Ministerija rekomenduoja priemones įžūliai besielgiančių mokinių sudrausminimui

mokiniaiAsta GVILDIENĖ

Pirmą kartą Švietimo ir mokslo ministerija parengė ir švietimo bendruomenei pateikė svarstyti rekomendacijų projektą, numatantį leistinas poveikio priemones netinkamai besielgiantiems mokiniams. Šiomis rekomendacijomis siekiama padėti mokytojams efektyviai reaguoti į kraštutinius netinkamo elgesio atvejus ir užtikrinti psichologiškai ir fiziškai saugią aplinką mokyklos bendruomenėje.

Reglamentuos tarpusavio elgesį

Rekomendacijų mokykloms dėl poveikio priemonių taikymo netinkamai besielgiantiems mokiniams projektas parengtas remiantis Didžiosios Britanijos pedagogų patirtimi ir analogišku teisiniu aktu. Jose bus apibrėžta, kas laikoma netinkamu mokinio elgesiu, kokios gali būti mokyklos darbuotojo poveikio priemonės – veiksmai, kuriais siekiama tai nutraukti.
 
Švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio teigimu, reikia kartu nutarti, kokios priemonės leis užtikrinti darbingą ir draugišką aplinką mokyklose, garantuos tvarką ir efektyvius drausminimo būdus tais atvejais, kai įžūlus mokinio elgesys akivaizdžiai trukdo pamoką, mokytojas turi aiškiai žinoti, kaip elgtis vienu ar kitu konfliktišku atveju, kas yra leistina, kas ne. Šiose rekomendacijose numatytos priemonės galės būti taikomos tik tais atvejais, jeigu pokalbiai su mokiniu, jo tėvais ir  švietimo pagalbos priemonės nedavė jokių rezultatų.

Siūlomas ugdymo vietos pakeitimas

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas mano, kad toks reglamentas mokykloms yra reikalingas ypač tais atvejais, kai mokiniai peržengia ribas, o mokytojai bijo juos sudrausminti, nes nežino, kiek galima prie vaiko prisiliesti, koks fizinis veiksmas yra teisėtas, koks neteisėtas. „Labai įdomu, kas iš šio mokytojų ir mokinių tarpusavio pagarbaus elgesio reglamento liks, kai jis praeis svarstymus mokyklose, - samprotavo E.Pauliukėnas. – Ar jis padidės, ar bus sutrumpintas. Reikia neskubant viską gerai pasverti. Savo žodį turi tarti mokytojai, mokyklų vadovai, psichologai ir kiti specialistai, dirbantys su vaikais.“

Be abejo, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojo teigimu, veiksmingiausia priemonė yra gerumas, sutramdantis bet kokį nusikaltėlį, tačiau, jei tai nepadeda, tuomet reikia imtis kitokių veiksmų. Būna situacijų, kai mokinį, iš tiesų, reikia išvesti iš tos pamokos, kurioje jis trukdo mokytis kitiems. „Kaip tai padaryti? Nuvesti pas direktorių, pavaduotojus? Ar bus patalpa ir laisvas mokytojas, kuris prižiūrės savarankiškai dirbantį triukšmautoją? Ši idėja gera, bet, ar eis izoliuoti savyje netelpantį mokinį, kuris su savimi nesusitvarko, dėl kurio nukenčia visa klasė?“ – klausė E.Pauliukėnas.

Numatomi ir fiziniai veiksmai

Projekte numatyta, kad mokyklos darbuotojas, siekdamas užtikrinti bendruomenės narių ir aplinkinių saugumą, gali taikyti šias poveikio priemones: pakeisti mokinio ugdymo vietą, iškviesti mokyklos vadovą ar jo įgaliotą atstovą, organizuoti mokinio daiktų patikrinimą ir net panaudoti pagrįstus fizinius veiksmus. Šie „veiksmai gali varijuoti nuo stovėjimo tarp mokinių gresiant potencialiam atviram jų konfliktui, stovėjimo prieš mokinį siekiant užkirsti kelią pavojingam mokinio elgesiui, vedimo paėmus už rankos, iki mokinio sulaikymo, fiziškai apribojant mokinio veiksmus“, - rašoma rekomendacijų dokumente. Tačiau šie veiksmai neturi kelti grėsmės mokinių gyvybei ir sveikatai.

Pasak V.Bacio, norima aiškiai reglamentuoti, kokiose situacijose ir kokiomis poveikio priemonėmis mokytojas turi drausminti agresyviai besielgiantį auklėtinį, kokie veiksmai laikomi nepagrįstais, draudžiamais ir gali būti traktuojami kaip smurtas prieš mokinį. Tokių elgesio taisyklių labai reikia šiuolaikinėje mokykloje, kad mokiniai ir mokyklos darbuotojai žinotų savo elgesio ribas, kurių peržengti nevalia.

Įtrauktas mokinio daiktų patikrinimas

Reglamente apibrėžiami ne tik nepagrįsti  fiziniai veiksmai - jeigu būtų naudojami kaip bausmė, siekiant sukelti vaikui skausmą ar pademonstruoti savo viršenybę, bet ir mokyklos vadovo ar jo įgalioto asmens iškvietimas, o kilus pagrįstiems įtarimams, jog mokinys gali turėti draudžiamų daiktų, leidžiamas mokinio daiktų patikrinimas. Tačiau tuo atveju būtinas moksleivio leidimas. Jei jis sutinka, asmeninių daiktų parodymo metu turi dalyvauti mažiausiai du mokyklos darbuotojai, vienas iš jų mokyklos vadovas ar jo įgaliotas asmuo. Jei mokinys nesutinka, dėl draudžiamų daiktų turėjimo informuojami ir į mokyklą iškviečiami jo tėvai, o, esant būtinybei, ir policijos darbuotojai.

„Nesu šokiruotas, kad atsiranda tokios rekomendacijos, - patikino E.Pauliukėnas. – Aišku, čia dar ne dokumentas. Kai bus patvirtintas projektas, ir kiekviena mokykla į savo Mokyklos vidaus darbo tvarkos, Mokinio elgesio taisykles ar mokymo sutartis įsitrauks nustatytas poveikio priemonių taikymo sąlygas ir tvarką ir su tuo dokumentu supažindins mokinių tėvus, bus teisėta.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.