Mokinių pavežėjimas derinamas su visomis mokyklomis

autobusai5Asta GVILDIENĖ

Prasidėjus naujiesiems mokslo metams ir vėl sprendžiami mokinių pavežėjimo į mokyklą ir atgal į namus optimaliausi variantai. Rugsėjo mėnesį tiek geltonieji, tiek maršrutiniai autobusai teiks transporto paslaugas tokiais pačiais maršrutais ir tokiu pačiu metu, kaip važiavo 2010 - 2011 mokslo metais.

Nuotr. Kaip ir praėjusiais metais sutartys dėl mokinių pavežėjimo sudarytos su UAB „Šakių autobusų parkas“, Vito Bendoraičio ir Gedo Dovydaičio individualiomis įmonėmis bei UAB „Jurbarko mažieji autobusai“.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė informavo, kad autobusų važiavimo laikas ir maršrutai visą rugsėjo mėnesį bus derinami su rajono mokyklų vadovais. Didesnę mokinių dalį ir įvairesniais maršrutais pajėgios pervežti mūsų rajono transporto įmonės. Kaip ir praėjusiais metais sutartys dėl mokinių pavežėjimo sudarytos su UAB „Šakių autobusų parkas“, Vito Bendoraičio ir Gedo Dovydaičio individualiomis įmonėmis bei UAB „Jurbarko mažieji autobusai“.

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos, pirmąsias šio mėnesio savaites bus tiriamas maršrutų tikslingumas, derinamas naujų maršrutų atidarymas ar esamų keitimas. Pagal dabar galiojantį Švietimo įstatymą, priešmokyklinio ugdymo grupių ir 1 - 8 klasių mokiniai, gyvenantys toliau kaip 3 kilometrai nuo mokyklos, privalo būti vežiojami į artimiausią savivaldybės ar kito steigėjo mokyklą mokykliniais autobusais ar kitu transportu, o pagal Transporto lengvatų įstatymą, jie gali būti vežami į mokyklą ar įstaigą iki 40 kilometrų ir atgal mokinio pažymėjime nurodytu maršrutu bet kuriuo visuomeniniu transportu.
 
Šią vasarą Susisiekimo ministerija, atsižvelgdama į tai, kad kasmet įvyksta po kelis eismo įvykius, kuriuose nukenčia mokykliniu ar kitokiu autobusu važiavę ir iš jo išlipę vaikai, siūlo užtikrinti vaikų saugumą įlipimo ar išlipimo iš mokyklinio autobuso metu. Tam rekomenduojama mokykliniuose autobusuose numatyti specialią įspėjamąją šviesos signalizaciją: mokinius vežančiuose autobusuose, keturiuose viršutiniuose transporto priemonės gabaritiniuose taškuose, įrengti specialias įspėjamąsias mirksinčias oranžines šviesas, kurios būtų įjungiamos vaikų įlaipinimo ar išlaipinimo metu.

V.Pranckevičienė pritarė tokiam Susisiekimo ministerijos pasiūlymui, net ir neįrengus specialių mirksinčių šviesų, kaip alternatyvą vaikų įlaipinimo ar išlaipinimo metu galėtų būti naudojama avarinė šviesos signalizacija. Jos nuomone vaikai priprato, kad juos saugo aplinkiniai, todėl užmiršta patys saugoti save, būti atidesni ir drausmingesni kelyje į mokyklą ir iš jos. Galbūt todėl šiemet gauti prevenciniai lipdukai „Prieš eidamas per kelią SUSTOK, APSIDAIRYK, ĮSIKLAUSYK“, kurie bus užlipinti visuose geltonuosiuose autobusuose labiausiai pastebimose vietose. Tai skatins mokinius patiems nepamiršti budrumo ir atidumo, saugoti save ir kitus.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis siūlo didesnį dėmesį bendrojo lavinimo mokyklose skirti ne teorinių saugaus eismo programų išdėstymui, o praktinių užsiėmimų vaikams organizavimui. Tačiau savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja teigė, kad ne vien mokykla turėtų rūpintis vaikų mokymu, kaip saugiai elgtis kelyje. Ir tėvai turėtų nepamiršti, kad daugelio skaudžių nelaimių būtų galima išvengti, jei jie nuolat savo vaikams primintų Kelių eismo taisykles, ne tik prieš Rugsėjo 1 – ąją kartu su jais praeitų ar pravažiuotų kelią į mokyklą, o taip pat visur ir visada kelyje elgtųsi drausmingai ir atidžiai, patys tamsiu paros metu nepamirštų užsisegti atšvaitų. Tikriausiai niekas vaikų taip gerai nemoko, kaip suaugusiųjų pavyzdys, todėl labai svarbu, kad jis būtų tinkamas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.