Prakišus nuotolinį mokymą pro adatos skylutę – Gelgaudiškyje atsirastų gimnazija?

rinkevicius_dumbliauskasAsta GVILDIENĖ

Trečią kartą įtraukus Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų papildymo klausimą į tarybos posėdžio darbotvarkę, komitetuose vėl užvirė aistros. Lyg kas benzino į ugnį būtų šliūkštelėjęs. Tiek aistrų nekilo nei dėl vienos mokyklos vidaus struktūros pertvarkos, kiek emocijų sukėlė gelgaudiškiečių reikalavimas papildyti mokyklos nuostatus. Vienas po kito, kaip grybai po lietaus, kilo klausimai ir Ūkio komiteto nariams. Ar Gelgaudiškio mokykla išpildys visus reikalavimus, būtinus mokant nuotoliniu būdu?

Nuotr. Tarybos narys E.Rinkevičius, net ir patvirtinus mokyklų pertvarkos tinklo projektą, laikosi savo vizijos, kad Gelgaudiškio mokykla gali tapti gimnazija, kurioje mokysis vaikai iš viso pasaulio.

Kokia gali būti kalba apie suaugusiųjų ir vairavimo mokymą, jei pagal bendrą rajono mokyklų pertvarkymo tinklą ši mokykla reorganizuojama į pagrindinę?

Ar nesikerta viešieji ir privatūs interesai?

Tarybos narys Henrikas Zaremba informavo klausimo dėl Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų pakeitimo pranešėją E.Rinkevičių, kad jis susijęs su viešaisiais ir privačiais interesais. Taigi, pagal H.Zarembą, jis kaip velnias kryžiaus turėtų bijoti ir išeiti už durų svarstant šį projektą, nes kaip jis negali atstovauti Šilumos tinklams, taip E.Rinkevičius negali atstovauti Gelgaudiškio mokyklai, nors ne kartą tiek vienas, tiek kitas tai darė ir daro.
 
„Aš įsitikinęs, kad elgiuosi pagal įstatymus, o ar jiems nusižengiu, tegul sprendžia rajono ir Vyriausioji etikos komisija“, - tvirtino E.Rinkevičius. Etikos komisijos pirmininku praėjusiame posėdyje išrinktas Vaidas Balčiūnas patikino, kad tarybos narys turi  pats nuspręsti, kiek gali laviruoti šiuo įstatymu, nes už pasekmes teks atsakyti pačiam. Merui Juozui Bertašiui patikinus, kad nieko neatsitiks, jei klausimą pristatys ne mokyklos direktorius, o jį atstovaujantis tarybos narys, prasidėjo, atrodo, niekad nesibaigsiančios diskusijos.

Kas pirmiau - nuostatai ar leidimas?

Pradėjus nagrinėti nuostatų papildymo klausimą, įrašant nuotolinio mokymo galimybę, iš karto iškilo dilema: kas pirmiau - jų pakeitimas, ar švietimo ir mokslo ministro leidimas?  E.Rinkevičiaus teigimu, mokyklos nuostatuose įrašius tokią veiklą ir turint visas technines galimybes ją vykdyti, gaunamas ir Švietimo ir mokslo ministerijos leidimas. Tačiau meras tikino, kad gavus ministerijos leidimą, nuostatus galima pakeisti per vieną dieną. Be to, norint mokyti nuotoliniu būdu, reikia įvykdyti nustatytus reikalavimus:  turi būti ne tik bazė, bet ir reikiamas to paties amžiaus mokinių skaičius. „Kur surasit 22 mokinius? - klausė J. Bertašius. - Patikrinus duomenis paaiškėjo, kad anksčiau pristatytas mokinių sąrašas netinkamas. Jame ir suaugę žmonės, ir vaikai, ir jaunimas, negalintys mokytis pagal tą pačią programą.“  E.Rinkevičiaus tvirtinimu, įtraukus į nuostatas mokymą nuotoliniu būdu, bus galima ieškoti ir mokinių. „Kas pirmiau: višta ar kiaušinis? Įvykdyti reikalavimus, kuriuos pristatė Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Gintaras Demenius, mokyklai reikėtų investuoti tik apie 2900 litų. Nors ir prie šiandieninių galimybių nuotolinis mokymas jau gali vykti: techninė pusė sutvarkyta, mokytojai apmokyti. Kam stabdyti šį procesą?“ - klausė E.Rinkevičius.

Kreipėsi į Vyriausybės atstovą

Ūkio komiteto posėdžio metu E.Rinkevičius prašė visai išbraukti klausimą, kuriame tvirtinama Gelgaudiškio vidurinės mokyklos vidaus reorganizacijos tvarka. Jis informavo tarybos narius, kad, nesutikdamas su daugumos sprendimu, vasario 20 dieną kreipėsi į Vyriausybės atstovą Marijampolės apskrityje Paulių Ulecką dėl tarybos sprendimo panaikinimo arba laikino sustabdymo, motyvuodamas, kad jo nesustabdžius – jis sąlygotų kitus neteisėtus tarybos veiksmus. „Tikiuosi, kad mano argumentai bus įvertinti ir sprendimas bus palankus Gelgaudiškio vidurinei mokyklai, tad ugdymo procesas nepasikeis“, - nė kiek neabejodamas savo žodžiais kalbėjo E.Rinkevičius.  

