Ką pakeistų mobiliųjų telefonų uždraudimas mokyklose?

telefonas_vaikasAsta GVILDIENĖ

Šiandien neįsivaizduojame vaiko ar paauglio be mobiliojo telefono, tapusio jo neatskiriamu palydovu ir viena iš pagrindinių bendravimo priemonių, rankose. Tačiau vaikai, o, galbūt, ir jų tėvai dažnai nežino, kokią žalą daro šis stebuklingas XXI amžiaus išradimas. Maždaug prieš porą savaičių respublikinėje spaudoje pasipylė straipsniai apie Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintas rekomendacijas, apsvarstyti mobiliųjų telefonų naudojimo uždraudimą mokyklose.

Nuotr. Įvairių šalių gydytojai bei už visuomenės sveikatą atsakingos institucijos ragina riboti naudojimąsi mobiliaisiais prietaisais.

Po šį pavasarį Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros paskelbtų duomenų, kad intensyvus naudojimasis mobiliuoju telefonu gali padidinti smegenų vėžio riziką, ir ypač vaikams, daugelis Europos valstybių ypatingą dėmesį skyrė mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos apsaugai, drausdami jiems švietimo įstaigose naudotis telefonais.

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija rugsėjo mėnesį pateikė savo poziciją, rekomenduodama mokyklų bendruomenėms pačioms apsvarstyti, ar drausti mokyklose naudotis mobiliaisiais telefonais ir sulaukė kritiško žiniasklaidos dėmesio dėl nenumatytų nurodymų apie vaikų ir tėvų švietimą, operatorių įpareigojimo atskleisti informaciją apie mobiliųjų telefonų žalą, reklamos draudimą vaikams.
 
Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės, apie rekomendacijas drausti mokyklose naudotis mobiliaisiais telefonais ji girdėjo iš televizijos ir skaitė respublikinėje spaudoje. Ji šią informaciją vertina prieštaringai, teigdama, jog pasipiltų tėvų pasipiktinimai, kad jie negali susisiekti su savo atžalomis. „Šiandien mobiliojo telefono pagalba jie ne tik sužino, kad vaikai iš mokyklos saugiai sugrįžo namo, bet ir gali susisiekti atsitikus nenumatytam atvejui, - pabrėžė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja. - Be to, lengviau sukontroliuoti užsižaidusius po pamokų vaikus, ypač pradinukus, kurie kartais pamiršta laiko nuovoką.“

V.Pranckevičienė mano, kad didesnį dėmesį turėtų skirti ne mokykla, o patys tėvai. „Kas iš to, jei vaikas mokykloje nesinaudos telefonu, o išėjęs iš jos praplepės visą dieną ir dar užmigs klausydamasis muzikos, telefoną po pagalve pasidėjęs? Ar mokytojai sukontroliuos, kad kiekvienas mokinys nesinaudotų telefonu ilgiau kaip 30 minučių per dieną? - klausė ji. –  Visose rajono mokyklose vidaus tvarkos taisyklės reglamentuoja, kad mokiniams draudžiama naudotis telefonais pamokų metu.“

Akivaizdu, kad tėvai patys turėtų susirūpinti savo vaikų sveikata ir imtis atsargumo priemonių.  Pasaulio sveikatos organizacijos darbo grupė, kurią sudarė 31 mokslininkas iš 14 šalių, tiesioginio ryšio tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir vėžio ląstelių galvoje atsiradimo nenustatė, tačiau teigia, kad išspinduliuojama elektromagnetinė radiacija vaikų smegenims žalingesnė nei suaugusiųjų. Manoma, kad jei šiandien vaikams iš tiesų nieko ir nenutiks, elektromagnetinės spinduliuotės rezultatai gali išryškėti po 10, 15 ar net 30 metų.

Mokslininkai įsitikinę, kad lyginant su kitais buitiniais elektroniniais prietaisais, pavyzdžiui televizoriais ar kompiuteriais, mobiliojo ryšio priemonės generuoja žymiai galingesnes elektromagnetines bangas. Kai kurie gydytojai mano, kad mobiliųjų telefonų naudojimas yra pavojingesnis nei rūkymas, o psichologai tvirtina, kad, vaikui intensyviai besinaudojant telefonu, gali išsivystyti „susierzinto silpnumo sindromas“, pradinukams pasireiškiantis nuolatiniu kaprizingumu, o vyresniesiems - emocijų nevaldymu ir dažna nuotaikų kaita. Vaikams sunkiau susikaupti, o tai lemia prastesnius mokslo rezultatus.

Pasidomėjus internete, galima rasti ne vieną straipsnį apie mobiliųjų telefonų žalą ir būdus ją sumažinti. Pavyzdžiui, stengtis kalbėti įsijungus mikrofoną ir mobilųjį telefoną laikyti kuo toliau nuo kūno, nesinešioti jo pasikabinus ant kaklo, nes tai veikia širdį, ar kišenėje, nes, net ir nekalbant, telefonas spinduliuoja elektromagnetines bangas ir turi elektromagnetinį lauką – geriausia jį laikyti atskiroje rankinėje, kuo toliau nuo kūno. Išjungti telefoną nakčiai, ar bent jau nelaikyti prie lovos, nes elektromagnetinės bangos trikdo smegenų veiklą ir taip neleidžia gerai išsimiegoti. Taip pat naudinga žinoti, kad geriau nedėti telefono prie ausies tol, kol kitas žmogus neatsiliepia, nes sujungimo metu radiacija yra žymiai didesnė.

Įvairių šalių gydytojai bei už visuomenės sveikatą atsakingos institucijos ragina riboti  naudojimąsi mobiliaisiais prietaisais. Itin didelį nerimą specialistams kelia tai, kad vaikai yra sparčiausiai auganti mobiliojo ryšio vartotojų dalis. Vertėtų nepamiršti, kad mobilusis telefonas - ne žaislas, o priemonė, esant reikalui, susisiekti su artimaisiais. Tai žinia ir tėvams, kad jie kalbėtųsi su vaikais ir paaiškintų apie tikslingą mobiliųjų telefonų naudojimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.