Mažėjant mokinių skaičiui neišvengiamas mokyklų uždarymas

mokinukai_gerdziunaiAsta GVILDIENĖ

Nuo rugsėjo 1 dienos į rajono švietimo įstaigas šiemet susirinko 308 mokiniais mažiau nei praėjusiais mokslo metais. Jei pernai naujus mokslo metus pradėjo 5077, tai šiemet tik 4769 mokiniai. Vis mažėjant mokinių skaičiui mokyklose, neišvengiamai tenka galvoti apie jų uždarymą. Kad ši problema darosi vis aktualesnė, parodė ir šių mokslo metų pradžioje iškilęs kai kurių rajono mokyklų išlikimo klausimas.

Kriūkų vidurinės mokyklos Geržiūnų Petro Dumčiaus skyriuje mokosi tik 9, tuo tarpu įstatymai numato, kad mokykla gali dirbti, jeigu joje mokosi ne mažiau kaip 10 mokinių. Į Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyrių šiemet susirinko 16, į Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos Išdagų skyrių – 17, o į Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių skyrių – 31 mokinys. Labai sumažėjo mokinių ir dviejose rajono pagrindinėse mokyklose. Siesartėnų pagrindinėje mokykloje liko 46, o Beržynų pagrindinėje mokykloje – 49 mokiniai.

Pasak savivaldybės mero Juozo Bertašiaus, šiuo metu važinėjančio po rajono bendrojo lavinimo mokyklas ir besidominčio jų išlikimu, kaip gali gyvuoti pagrindinė mokykla, jei joje mokosi mažiau nei 50 vaikų? Jungtinės klasės komplektuojamos tiek Siesartėnų, tiek Beržynų pagrindinėse. Ta riba artėja ir kitose mokyklose. „Kadangi prasidėjo nauji mokslo metai, nereikėtų nukirsti tos šakos, ant kurios sėdime, - teigė jis. - Jų žiburėlis užges kitais ar dar kitais metais savaime, kai dar labiau sumažės vaikų. Tačiau apie mokyklų uždarymą reikėtų pradėti galvoti ne prieš prasidedant rugsėjui, o jau po Naujųjų metų.“
 
Šiemet Gerdžiūnų Petro Dumčiaus skyriaus nuspręsta neuždaryti tik todėl, kad vaikų į šią mokyklą nereikia papildomai pavėžėti, tačiau kitais metais, čia likus tik šešiems vaikams, mokyklos neišvengiamai teks atsisakyti. Nors pietų atvežimas per metus kainuoja apie 1 tūkst. litų, o dar pridėjus kūriko, valytojos ir mokytojos atlyginimus, susidaro ir didesnė suma, J.Bertašius teigė, kad šiuo metu likviduoti mokyklą neapsimoka vien todėl, kad išmokėjus išeitines pašalpas, vis tiek nieko nesutaupytume.

Kitas labai šiuo metu aktualus ir diskutuotinas klausimas – didelis Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenės noras, kad mokykla taptų gimnazija.  Šis rugsėjis parodė, kad jai trūksta labai daug vaikų. Pasak mero, vietoj 360 mokinių, čia turėtų mokytis bent 400. „Be to, Gelgaudiškyje pritrūkus dar vienos vienuoliktos klasės ir ne vienerius metus iš eilės, maža tikimybė, kad akreditacinė komisija padarys išimtį“, - abejojo J.Bertašius, ateinančiame tarybos posėdyje nusprendęs palaikyti Gelgaudiškio bendruomenės išreikštą norą – kreiptis į Švietimo ir mokslo ministrą dėl akreditacinės komisijos apsilankymo mokykloje išimties tvarka.

Dėl sumažėjusio gimstamumo ir emigracijos į užsienio šalis katastrofiškai mažėja mokinių. Tai tęsiantis jau ne vienerius metus, neišvengiama ir mokyklų pertvarka. Visoje Lietuvoje uždaroma vis daugiau mokyklų. 2010-2011 mokslo metais mokinių sumažėjo beveik 25 tūkstančiais, neliko 43 mokyklų. Šio įsibėgėjusio proceso sustabdyti jau neįmanoma. Kad ir kaip skaudu būtų, turime su tuo susitaikyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.