Pozityvo užtaisas pasiekė ir mūsų rajono mokyklas

pozityvas_mokykloseAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 23 dieną milžiniško užtaiso žadintuvas sučirškė ir iš snaudulio geriems darbams žadino Sintautų ir Paluobių pagrindinių bei Kriūkų vidurinės mokyklos bendruomenes, kurios pasiruošusios savo mieste kurti tokią aplinką, apie kurią svajoja, ir įrodyti visuomenei, kad šiuolaikinis jaunimas nori, gali ir daro!

Nuotr. „Piliečio žadintuvas“ koordinatorė D.Girčienė tvirtino, kad šiuo projektu pilietiškumas bus įsisąmoninamas ne tik teoriškai, bet ir praktiškai.

Šiuo metu šalies mokyklose didžiausias dėmesys skiriamas formaliajam švietimui, tačiau greta jo, kaip neatsiejama mokymosi visą gyvenimą dalis, funkcionuoja ir neformalusis švietimas, skatinantis asmenybės tobulėjimą ir aktyvų pilietiškumą. Todėl pirmą kartą Lietuvoje inicijuojamas projektas „Piliečio žadintuvas“ – tai ne teorinės pilietinio ugdymo pamokos mokykloje, o savęs išbandymas visuomenei naudingoje veikloje.

Mūsų rajono moksleivius iš Sintautų, Paluobių ir Kriūkų, projekto organizatoriai, Nacionalinio Socialinės Integracijos Instituto bei VšĮ „Menų ir mokymo namai“ darbuotojai, sutiko šūkiu, šį mėnesį nuvilnijusiu per visą Lietuvą, „POZITYVAS. Aktyvus jaunimas nesnaudžia!“.
 
Pasak VšĮ „Menų ir mokymo namai“ vienos iš projekto organizatorių, koordinatorės – dailininkės Danguolės Girčienės, šis projektas apims apie 150 šalies mokyklų ir įtrauks daugiau kaip 2500 dvylikos – aštuoniolikos metų vaikų. „Kadangi nei viena Šakių bendrojo lavinimo mokykla nepareiškė noro dalyvauti projekte, o mus pakvietė Sintautų pagrindinės mokyklos aktyvas, nusprendėme čia pravesti pirmąjį „Piliečio žadintuvo“ renginį rajono mokyklų bendruomenėms, įsitraukusioms į pilietiškumo akciją“, - teigė D.Girčienė.

Renginio tikslas motyvuoti vaikus dalyvauti visus mokslo metus vyksiančioje programoje, naudojant tokius neformaliojo ugdymo metodus, kaip Forumo teatras, Gyvoji biblioteka, Socialinis miesto žemėlapis, Socialinis kinas ir Pozityvo zona. Be to, jie dar turės atlikti naudingus visuomenei ir vietos bendruomenei aktualius viešuosius darbus. Pilietiškumas bus įsisąmonintas ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, įtraukiant į tai ir suaugusiuosius, galbūt ne tik bendruomenės narius, bet ir savivaldybių ar seniūnijų darbuotojus.

Pasak vienos iš organizatorių, projekte dalyvaujančių mokyklų jaunimas turės padaryti ne mažiau kaip keturis gerus darbus, kuriuos pristatys atskirose apskrityse organizuojamose konferencijose, pasidalindami savo gerąja patirtimi, pasigirdami, kas ką nuveikė. „Tai ne tik pilietiškumo, bet ir savanorystės skatinimas, nes šie - 2011 metai yra savanorystės metai, - dalijosi mintimis D.Girčienė. – Be organizatorių, šiame projekte dalyvauja ir labai daug savanorių.“

Mokyklų bendruomenių lyderiams bus organizuojami ne tik specialūs mokymai, jie bus skatinami pradėti aktyvią politinę veiklą, kad nebijotų eiti į savivaldybes ir seniūnijas ieškoti pagalbos, atliekant gerus darbus visuomenės labui. „Dar nepasibaigus projektui, jau dabar pradedame galvoti apie jo tęstinumą, apie jaunimo stovyklas, lyderių įtraukimą į  bendraamžių tinklapį visos Lietuvos mastu, - teigė projekto koordinatorė. – Aktyvūs jaunuoliai bus skatinami dalyvauti užsienio mainų programose ir kituose projektuose, taip pat išvykti savanoriauti į Europos šalis”.

Didelė Lietuvos jaunimo dalis vis dar mano, kad patys žmonės negali įsitraukti į jiems rūpimų bendruomenės ar miesto problemų sprendimus, kad neįsiklausoma į jų poreikius ir pasiūlymus. Projektu „Piliečio žadintuvas“ bus siekiama paneigti šį mitą ir įgalinti jaunimą spręsti jiems svarbias problemas, patiems mažinti patyčias mokyklose.

D.Girčienė teigė, kad šio projekto pagalba ir jo pozityvu, geri darbai ir nauda visuomenei turėtų tęstis dar ne vienerius metus. Taip bus užsiauginama tokia jaunų žmonių karta, kuri gerus darbus atliks ne priverstinai, o kuriems piletiškumas taps gyvenimo būdu, įsiklausymu į bendruomenės poreikius. Naudodamiesi neformalaus ugdymo metodais, jie ne tik susipažins su žmogaus teisėmis, atras bendraamžius lyderius, turės galimybę sulaužyti savo nusistovėjusius stereotipus ir analizuoti aktualius gyvenimo klausimus, bet ir galės keisti realybę, į savo veiklą įtraukdami dar daugiau jaunimo.

„Piliečio žadintuvas“ – tai galimybė nustatyti savo problemas, jas išspręsti, realizuoti save, įtraukti kitus ir veikti! Tai suvokimas, kad galbūt tu esi tas, kurio taip reikia tavo mokyklos bendruomenei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.