Kreipimesi į Vyriausybės atstovą teigiama, kad taryba priėmė savo sprendimą, neatsižvelgdama į Gelgaudiškio vidurinės mokyklos  siūlymus dėl mokyklų tinklo pertvarkymo, pateiktus sausio 31 dieną,  nepersiuntė Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijai jų įvertinti. E.Rinkevičiaus manymu, Tarybos posėdžio metu buvo sąmoningai nesilaikoma įstatymų nuostatų, o pateiktas pasiūlymas ignoruojamas visose galimose klausimo svarstymo stadijose.

Tapti gimnazija galimybės neišnaudojo

J.Bertašius patikino, kad tarybos sprendimas tikrai yra apskųstas. Jis gavo P.Ulecko prašymą pateikti argumentus, kuriais remiantis Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje nuspręsta nesteigti 11 klasių komplektų ir reorganizuoti ją į pagrindinę mokyklą. Tačiau, jo manymu, tarybos sprendimas nebus panaikintas, nes jame kalbama ne apie vieną mokyklą, o viso rajono mokyklų tinklo pertvarką.

Meras ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė tikino, kad Gelgaudiškio vidurinė mokykla  dar 2006 metais turėjo visas sąlygas tapti gimnazija.  „Kodėl to nedarėt? Kodėl atidėjot  akreditaciją? - klausė J.Bertašius. - Šiandien jau neįmanoma ištaisyti to, kas buvo pražiūrėta prieš keletą metų, kai mokykla turėjo reikiamą mokinių skaičių. Būtent dėl to Švietimo ir mokslo minsterija neįtraukė gelgaudiškiečių į šių metų mokyklų akreditacijos planus. Tuo savo atsiųstuose raštuose rėmėsi ir ministras, ir viceministras. Be to, nuotoliniu būdu besimokantys mokiniai nėra priskaičiuojami prie reikiamo mokinių skaičiaus tapti gimnazija.“

J.Bertašiaus tvirtinimu, šiandien turime būti biedni,  bet teisingi ir kitų panemunės mokyklų atžvilgiu – negalime iškelti vienos mokyklos virš kitų. Juo labiau, kai šių metų savivaldybės biudžeto deficitas siekia beveik 10 mln.litų.

Neprisiims finansinės atsakomybės

Pasak mero, savivaldybė, kaip steigėja, negali prisiimti finansinės nuotolinio mokymo vykdymo atsakomybės. „Viena Jurbarko mokykla bandė siūlyti šią paslaugą, tačiau tuoj pat ir atsisakė, nes ji kainuoja apie 100 tūkst. litų per metus, - tikino jis. - O kas mokės mokytojams atlyginimus, kas dirbs visą parą? Jei mokinys gyvena, pavyzdžiui, Amerikoje, tai reikės atsižvelgti ir į šešių valandų skirtumą: pas mus bus naktis, o Amerikoje rytas.“

Diskusijas pagaliau nutraukė tarybos narys Kęstutis Gudelevičius. Jam trūko kantrybė besiaiškinant, kam bus reikalingas nuotolinis mokymas, jei nebus kam mokytis. „Niekas nekaltas, kad pražiopsojote progą tapti gimnazija, - konstatavo faktą tarybos narys. – Dabar jau nieko nepakeisi, o tu, Edmundai,  užsispyręs kaip ožys veržiesi pro vartus ir kiši savo nuotolinį mokymą kaip receptą nuo visų ligų, kuris visus išgelbės. Baikim tas tuščias kalbas – laiko gaila.“

Nuostatų pakeitimui pritarta nebuvo

Vasario 29 dieną vykusiame tarybos posėdyje E.Rinkevičius tvirtino, kad, jei antras miestas po Šakių, Gelgaudiškis, neturės gimnazijos, liks apgailėtinoje padėtyje. Gelgaudiškiečio įsitikinimu, šiandien tam reikalingas vidurinės mokyklos nuostatų papildymas suaugusiųjų ir vairavimo bei nuotoliniu mokymu. Jis pabrėžė, kad nuostatų keitimo trilogija ateityje vyks visą laiką. „Kitą kartą norėdami pakeisti bet kurios kitos įstaigos nuostatus, tos trilogijos turėsim laikytis“, - teigė tarybos narys, akcentuodamas, kad klausimui nepritarus, kaip ir atsitiko, niekas jam netrukdys šio projekto teikti ir kituose tarybos posėdžiuose. Tačiau, nepaisant šio grasinimo, tik vienintelis E.Rinkevičius ir balsavo už Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų papildymą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.