Išankstinis planas padės apsisaugoti nuo telefoninių sukčių

zebrauskisVis kartojasi istorijos apie žmones, nukentėjusius nuo telefoninių sukčių. AB „Swedbank“ Šakių klientų aptarnavimo centro valdytojas Marius Žebrauskis sako, kad tokių apgavysčių būtų daug mažiau, jei artimieji iš anksto suderintų elgesio modelį, kaip elgtis sulaukus skambučio apie neva į bėdą pakliuvusį šeimos narį.
 
Nuotr. „Swedbank“ Šakių klientų aptarnavimo skyriaus valdytojas Marius Žebrauskis sako, kad policija, bankininkai niekada neprašo duomenų apie asmens banko sąskaitas.   
 
Pokalbis su artimaisiais

Kad sulaukęs telefoninių sukčių skambučio žmogus neprarastų psichologinės pusiausvyros, „Swedbank“ ekspertai pirmiausia pataria apie šią problemą pakalbėti su šeimos nariais. „Sukčiai dažnai apsimeta į nelaimę patekusiai artimaisiais ir prašo finansinės pagalbos. Sutarkite su šeimos nariais, kokiu būdu nelaimės atveju vienas kitą informuosite. Tuomet ir melagingo skambučio metu galėsite lengviau atpažinti, jog jums skambina sukčiai“, – pataria valdytojas M. Žebrauskis.

Kontaktuokite su banku

Jei sukčiui pavyko įtikinti atskleisti savo asmeninius bankininkystės duomenis, po skambučio vis dar galima išgelbėti savo pinigus. Patariama nedelsiant informuoti banko darbuotojus, kad prie jų banko sąskaitos gali prisijungti svetimi žmonės. Pasak A. Žebrauskio, skubiai informuoti banko darbuotojai gali užblokuoti gyventojų sąskaitas ir sustabdyti nelegaliai atliekamas operacijas.

Dažnai pasitaiko atvejų, kad banko sąskaitos duomenis gavę sukčiai ne tik siekia pavogti santaupas, bet ir apgautojo vardu bando paimti greitųjų kreditų. Be to, gavę paskolas sukčiai informuoja savo bendrininkus, kurie laukia pavedimo ir iš karto išsigrynina pinigus bankomatuose.

Informuoti policiją

Susidūrę su sukčiais ir apie tai informavę banko darbuotojus gyventojai taip pat turėtų kreiptis į policiją. „Duomenys apie nusikaltėlių veiksmus teisėsaugos pareigūnams bus naudingi ne tik pradedant ikiteisminį tyrimą dėl pinigų vagystės, bet ir kovojant su telefoniniais sukčiais ateityje. Todėl operatyvumas ir informacijos suteikimas tokioje situacijoje labai padeda“, – sako M. Žebrauskis.

Primenama, jog policijos pareigūnai, bankų ar kitų institucijų darbuotojai niekada neprašo telefonu atskleisti asmens finansinių duomenų. Elektroninės bankininkystės duomenis būtina saugoti, jų negalima atskleisti kitiems asmenims, o juos atskleidus būtina nedelsiant informuoti policiją, banko darbuotojus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.