nei kiek nesigailinti, jog pasirinko jaunosios geologės kelią, nes neišdildomi ekspedicijų įspūdžiai, galimybė pajusti akmens šilumą ir sukauptos geologijos žinios išliks visam gyvenimui.

Mokyklos geologijos muziejus - tai tikrai retas ir unikalus muziejus, bene vienintelis toks, įkurtas mūsų rajono bendrojo lavinimo mokykloje, nes Zanavykija – tai derlingų žemių, o ne akmenų kraštas. Jo ekspozicija prasideda nuo fosilijų ir įvairių kriauklelių, o baigiasi mineralais ir uolienomis. M.Senkienė pasidžiaugė ypač retais ir brangiais eksponatais: iš daugiau kaip dviejų kilometrų gylio geologų iškastu kernu, kuris, „kaip pamatas, saugo žemės paviršių nuo įgriuvimo“, nemažu granito akmeniu, kurį tradiciškai Krikštynų metu tenka bučiuoti visiems Geologų būrelio naujokams, „gamtos išdaigos“ – uolienos panašios į įvairius daiktus, akmenys, parvežti iš atokiausių pasaulio kampelių. Įdomi mokomoji medžiaga geografijos pamokų metu - ekspozicija, pristatanti uolienas pagal žemės amžius, eras ir periodus, kur puikuojasi ir didžiausias mūsų šalies pasididžiavimas – gintaras bei jo dirbiniai.

Geografijos mokytoja prisipažino, kad turi labai didelę svajonę – muziejaus centre turėti stalus su stiklu padengtais užrakinamais stalčiais, kaip tikruose muziejuose, kuriuose galėtų eksponuoti ypač retus ir brangius mineralus. Kaip pavyzdį mokytoja pateikė nušlifuotą pusbrangį mineralą ir gamtoje randamą natūralų neapdirbtą žadeitą. Tikimės, kad rajono vadovas artimiausiu metu išpildys šią mokytojos svajonę.

Renginio pabaigoje matematikos mokytoja Ilona Tamulienė padarė didžiulę staigmeną ir padovanojo mokyklos muziejui neįkainojamą dovaną – Dykumos rožę –  nepaprasto grožio gamtos kūrinį, parvežtą iš Egipto. Tokie unikalūs gamtos stebuklai susidaro išgaravus laikiniems druskingiems vandens telkiniams aridinio klimato zonose.

O koks gimtadienis be vaišių? Šventė baigėsi maloniu mokyklos bendruomu ir svečių pabendravime prie kavos puodelio ir saldumynų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.