Rugsėjį moksleivius pasitiks pirmoji ir vienintelė progimnazija rajone

pranskaitisAsta GVILDIENĖ

Gegužės 31 diena Žvirgždaičių bendruomenei tapo išskirtine – rajono savivaldybės taryba nusprendė pertvarkyti Žvirgždaičių pagrindinės mokyklos struktūrą. Nuo ateinančių mokslo metų ji taps pirmąja ir bene vienintele progimnazija rajone. Šį sprendimą žvirgždaitiečiai sutiko plojimais.

Nuotr. Direktoriaus G.Pranskaičio teigimu, nors ateinantį rugsėjį moksleivius pasitiks nauja mokyklos iškaba, tačiau ugdymo turinys nesikeis.

Ruošėsi tapti progimnazija

Pasak Žvirgždaičių pagrindinės mokyklos direktoriaus Gintauto Pranskaičio, vadovaujančio šiai mokyklai jau 26 metus, tai nebuvo staigmena. Apie tapimą progimnazija buvo pradėta galvoti nuo praėjusių metų spalio mėnesio, kai vyriausybė patvirtino Mokyklų, vykdančių bendrojo lavinimo ugdymą, tinklo pertvarkos taisykles. „Logiškai mąstant, mokykla, turinti aštuonias klases, negali vadintis pagrindine, - teigė mokyklos direktorius. – Pagrindinė mokykla – tai ta, kuri komplektuoja dešimt klasių. Kadangi mes nei devintos, nei dešimtos klasės neturim – mums vienintelė išeitis tapti kurios nors didesnės mokyklos skyriumi arba progimnazija. Kiek gali gyvuoti? Dvejus – trejus metus? Patys suprantat. Žvirgždaičiuose be seniūnijos jau nieko neliko. Kas bus, jei neliks mokyklos? Nieko neliks...“
 
Sulaukė geranoriško požiūrio

Mokyklos ateitimi besirūpinantis direktorius džiaugėsi, kad savivaldybės taryba labai geranoriškai priėmė nutarimą dėl Žvirgždaičių pagrindinės mokyklos tapimo progimnazija ir jei, neduok Dieve, atsitiktų taip, kad pritrūktų vieno mokinio, galima būtų tikėtis leidimo komplektuoti klasę išimties tvarka. „Praėjusiais mokslo metais mokykla neatitiko progimnazijos kriterijų, nes turėjome per mažai aštuntokų, o ateinančiais metais vaikų pakaks, kad galėtume sukomplektuoti atskiras, o ne jungtines klases“, - teigė G.Pranskaitis, šiandien negalintis garantuoti, kad rugsėjo 1 – ąją visi vaikai šimtu procentų sugrįš į mokyklą.

Pasikeis ne tik iškaba

Iš tiesų, tapimas progimnazija - tai ne daugybės reikalavimų išpildymas, kaip reikalaujama  tampant gimnazija. Čia jokių akreditacijų, vertinimo komisijų nėra. Pasikeis tik mokyklos iškaba ir antspaudas, ugdymo turinys liks toks pat. Aišku mokyklos direktoriaus laukia daugybė darbų – sutvarkyti pasikeitusio mokyklos statuso dokumentus, pakeisti sutartis, padaryti pranešimus. Jis įpareigotas teisės aktų nustatyta tvarka atitinkamose institucijose ir savo vadovaujamoje įstaigoje atlikti visus reikalingus veiksmus, susijusius su įstaigos pavadinimo pakeitimu, parengti Žvirgždaičių progimnazijos nuostatus bei juos įregistruoti Juridinių asmenų registre. „Tegul pasiaukosiu daugiau mokyklai, galbūt neatostogausiu,  tačiau tai padarysiu dėl visos bendruomenės, kažką po savęs daugiau paliksiu“, - tvirtino G.Pranskaitis, teigdamas, kad ši mokykla yra jo pirmoji darbovietė, kuri, tikriausiai, liks paskutiniąja.

Statusas neapsaugos nuo pertvarkos

„Didelio perversmo čia nėra ir man smagu ir visai bendruomenei smagu, kad tapome progimnazija. Aišku, progimnazijos statusas neapsaugos nuo tolimesnės pertvarkos. Viskas padėta ant svarstyklių. Mokykla priklauso nuo vaikų skaičiaus, - tikino G.Pranskaitis. – Taip jau yra, kad Žvirgždaičių mokykla geografiškai įsikūrusi tarp dviejų banginių – Griškabūdžio ir Kudirkos Naumiesčio gimnazijų. Atstumas labai panašus ir ten, ir ten, todėl vienoda tikimybė ateityje tapti vienos ar kitos skyriumi. Gyvenimas apribotas iš abiejų pusių. Gimnazijos turi daugiau kuo privilioti, daugiau ką pasiūlyti.“

Pagrindinių mokyklų išlikimo klausimas

Išlikimo klausimas palietė visas rajono pagrindines mokyklas. Dešimčiai klasių sukomplektuoti vaikų nepritrūko tik Sintautų, Kidulių ir Paluobių pagrindinėms mokykloms. Siesartėnų, Sudargo ir Beržynų pagrindinėms mokykloms nieko neliko, kaip tik tapti didžiųjų  mokyklų skyriais. Likusių dviejų Žvirgždaičių ir Slavikų mokyklų laukė vienodas likimas – taip pat tapti skyriais arba progimnazijomis. Kadangi Slavikų pagrindinė mokykla sukomplektavo devintąją klasę – jos pertvarkos nepalies, nes ji ir toliau dirbs kaip pagrindinė mokykla, tik be dešimtos klasės. Kiek ilgai gyvuos pagrindinės mokyklos rajone – tai laiko klausimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.