Abiturientai jaučiasi tvirtai, tačiau dėl artėjančių egzaminų nerimauja

Ieva-ziburysAsta GVILDIENĖ

Artėja baigiamųjų klasių moksleivių Šimtadienio šventė. Iki egzaminų lieka net arba tik 100 dienų. Kokiomis nuotaikomis gyvena abiturientai, ar nerimauja dėl artėjančių egzaminų ir tolimesnio savo gyvenimo? Apie tai juos ir pakalbinome.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Ieva Zokaitytė vis dar negali patikėti, kad šie mokslo metai jau paskutiniai mokykloje, nors tai nuolat primena fotografavimasis vinjetėms, Šimtadienis, įskaitos, artėjantys egzaminai. „Žinoma, pagalvojus apie juos, perbėga nerimo šiurpuliukai, - sako Ieva. - Kaip ir visi abiturientai, noriu kuo geriau išlaikyti egzaminus, bet manau, kad pats didžiausias darbas jau praeityje - žinias krovėmės 12 metų, atėjo metas pasitikrinti. Baimė geresnių rezultatų tikrai neatneš. Aš pasitikiu savo jėgomis.“

Pasak Ievos, šiais metais ji dar kartą įsitikino, kad mūsų Švietimo ministerijoje dirbantys žmonės tiesiog nerimsta kažką keisti, visiškai neatsižvelgdami naudinga tai jaunimui, ar ne. „Man nepatinka, kad šiais metais egzaminai rengiami šeštadieniais, be to egzaminų rezultatų reikia laukti labai ilgai, - atvirauja Ieva. - Mokytojai dažnai kartoja, kad egzaminų užduotys kas dvejus metus būna akivaizdžiai sunkesnės ir ši „laimė“, tikriausiai, pasitaikys  mano kartai.“
 
Griškabūdžio vidurinės mokyklos dvyliktokas Povilas Sinkevičius sako, kad dėl egzaminų nerimauja, kaip ir kiekvienas abiturientas, nes nuo jų rezultatų priklausys ne tik galimybės įstoti į pasirinktas aukštąsias mokyklas, bet ir tolimesnė jaunų žmonių ateitis.

Jo manymu, egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarka yra per griežta ir abiturientams sukelia didelę įtampą. „Egzaminų pažymys pirmiausiai priklauso nuo susikaupimo, ramios būsenos laikomo egzamino metu  ir, žinoma, nuo žinių. Žinių reikia labai daug. O kai savimi pasitiki, tada ir sėkmė lydi.“

Aist_LukiaiAistę Jančiūtę iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos abitūros egzaminai ir ateitis taip pat truputį baugina, kadangi tai vienas iš svarbiausių jauno žmogaus gyvenimo žingsnių. Savo ateities viziją ji kūrė nuo devintos klasės, bet turi pasirinkusi ir keletą atsarginių variantų.

Aistė nerimauja dėl anglų kalbos egzamino. Ji nepatenkinta egzaminų organizavimo tvarka, nes anglų kalbos egzaminas vyks dar nepasibaigus mokslo metams. „Egzaminų pažymiai priklauso ne tik nuo moksleivio pasiruošimo bei sėkmės, bet ir nuo psichologinio pasirengimo, - sako Aistė. – Aš manau, kad egzaminas susideda iš 70 procentų žinių ir 30 procentų sėkmės.“

Šakių “Varpo” vidurinės mokyklos dvyliktokas Mantvydas Vaičiūnas, kuris su mantvydas-varpassavo mokyklos abiturientais Šimtadienį švęs šiandien, vasario 18 dieną, sako, kad artėjant egzaminams vis labiau nerimauja. Nuo egzaminų rezultatų priklausys ir ateities planai, ir tolimesnio gyvenimo kelio pasirinkimas.

Pasak Mantvydo, apie egzaminų organizavimą ir vykdymą jis nėra geras nuomonės, nes mokykloje dažnai mokomasi ne tam, kad įgytas žinias panaudotume gyvenime, o tam, kad geriau išlaikytume egzaminus. „Tai yra suprantama, bet norėtųsi kitokios žinių vertinimo sistemos, - mąsto jis. -  Juk maždaug per 3 valandas perteikti turimas žinias ir atlikti užduotis yra tikrai sunku, o dar kur jaudulys ir kiti aspektai.“

Mantvydo manymu, kartais vertinime pasitaiko ir subjektyvumo. „Tai tarsi žaidimas, kurio taisykles sužinai jį jau pažaidęs, nes būna ir tokių užduočių, kur tiesiog neaišku, kaip jos bus vertinamos, - sako jis. -  Išvada - reikia tobulinti egzaminų sistemą, bet tai pasiekti galima tik  ilgų diskusijų ir racionalių sprendimų keliu.“

Rasita-ploksciaiDvyliktokė Rasita Macijauskaitė iš Plokščių vidurinės mokyklos tikisi, kad jai viskas sėkmingai pavyks, tačiau vis tiek jaučia šiokį tokį nerimą - juk artėja labai svarbūs įvykiai jos gyvenime. Rasita nusiteikusi optimistiškai. Ji gerai apsvarsčiusi, kur ketina studijuoti ir tikisi, kad jos svajonės išsipildys.

Dvyliktokės manymu, egzaminai organizuojami ir vykdomi pakankamai gerai. „Egzaminų rezultatai priklauso nuo žinių ir sėkmės po lygiai.  Trūkumas būtų tas, kad egzaminai abiturientams parenkami per sunkūs, reikia į galvas „sukišti“ be galo daug informacijos. Tuo skundžiasi daugelis moksleivių“, - tvirtina Rasita. 
 
 
 
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.