Puoselėja istorinio paveldo tradicijas

age_daiktaiSpalio 14 dieną Plokščių vidurinėje mokykloje vyko netradicinė istorijos pamoka, skirta danų istoriko, etnologo ir kalbininko Age Meyer Benedictsen 145-osioms gimimo metinėms. Daugiau kaip prieš šimtmetį A.M. Benedictsen lankėsi Plokščiuose lietuvių kalbos studijų reikalais ir susipažino su Zofija bei Petru Kriaučiūnais. Čia, kaip vėliau pats rašė, patyrė „nepaprastų žmonių nepaprastą meilę savo tėvynei“.

Nuotr. Vieninteliai asmeniniai Age Meyer Benedictsen daiktai Lietuvoje bus saugomi Plokščių vidurinės mokyklos muziejuje.

Pasak Plokščių vidurinės mokyklos bibliotekos vedėjos Vidos Sederevičienės, galbūt šie viešnagės įspūdžiai ir buvo A.M. Benedictsen knygos „Lietuva. Bundanti tauta“ atsiradimo priežastis. Kai šiandien skaitome 1896 metais Kopenhagoje išleistą  knygą, atrodo, kad ji parašyta mūsų kartai. 1918 metais, pristatant pasauliui Lietuvos valstybę, taip pat buvo pasirinkta knyga „Lietuva. Bundanti tauta“ (angliškas leidimas). Beje, lietuvių kalba knyga išleista tik 1997 metais.

Mokinių žodžiais, dalyvavimas istorijos pamokoje, kurioje galėjo išgirsti prieš šimtmetį  Plokščiuose rašytų laiškų ištraukas, galimybė vertinti Lietuvos istorijos faktus ir šių dienų darbui sukuria nuoširdaus pasididžiavimo savo kraštu ir jo istorija jausmą.

Plokščių vidurinės mokyklos bendruomenė džiaugėsi, kad netradicinėje istorijos pamokoje dalyvavo ir asociacijos NORDEN LIETUVA klubo „Benedictseno bičiuliai“ atstovai. Garbaus amžiaus profesorių, kultūros istorijos puoselėtojų bendravimas su mokiniais paliko abipusiai prasmingus įspūdžius. „Toks bendravimas - tikrojo pilietiškumo pamokos“, - mano V.Sederevičienė.
 
Klubo „Benedictseno bičiuliai“ pirmininkė Svetlana Steponavičienė perdavė A.M.Benedictsen anūko, kuris, deja, šį kartą negalėjo atvykti į Plokščius, sveikinimus mokyklai ir ypatingas dovanas jos muziejui. Tai A.M.Benedictsen piniginė su tuomet naudotais pinigais, asmeninis spaudas, pensnė (akiniai be kojelių) ir keletas nuotraukų - ko gero, vieninteliai asmeniniai Age Meyer Benedictsen daiktai Lietuvoje.

Džiugu, kad Plokščių vidurinė mokykla puoselėja tokias gražias kultūrinio istorinio paveldo tradicijas, kad mokiniai domisi ir žino savo krašto istoriją, o netradicinės istorijos pamokos jiems jau įprasta pilietinio ugdymo dalis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.