Mokiniai neprieštarauja sveikesniam maitinimui

sriubaAsta GVILDIENĖ

Praėjusiais mokslo metais įsigaliojusi nauja Sveikatos apsaugos ministerijos parengta Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarka vykdoma ir šiemet. Tačiau, jei pernai ji mokyklose kėlė sumaištį ir mokiniai bėgo pietauti į kebabines ar į parduotuves pirkti lengvų užkandžių, tai šiemet jie neprieštarauja sveikesniam maitinimui, kurio įgūdžiai turėtų būti pradėti formuoti nuo mažų dienų tiek namuose, tiek vaikų ugdymo įstaigose. Todėl planuojama, kad ši tvarka šiemet gali pradėti galioti ir visuose šalies darželiuose.

Nuotr. Rajono mokyklų moksleiviai pietums labiausiai mėgsta įvairias sriubas.

Šviežias maistas - privalumas

Galime pasidžiaugti, kad mūsų rajono bendrojo lavinimo mokyklose pietūs vaikams gaminami vietoje veikiančiose valgyklose, todėl siūlomas maistas daug skanesnis, visuomet šiltas ir šviežias. Tai didelis privalumas, kurio neturi kai kurios didžiųjų miestų mokyklos, pasirenkančios atvežamo iš anksto paruošto maisto tiekėjus.

Pietų metu rajono bendrojo lavinimo mokyklose patiekiami pasirinktinai keli karšti tos pačios maisto produktų kategorijos pietų patiekalai. Vienas iš karštųjų pietų patiekalų pagal reikalavimus verdamas vandenyje, garuose ar troškinamas. Savaitės karštųjų patiekalų asortimentas paskirstytas taip, kad karšti mėsos patiekalai patiekiami 2-3 kartus, karšti žuvies patiekalai - 1 kartą, o karšti varškės, daržovių, miltų, bulvių patiekalai  - 1-2 kartus per savaitę. Džiugu, kad į valgyklas buvo sugrąžintos sriubos, kurios, kaip teigė pakalbintų rajono mokyklų vadovai, yra vienas iš pigiausių ir perkamiausių patiekalų, nors buvo traktuojamos kaip menkavertis patiekalas.
 
Nepaisant sparčiai brangstančio maisto parduotuvėse, mokyklose patiekalų kainos turėtų išlikti nedidelės. Rajono bendrojo lavinimo mokyklų direktoriai teigė, kad pietūs mokyklų valgyklose kainuos 4 - 5 litus, o perkant tik vieną patiekalą galima pavalgyti ir už mažesnę sumą.

Žuvies patiekalai irgi valgomi

Nors plačiai respublikinėje spaudoje nuskambėjo žuvies patiekalų diena, kurią valgyklose valgo mažiausiai vaikų ir maistą tenka išmesti į šiukšlinę, tačiau mūsų rajone yra mokyklų, kur jie mėgstami labiausiai. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė teigė, kad vaikai vienodai noriai valgo ir silkę, ir šaltos žuvies užkandį, ir karštą patiekalą. „Žuvies patiekalų tikrai nereikia išmesti į šiukšlinę, - tikino direktorė. – Matyt, didžiausias privalumas tas, kad visi patiekalai patiekiami karšti, visada švieži ir labai skanūs.“

N.Šapolienė konstatavo faktą, kad mūsų rajono mokyklų vaikai mėgsta tokį maistą, kokį tėvai dažniausiai gamina namuose. Pasirodo, nors visiems labai patinka varškės patiekalai, tačiau apkepas su razinomis – vienas iš nepopuliariausių patiekalų, kaip ir saldi sriuba, pagardinta džiovintais vaisiais. Nors kitas visas sriubas, ar tai būtų agurkų, ar burokėlių, ar kopūstų - mokiniai labai mėgsta ir dažnai kartoja arba valgo vien tik sriubą. Taip pat reikia paminėti, kad lukšiečiai gimnazistai, pasak jų direktorės, labai laukia jautienos patiekalų dienos ir mėgsta iš jos paruoštus kepsnius bei guliašus.

Pačioje didžiausioje rajono mokykloje – Šakių „Varpo“ vidurinėje, kur šiemet į klases susirinko 826 vaikai, valgyklos darbuotojoms tenka spėriai suktis, kad pamaitintų ir mokinius, ir mokytojus. Valgyklos vedėja Vita Drebulienė teigė, kad prie naujos maitinimo tvarkos jau visi priprato ir patys perkamiausi patiekalai yra šnicelis, bulvių plokštainis bei įvairūs mėsos kepsniai. Pasak jos, vaikai labai valgo ir sriubas, o kai kurie net po dvigubą porciją nusiperka. Čia pat gaminami patiekalai yra visada švieži ir skanūs, tačiau žuvies patiekalai varpiečių dar nevilioja. Pasak V.Drebulienės, daugelis mokinių visai tą dieną nepietauja mokykloje arba perka saldžias bandeles, kurias kepa „Gulbelės kepyklėlė“.

Nauja maitinimo tvarka darželiuose

Šiuo metu naujas maitinimo tvarkos projektas parengtas ir vaikų lopšeliams – darželiams. Jei jis bus patvirtintas, nuo lapkričio mėnesio maitinimo tvarka, šiuo metu įsigaliojusi mokyklose, keis bene dešimtmetį nusistovėjusį maitinimo organizavimą darželiuose. Tiesa, paklaustos apie naująją tvarką, Šakių miesto darželių „Berželis“ ir „Klevelis“ vedėjos abejojo, ar visą dieną galės maitinti vaikus patiekalais iš vienos rūšies produktų, nes čia vaikai, priešingai nei mokyklose, gauna ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę. Teigiamai žiūrima tik į atsiradusį palengvinimą, kad valgyklų vedėjoms nebereikėtų iš anksto derinti neesminių valgiaraščio pakeitimų su visuomenės sveikatos centru, tarkim, jei vietoj valgiaraštyje numatyto mėsos suktinuko nusprendžiama kepti kotletą.

Mokyklos – darželio „Berželis“ vedėja Lina Viliūšienė tikisi, kad, įsigaliojus naujajai tvarkai, maitinimo valgiaraščiai darželiams bus skelbiami intenete, kaip šiuo metu pateikiami mokykloms. Tai būtų didelis patogumas, nes ne taip paprasta sudėlioti maisto produktus, jų kiekį ir energetinę vertę į keturiolikai dienų tvirtinamus valgiaraščius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.