Netikėta staigmena dešimtokams – užsienio kalbų lygio patikra

rasiklisAsta GVILDIENĖ

Vidurinio ugdymo programų įgyvendinimas prasidės jau šiais metais. Pagal šias programas nuo 2011 metų rugsėjo 1 dienos pradės dirbti vidurinių mokyklų 11-osios ir gimnazijų 3-osios klasės. Kartu su atnaujintomis programomis jau rengiami ir brandos egzaminų pakeitimai, pagal kuriuos bus organizuojami 2013 metų vidurinio mokslo baigimo egzaminai.

Praėjusią savaitę šalies bendrojo lavinimo mokyklos gavo nurodymus, parengtus vadovaujantis Bendraisiais Europos kalbų metmenimis dėl užsienio kalbų vidurinio ugdymo programų įgyvendinimo, kur, orientuojantis į Europos Tarybos siūlomus lygius – B2, B1 ir A1/A2, pateikiami trys kursai. Mokiniams siūloma rinktis tuos užsienio kalbos mokymosi kursus, kurie atitinka jų užsienio kalbos mokymosi pasiekimus.

Švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio atsiųstame rašte nurodoma, kad testai ir vertinimo instrukcijos šiuo metu dar yra rengiami. Nustatyta tik 1,5 valandos testo atlikimo trukmė, testą sudarys trys dalys: klausymas, skaitymas bei rašymas.
 
Dar nepasibaigus vienam dešimtokų stresui – lietuvių kalbos ir matematikos patikros įskaitoms, kurioms jie ruošėsi nuo mokslo metų pradžios, šių metų gegužės mėnesį prisidės kitas – moksleiviai pagal naujus nurodymus turės laikyti testus užsienio kalbų lygių nustatymui praktiškai be jokio pasiruošimo.

Kaip vertina tokį skubotą Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimą užsienio kalbų mokytojai? Apie tai kalbėjomės su Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos vokiečių kalbos mokytoju ekspertu Algiu Abraičiu ir anglų kalbos vyresniąja mokytoja Jolanta Janušaityte.

Algis Abraitis mano, kad užsienio kalbos lygmens nustatymas yra reikalingas, tačiau jis turėjo būti paskelbtas iki rugsėjo 1 dienos, kad būtų galima jam pasiruošti, kaip ir kitoms žinių patikroms. „Šis neapgalvotas sprendimas - kaip perkūnas iš giedro dangaus ir mokiniams, ir mokytojams, kurie ir patys dar nežino, kokio lygio bus testas, - kalbėjo mokytojas. – Per tokį skubėjimą, iš tiesų, gali būti nustatyti netikslūs, realybės neatspindintys lygiai.“

Jolanta Janušaitytė informavo, kad apie užsienio kalbų lygio nustatymą buvo kalbėta jau seniai, tačiau buvo manoma, kad šiemet vyks tik bandomasis testas. „Aišku, kad tai labai naudingas dalykas, tačiau jis turėjo būti paskelbtas iš anksto, o ne paskutinėmis dienomis. Dabar ir mokytojai nieko nežino, tik gali spėlioti, kaip jis atrodys“, - kalbėjo mokytoja.

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, ministerijos siekis, keičiant vidurinio ugdymo ir brandos egzaminų programas, atverti moksleivių kūrybiškumo galias, didinti mokymosi motyvaciją ir mokyti mokytis, kad kiekvienas besimokantis pajustų savo sėkmę.

Ar šis siekis skubotais spendimais daryti neapgalvotas staigmenas šiemetiniams dešimtokams, duos  tokius rezultatus, kokių tikimasi?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.