Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje - mokslo populiarinimo dienos

chemijaRugsėjo 24 - 28 dienomis Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenė su dideliu entuziazmu įsijungė į Mokslo ir technologijų populiarinimo renginių rėmimo ir gebėjimų ugdymo sistemos projektą. Ji visą savaitę organizavo mokslo populiarinimo renginių savaitę „Kelionė į žinių šalį“.

Nuotr. Popietė „Nuo pirmos kibirkšties iki šiuolaikinių degtukų“ nepaliko abejingo nei vieno pradinuko.

Pasak projekto koordinatorių Lilijos Ūsienės ir Ritos Murauskienės, Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje mokslo ir technologijų žinių populiarinimui skiriamas didelis dėmesys: kasmet dalyvaujama „Tyrėjų nakties“ renginiuose, organizuojami susitikimai su mokslo ir studijų institucijų darbuotojais, mokslininkais, tyrėjais, mokiniai atlieka įvairių sričių tiriamuosius darbus ir užima prizines vietas ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniuose etapuose bei kituose šalies konkursuose.

Gavusi finansavimą, Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenė turėjo galimybę organizuoti mokslo populiarinimo renginių savaitę „Kelionė į žinių šalį“. Šio projekto tikslas - ugdyti vaikų ir pedagogų gebėjimą naudoti ir kūrybiškai taikyti naujausius chemijos, biologijos, geografijos, fizikos ir astronomijos mokslų pasiekimus ir informacines, laboratorines technologijas kasdieninėje veikloje bei ugdymo procese.
 
Mokslo populiarinimo savaitę pradėjo pradinukai. Išklausę mokytojų pasakojimus, kaip mokslo ir technologijų dėka keičiasi mūsų aplinka, jie dalyvavo piešinių konkurse „Mūsų miestelis po 100 metų“. Gražiausi piešiniai šiandien puošia mokyklos pirmojo aukšto koridorių sienas. Tą pačią dieną septintųjų klasių moksleiviai  biologijos ir geografijos pamokų metu įgytas žinias pritaikė praktinėje veikloje – dalyvavo orientaciniame žaidime „Pažink mišką ir jo augalus“. Moksleiviams reikėjo surasti žemėlapyje pažymėtus objektus, surašyti nurodytų augalų pavadinimus, pagal formulę apskaičiuoti medžio amžių, išmatuoti storį ir pan.

Rugsėjo 25 dieną į projektą įsitraukę šeštokai gilino biologijos  žinias, atlikdami tokius tyrimus, kaip substrato pH, nitratų ir nitritų nustatymas naudojant universalius indikatorius bei dirvožemio pH nustatymas, o devintokai biologijos ir chemijos žinias įtvirtino Gelgaudiškio valymo įrenginiuose. Čia jie susipažino su vandens nuotekų išvalymo keliu, sužinojo kaip ir kur nusodinamos atliekos, kiek vandens gali išvalyti  miestelio įrenginiai per metus ir kur panaudojamas nuo po vandens išvalymo likęs dumblas.
Rugsėjo 26 dieną Molėtų etnokosmologijos centre Gelgaudiškio vidurinės mokyklos moksleiviai gilino astronomijos žinias bei susipažino su naujausiais  mokslo pasiekimais, etnokosmologijos idėja ir svarbiausiomis jos temomis. Per didžiulį teleskopą jie galėjo stebėti kerinčius visatos vaizdus ir grožėtis paslaptingomis galaktikomis. Gelgaudiškiečius sužavėjo nuostabi Labanoro girios panorama ir  Etnokosmologijos centro muziejaus lauko ekspozicija. Jaunosios mokslininkės Evelina ir Gertrūda dalijosi patirtimi apie jau atliktus ir dabar atliekamus mokslinius darbus, pasidžiaugė įvertinimais ES jaunųjų mokslininkų nacionaliniame etape ir paragino visus moksleivius įsijungti į tiriamąją veiklą.

Neišdildomą įspūdį visiems paliko paukščių palydos Ventės rage. Kartu į ekskursiją važiavęs Panemunių regioninio parko ornitologas Raimundas Giedraitis vaikams papasakojo apie paukščius ir jų migracijos kelius. Per žiūronus moksleiviai galėjo stebėti skrendančius paukščius, o Ornitologinėje stotyje jiems nusišypsojo laimė dalyvauti sparnuočių žiedavime – darbuotojai leido sužieduotus paukščius palaikyti rankose. Vėliau gelgaudiškiečiai lankėsi Ventės rago muziejuje ir apžiūrėjo jo eksponatus.

Popietė „Nuo pirmos kibirkšties iki šiuolaikinių degtukų“ nepaliko abejingo nė vieno pradinuko. Dvyliktokės  Emilija, Gertrūda, Gabrielė bei chemijos mokytoja Alina Damušytė mažiesiems suteikė galimybę dalyvauti viktorinoje bei stebėti įdomiuosius fizikos ir chemijos bandymus: kiaušinio patalpinimas butelyje, deganti nosinė, dūmai be ugnies, chameleonas, difuzija, vulkanas ir kitus. Didžiausią susidomėjimą vaikams sukėlė didžioji faraono gyvatė, kad ir kokia ji kaprizinga bandymo metu pasirodė, tačiau rezultatą pamatėme stulbinantį.

Rugsėjo 28 dieną dvidešimt vyresniųjų klasių moksleivių dalyvavo Kauno technologijos universiteto „Tyrėjų  nakties“ renginiuose. Čia jie klausėsi paskaitų, stebėjo bandymus, kurių metų degė rankos, laistėsi paslaptingosios putos, skystas azotas darė stebuklus. Gelgaudiškiečiai turėjo galimybę stebėti varžybas su studentų sukurtais robotukais, kompiuteriniais žaidimais ir kt.  Pasak moksleivių, „Tyrėjų naktis“ - įdomus renginys, kurio metu jie ne tik susipažino su mokslo pasiekimais, bet ir patyrė neišdildomų įspūdžių.

Mokslo populiarinimo dienos „Kelionė į žinių šalį“  maždaug 200 Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenės narių leido daugiau sužinoti apie mokslo ir technologijų pasiekimus, jų svarbą, pritaikyti juos mokymo procese ir popamokinėje veikloje, skatinti ir kitus domėtis mokslo naujovėmis, o kartu turiningai praleisti darbo savaitę.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.