„Gelbėkit vaikus“ pristatė „Saugios mokyklos“ kūrimo rezultatus

saugi_mokyklaPraėjusį penktadienį Švietimo ir mokslo ministerijoje visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ pristatė pilotinio projekto „Saugi mokykla“ rezultatus. Renginyje dalyvavo ir mūsų rajono atstovai: savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė, Sintautų pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Strolys, soc. pedagogė Jūratė Arštikaitienė ir mokyklos moksleivės.

Nuotr. „Saugios mokyklos“ rezultatais džiaugėsi į šį projektą įsijungusi Sintautų pagrindinės mokyklos bendruomenė ir jiems pritariantis Švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Nuo praėjusių metų pradžios Sintautų pagrindinė mokykla, viena iš 12 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų, vykdo projektą „Saugi mokykla“, kurio tikslas – veiksmingo prevencinio plano prieš patyčias ir smurtą parengimas ir įgyvendinimas. Pasak J.Arštikaitienės, tai projektas, kuris tikrai duoda realių rezultatų.

Renginyje dalyvavęs psichologas Evaldas Karmaza akcentavo, kaip žmonių savižudybės  siejasi su patyčiomis ir emigracija. Jo teigimu, suaugusieji, negalėdami susitvarkyti su esama situacija, emigruoja. O ką daryti vaikams? Per metus Lietuvoje nusižudo 450 jaunų žmonių. Kas turėtų už tai atsakyti? Be abejo, pirmiausiai tėvai. Tačiau ne mažą atsakomybės dalį prisiima ir mokyklos.
 
Beje, E.Karmaza kalbėjo ir apie priemones, kurios motyvuotų mokinius mokytis. „Pirmiausiai turėtų būti patenkinti vaikų fiziologiniai poreikiai, - teigė jis. – Kai jie jausis saugiai, nejaus bendravimo stygiaus, tada atsiras žinių poreikis, o vėliau ir noras pritaikyti gebėjimus. Jei vaikas geria, rūko ir  spjaudosi – tai reikštų, kad jis tik nori būti apkabintas.“

Pilotinis projektas „Saugi mokykla“ parengtas pagal Švedijos mokyklų prevencines programas prieš smurtą ir patyčias. Šiandien jos yra privalomas kiekvienoje šios šalies mokykloje. Įgyvendinant šį projektą, patyčių prieš vaikus rodiklis Švedijoje sumažėjo iki 5 proc.

Projektas „Saugi mokykla“ ir 12 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų pajudino ledus. Atliktos apklausos parodė, kad 2010 metais mokykloje  visada  saugiai jautėsi 40 proc. mokinių, 2011 metais – 46 proc. 2010 metais 57 proc. mokinių prisipažino, kad tyčiojosi iš kitų, 2011 metais šis skaičius sumažėjo iki 55 proc.

J.Arštikaitienės teigimu, projekto metu organizacija „Gelbėkit vaikus“ sustiprino ir parėmė susikūrusias vaikų grupes ir mokyklų bendruomenes prieš smurtą, organizavo mokymus bei seminarus, ruošė lyderius, kurie ateityje savo žiniomis ir įgyta patirtimi galės padėti kitoms mokykloms, norinčioms užtikrinti moksleivių saugumą savo regionuose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.