Rajono moksleivių maitinimo kokybė įvertinta labai gerai

virejaSima KAZARIAN

Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tyrė moksleivių maitinimo kokybę, ar jiems netiekiami draudžiami maisto priedai ar neleistini maisto produktai.

Nuotr. Šakių rajono moksleiviams maitinimą organizuoja pačios mokyklos ir maistas gaminamas pačiose mokyklose. Tai ypač didelis privalumas.

Tyrimų rezultatai rodo, kad moksleivių maitinimo kokybė mokyklose kasmet gerėja. Mūsų rajonas tyrimo ataskaitoje beveik nepaminėtas. Kodėl? „Todėl, kad pas mus viskas puikiai“,- džiaugėsi Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė.
 
Iš tiesų, taip sako ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas, valstybinis maisto produktų inspektorius Algimantas Lipnickas:  

Kiek Šakių rajono mokyklų atitinka bendrus reikalavimus?

Šakių VMVT duomenimis visų Šakių rajono savivaldybės mokyklų maisto tvarkymo skyriai ir valgyklos atitinka higienos reikalavimus.

Kiek rajono mokyklų dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose programose?

Rajono mokyklos aktyviai dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose programose: programoje „Pienas vaikams“ dalyvauja 13 mokyklų (65 proc.) ir Vaisių, daržovių vartojimo skatinimo programoje – 14 mokyklų (70 proc.).

Kiek rajono mokyklų gamina maistą vietoje?

Šakių rajono moksleiviams maitinimą organizuoja pačios mokyklos ir maistas gaminamas pačiose mokyklose. Mokyklos turi maisto tvarkymo skyrius, kuriuose gaminamas maistas. Maitinimo paslaugų neteikia jokia įmonė.

Kokia rajono mokyklų valgyklų būklė?
Iš 20-ties rajone esamų mokyklų tik Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje reikalingas remontas maisto tvarkymo patalpose. Griškabūdžio gimnazijos Barzdų pagrindinio ugdymo skyriaus, turinčio 20 sąrašinių mokinių, maisto tvarkymo patalpos suremontuotos iki šių metų lapkričio mėn. Moderniai įrengti maisto tvarkymo skyriai Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, Šakių „Varpo“, Plokščių ir Kriūkų vidurinėse mokyklose bei Gelgaudiškio specialiojoje mokykloje. Daugiausiai remontuotinų valgyklų yra Kupiškio rajone – 44 proc.

Ar nustatyta pažeidimų vartojant neleistinus maisto priedus?

2012 metais mokyklas tikrinusi Šakių VMVT tokių pažeidimų nenustatė.

Ar nustatyta pažeidimų vartojant neleistinus maisto produktus?

2012 metais atliktų tikrinimų metu Šakių VMVT tokių maisto produktų taip pat nenustatė.

Kaip Šakių moksleivių maitinimas atrodo lyginant su visa šalimi?

Gerai, gal net labai gerai, kadangi maistas visose Šakių rajono mokyklose kiekvieną dieną vietoje gaminamas iš kokybiškų maisto produktų ir žaliavų, taip išvengiama maisto transportavimo termosuose ir kituose uždaruose induose.

Maisto gamyba vykdoma vadovaujantis perspektyviniais valgiaraščiais, kuriuos pasiruošė pačios mokyklos.

Dėl gaminamo maisto kokybės Šakių VMVT per 2012 metus negavo nė vieno nei tėvelių ar pačių moksleivių skundo. Nei 2011m., nei 2012 m. 11 mėnesių Šakių rajono mokyklose nebuvo registruota ūmių infekcinių žarnyno susirgimų ar apsinuodijimų maistu protrūkių.

Kokios būtų rekomendacijos Šakių rajonui?

Ateityje, Šakių rajono savivaldybei turint galimybių, VMVT nuomone, reikėtų išplėsti Gelgaudiškio vidurinės ir Kidulių pagrindinės mokyklų bei Žvirgždaičių progimnazijos maisto tvarkymo patalpas ir valgyklas. Taip pat patartina didinti skaičių mokyklų, dalyvaujančių „Pienas vaikams“ ir Vaisių, daržovių vartojimo skatinimo programose, yra rajonų, kuriuose dalyvavimas šiose programose siekia 80- 100 proc.

Koks maistas draudžiamas mokiniams?

Atrodo, kad situacija šalies mokyklose nebloga, kalbant apie draudžiamus maisto priedus ir produktus. Šiemet draudžiamų maisto priedų vartojimo atvejų šalyje užfiksuoti tik 3 proc. , pernai – 5 proc. Draudžiami maisto priedai dažniausia pasitaiko moksleiviams tiekiamose dešrelėse, padažuose, gėrimuose, sausainiuose, bandelėse, uogienėse, sirupuose ar džiovintuose vaisiuose. Dažniausiai nustatomi maisto priedai: konservantai, aromato ir skonio stiprikliai, saldiklis sacharinas ir kt. Draudžiami maisto papildai, maistas, į kurio sudėtį įeina GMO.

VMVT teigimu, dar labiau šalyje sumažėjo draudžiamų tiekti maisto gaminių: jei 2011 buvo užfiksuoti 3 proc. pažeidimų, tai šiais metais tik 1proc.

Mokiniams draudžiama tiekti traškučius ir kitus riebaluose apdorotus gaminius, saldumynus.

Iš gėrimų grupės draudžiami ne tik gazuoti, energetiniai gėrimai, kava, bet ir kisieliai, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai.

Iš mėsos gaminių grupės draudžiama moksleiviams vartoti sultinių koncentratus, rūkytą žuvį, konservuotus mėsos ir žuvies gaminius (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), žlėgtainius, mechaniškai atskirtą mėsą ir jos gaminius, subproduktus (inkstai, smegenys, plaučiai).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis tokius produktus vaikų maitinimui tiekiančių mokyklų valgyklų lyginant su 2011 metais sumažėjo nuo 3 proc. iki 1 proc.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.