Šakių „Žiburio“ gimnazija šiemet pripažinta rajono lydere

mozuraitiene_copyAsta GVILDIENĖ

Žurnalas „Veidas“ jau devintą kartą visuomenei paskelbė Lietuvos gimnazijų ir vidurinių mokyklų reitingą. Kasmet jis sulaukia didelių diskusijų, tačiau, pasak reitingą sudarančių žurnalistų, mokiniai ir jų tėvai turi teisę žinoti, ko verta kiekviena vidurinio ugdymo įstaiga. Nors šiemet į vertinimą be ankstesnių buvo įtrauktas ir trečiasis kriterijus, tačiau mokyklos – lyderės liko tos pačios. Kaip sekėsi Šakių rajono mokykloms? Kurias vietas jos užėmė „Veido“ reitinge šiemet?

Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė mano, kad mokyklos sėkmę lemia rezultatas, kuris priklauso nuo bendro mokytojų ir moksleivių darbo.

Geriausia rajone pripažinta Šakių „Žiburio“ gimnazija. Pernai buvusi antroje, šiemet ji  - pirmoje vietoje. Bendrame „Veido“ reitinge ši gimnazija užima 110 vietą tarp 460 šalies gimnazijų ir vidurinių mokyklų. Į antrąją vietą iš ketvirtosios pakilo Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla. Ji bendrame sąraše 129 vietoje. Trečioji šiemet Plokščių vidurinė mokykla, kuri pernai buvo paskutinė pagal visus kriterijus. Ji reitingų lentelėje užima 132 vietą. Nors į ketvirtąją vietą iš penktosios pakilo Lukšių Vinco Grybo gimnazija, ji bendroje lentelėje tik 251 – oji. Penktoje vietoje šiemet iš pirmosios nukritusi Griškabūdžio gimnazija. Tarp šalies gimnazijų ji užima 340 vietą.
 
Šeštoje vietoje ir pernai, ir šiemet išsilaikė Lekėčių vidurinė mokykla. Bendroje retingo lentelėje ji 368 – oji. Praėjusiais metais buvusi trečioje vietoje šiais į septintąją nukrito Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, kuri tarp Lietuvos gimnazijų 378 – oji. Aštuntoje vietoje, kaip ir praėjusiais metais, Kriūkų vidurinė mokykla. Ji šalies mokyklų sąraše 385 – oji. Paskutinėje vietoje tarp rajono mokyklų šiemet pernai septintąją vietą užėmusi Gelgaudiškio vidurinė mokykla, kuri tarp 460 šalies ginazijų ir vidurinių mokyklų 422 – oji.

Ankstesniais metais daug kritikos sulaukę reitingai dėl vertinimo pagal vieną kriterijų, kiek abiturientų įstojo pagal pirmąjį pageidavimą bei gavo pakvietimus į užsienio šalių aukštąsias mokyklas, praėjusiais metais buvo papildyti antruoju kriterijumi – kaip jiems sekėsi laikyti valstybinius lietuvių kalbos, matematikos, užsienio kalbos ir istorijos brandos egzaminus (kiek moksleivių iš minėtų egzaminų surinko nuo 90 iki 100 taškų). Šiemet šalies gimnazijos ir vidurinės mokyklos reitinguotos ir pagal naują kriterijų – valstybinių lietuvių kalbos, matematikos, užsienio kalbos ir istorijos brandos egzaminų vidurkį.

Nors šiemet savaitraščio „Veidas“ reitingas atliktas pagal naują metodiką, ji lyderių  nepakeitė. Pirmoje vietoje išliko Vilniaus licėjus, antroje – VšĮ Kauno technologijos universiteto gimnazija, trečioje – Vilniaus Jėzuitų gimnazija, ketvirtoje – Vilniaus Žirmūnų gimnazija. Į penktąją vietą šiemet iš dvyliktos pakilo Vilniaus M.Biržiškos gimnazija.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė mano, kad mokyklos sėkmę lemia rezultatas, kuris priklauso nuo bendro mokytojų ir moksleivių darbo. „Vežimą reikia traukti į vieną pusę ir visiems kartu, - tvirtino ji. – Didelio džiugesio dėl to, kad esame rajono lyderiai nejaučiame. Skirtumai tarp mokyklų labai maži. Norime ateityje papulti į šimtuką, tad mums yra ko siekti.“

Pasak Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojo Edmundo Rudzevičiaus, tai, kad mokykla pagal reitingų lentelę šiemet antra rajone, nulėmė geri lietuvių kalbos, matematikos, užsienio kalbos ir istorijos brandos egzaminų rezultatai -  šimtukai. „Tai bendras mokytojų ir mokinių rezultatas“, - tvirtino jis, primindamas, kad mokytojai mokykloje nesikeičia - jie jau daugelį metų tie patys, tad ir jų indėlis mokinių pasiruošimui egzaminams yra labai didelis.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės teigimu, mokyklos vietą tarp kitų rajono ir tarp šalies mokyklų lemia visi: ir vadovai, ir mokytojai, ir mokiniai. „Sunku įvertinti tikrąją padėtį, kai nėra bet kokiais būdais siekiama tik rezultato, nes mes laviname ir ugdome visus į gimnaziją atėjusius moksleivius – nėra jokios atrankos. Vyresnėse klasėse mokosi ir silpni mokiniai, neturintys nei noro mokytis, nei motyvacijos.“ Niekam ne paslaptis, kad tam turi įtakos ir mokinio krepšelis.

Tad, kaip kitais metais atrodys „Veido“ reitingų lentelė, priklausys nuo šių metų bendrų mokyklų vadovų, mokytojų ir abiturientų rezultatų, kurie iš dalies priklauso ir nuo  pradinių klasių pasiekimų. Per pirmus ketverius metus vaikas arba išmoksta mokytis, arba praranda motyvaciją ir neišnaudoja prigimtinių talentų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.