Artėja naujojo Lietuvos moksleivių parlamento rinkimai

domeikaiteGiedrė PLEČKAITYTĖ  

Kovo 25 dieną Lietuvos mokyklose vyks 6 – ojo Lietuvos moksleivių parlamento (LMP) rinkimai. Juose savo nuomonę galės išreikšti ir Šakių rajono 14-17 metų moksleiviai.  
Apie tai, ar verta bandyti patekti į LPM kalbėjomės su kadenciją baigiančia dabar jau studente Bernadeta Domeikaite.

Nuotr. Kadenciją baigianti moksleivių parlamento narė B. Domeikaitė teigia, kad LPM rinkimuose verta dalyvauti, nes tai yra savęs išbandymo galimybė.

Artėja rinkimai

Kovo 2 dieną savivaldybės posėdžių salėje vyko Pilietinių iniciatyvų centro atstovų inicijuotas rajono mokinių susirinkimas. Susitikime dalyvavusieji moksleiviai susipažino su LPM koncepcija bei tuo, kaip būtų galima patekti į parlamentą, kuris renkamas kas dvejus metus. Į parlamentą gali būti renkami 14-17 metų visų rajono mokyklų mokiniai. Kovo 25 dieną rajono mokyklose vyks pirmasis turas. Balsuoti rinkimuose galės visi 5 – 12 klasių moksleiviai. Mokykloje išrinktas atstovas kovo 30 dieną dalyvaus rajoniniame rinkimų ture. Iš visų kandidatų išrinktas vienas jaunuolis atstovaus Šakiams Lietuvos moksleivių parlamente. Šalyje demokratinių rinkimų principu mokiniai išrinks 95 savo atstovus, kurie dvejus metus gins jų interesus, spręs mokyklos problemas ir atstovaus moksleiviams įvairiais klausimais.
 
Ko pasisemi LPM?

Besibaigiančią kadenciją Šakių rajonui atstovavo buvusi varpietė, dabar jau studentė B. Domeikaitė, kuri tikina, jog tokiuose rinkimuose verta dalyvauti. „Parlamente susipažinau su daug įdomių žmonių, išmokau kitaip žvelgti į daugelį dalykų, konstruktyviau mąstyti. Čia susirenka aktyvūs mokiniai iš visos Lietuvos, su skirtingais požiūriais, įsitikinimais ir idėjomis. Augi ir tobulėji kartu su jais“,- apie įgautą patirtį per dvejus metus kalbėjo B. Domeikaitė.

Dabar jau pirmakursė B. Domeikaitė paklausta, ar įvykdė užsibrėžtus planus, atsakė: „Manau, kad taip. Tiesa, ne visus kaip LMP atstovė, kitus kaip kitų organizacijų narė ar tiesiog jauna šakietė“. Po pirmosios sesijos ji tikino supratusi, kad jos išankstinis noras priklausyti Kultūros komitetui ne toks ir geras. „Šis komitetas turi teikti ministerijoms siūlymus, pastebėjimus, o ne konkrečiai veikti. Supratau, kad daug daugiau galėčiau nuveikti Švietimo komitete, nes jis nagrinėja svarbiausias mokinių problemas ir opiausius klausimus. Taigi, labai gerai, kad paklausiau buvusio LMP parlamentaro Karolio Zoko ir kitų protingų žmonių patarimų ir pasirinkau būtent šią sritį. Tokiu būdu mano tikslai prasiplėtė ir išsigrynino dvi Bernadetos. Viena dalis pasinėrė į švietimo problemas LMP’e, kita įsitraukė į ,,Apskritojo stalo” veiklą, o kartu ir į rajono kultūrinį gyvenimą,“- pasakojo B. Domeikaitė.

Gal pavyko kokią problemą, aktualią Šakių rajono moksleiviams, viešai iškelti ir kažkiek pajudinti, kad būtų išspręsta? „Specifines rajono problemas spręsdavome savivaldybėje Šakių rajono jaunimo reikalų tarybos posėdžiuose, o tas, kurios aktualios visai Lietuvai - Parlamente. Kitaip sakant, jeigu Parlamente nori iškelti klausimą dėl bandelių su džemu pakeitimo Šakiuose, jos turi būti neskanios visoje Lietuvoje, kitu atveju reikia kreiptis į rajono valdžią“,- juokaudama kalbėjo ji.

B. Domeikaitė pripažįsta, kad yra daugybė klausimų, kurie aktualūs visiems Lietuvos mokiniams, nesvarbu, ar esi iš Pasvalio, ar Zarasų. „Mūsų kadencijos metu ŠMM vykdė švietimo reformas, kurias turėjo derinti ir su mokiniais, tai yra mokinių balsu - LMP. Darbo tikrai buvo, nes keitėsi egzaminų laikymo, apeliacijų rašymo, stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka ir reikėjo išdiskutuoti ir pateikti ne tik mokinių nuomonę, bet ir pasiūlymus. Nors greitai nauji rinkimai, tačiau dabartinė kadencija nemiega. Ketvirtadienį atstovavau LMP pasitarime apie lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino modelio kūrimą 2013 metams, kurį organizuoja Ugdymo plėtotės centras. Šiek tiek keista gilintis į tokius klausimus, nes jie asmeniškai man nebeaktualūs, tačiau kai esi perėjęs egzaminų „košę“, gali aiškiau matyti spragas“,- pasakojo B. Domeikaitė.
Kadenciją baigianti parlamantarė patikino, kad Jaunimui tikrai verta dalyvauti rinkimuose. „Tai savęs išbandymas. Tu turi galimybę ne tik matyti problemas, bet ir gali jas spręsti. Spręsti ne tik šnekantis tarpusavyje su jaunimu, bet kartu su aukščiausiais valstybės politikais. Tik reikia turėti omeny, kad tai didelė atsakomybė, todėl reikės daug ką paaukoti. Atsimenu, mama liepė eiti į pamokas, o aš, jai nieko nesakius, išvažiavau į Vilnių, į susitikimą su švietimo ministru. Nusipirkau kioske Vilniaus žemėlapį ir susiradau ministeriją. Dabar atrodo visai juokinga, bet tada buvo iššūkis ir, žinoma, namie tragedija“, - atviravo B. Domeikaitė.

Elektroninis balsavimas

Kaip skelbiama LPM tinklalapyje, visi vyresniųjų klasių moksleiviai, norintys keisti mokyklos aplinką ir mokinių gyvenimą, kviečiami kelti kandidatūrą savo mokykloje. Iki balandžio 8 dienos kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje bus išrinkti naujieji parlamentarai, gegužę susitiksiantys pirmojoje plenarinėje sesijoje. Per daugiau nei dešimt gyvavimo metų, Lietuvos mokinių parlamentas surengė moksleivių referendumą dėl stojimo į Europos Sąjungą, išreiškė mokinių poziciją dėl privalomų narkotikų testų mokyklose, drausmės pažymių, komendanto valandos, alkoholio ir tabako kontrolės įstatymo pataisų, siūlė sprendimus smurto ir patyčių problemoms mokyklose, švietimo kokybės gerinimui, mokyklų optimizavimui, brandos egzaminų užduočių  nutekėjimo klausimais.

Beje, parlamentas pirmasis Lietuvoje ketina surengti elektroninį balsavimą. Kovo 25 dieną mokyklose vyksiančiuose LMP rinkimuose dalis mokyklų turi galimybę pasinaudoti elektroniniu balsavimu per elektroninių dienynų sistemas. Mokyklų, kurios naudoja „TaMo.lt”arba „manodienynas.lt” elektroninių dienynų sistemą, mokiniai galės balsuoti už norimą kandidatą prisijungę prie savo elektroninio dienyno. Tokį rinkimų būdą šalyje gali pasirinkti apie penktadalis bendrojo lavinimo mokyklų. Mūsų rajone tokia galimybe galės pasinaudoti tik dvi mokyklos, tai Šakių „Žiburio“ gimnazija ir „Aukuro“ pagrindinė mokykla.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.