Devyniolikmetė Papartynų kaime savo vaiką įmetė į šulinį

sulinysGintarė MARTINAITIENĖ

Trečiadienio rytą ne tik Šakius, bet ir visą šalį apskriejo žinia – Papartynų kaime devyniolikmetė mama K. A. į šulinį įmetė savo beveik septynių mėnesių sūnų. Laimei, suvokusi, ką padarė, ji nubėgo pas kaimyną, kuris ir ištraukė berniuką iš šulinio.

Nuotr. Akimirksniu į devyniolikmetės šauksmą sureagavęs kaimynas Algimantas Brazaitis mažylį ištraukė iš šulinio ir suteikė pirmąją pagalbą.

Išgelbėjo kaimynas

Nelaimė įvyko trečiadienio ryte, apie 9 val. Kaimynystėje gyvenantis Algimantas Brazaitis pasakojo, kad jam esant kieme pas jį atbėgo išsigandusi ir drebanti kaimynė K. A., kuri rėkė, kad nužudė savo vaiką.

„Klausiu, kur tas vaikas. Sako – šuliny.

Pasileidau bėgti. Nubėgau, ištraukiau, nes dar vandens paviršiuj buvo. Įnešiau į kambarį ir liepiau mamai kviest pagalbą. Dariau ir krūtinės masažą, tai vandens iš burnos išbėgo. Vaiką greit nurengiau, tuoj ir greitoji atvažiavo. Abu išsivežė“, – pasakojo A. Brazaitis, negalintis atsigauti po vos tragedija nesibaigusio įvykio.

Pasak vyriškio, jauna mama mylėjo savo praėjusių metų liepos pabaigoje gimusį sūnų, juo rūpinosi ir net pagalvojęs nebūtų, kad kada nors toks įvykis gali nutikti. Vyras tik džiaugėsi, kad laiku atbėgo, nes šulinys gilus, o įmetusi į jį mažylį mama šulinio angą vėl uždengė šiferio lakštais. Kadangi vaikas nebuvo paniręs, nesunku jį ir ištraukti buvo – ranka pasiekė. Nelaimės metu vandens temperatūra šulinyje – 4 laipsniai.

Šeima tvarkinga

Kas įvyko, negalėjo patikėti ir nelaimės vietoje susirinkę socialiniai darbuotojai, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai, pareigūnai. Išvakarėse K. A. lankėsi seniūnijoje, atsiėmė maisto produktus sunkiai gyvenantiems. Niekas neįžvelgė galimos nelaimės. Visi jauną mamą apibūdina kaip tvarkingą, rūpestingą, mylinčią savo vaiką. Tiesa, kaimynas minėjo, kad ji guodėsi esą užpuolusia depresija, bet į tai niekas neatkreipė dėmesio.

„Tai ne socialinės rizikos šeima. Viskas visada buvo gerai, su mama bendraudavome. Kadangi jos tėvai išsiskyrę, dabar ji gyveno čia, pas savo tėtį. Mama gyvena Gotlybiškiuose, turi kitą šeimą, bet jos bendravo artimai. Iš pradžių net ten gyveno. K. A. sakydavo: kai nusibosta čia, važiuoja pas mamą, tad apie tai, kad galėtų būti kas negerai, net mintis būtų nekilusi“, – kalbėjo seniūnijos socialinė darbuotoja Rūta Petraitienė, kuri kartu su kolege Asta Jakaitiene atvyko į įvykio vietą. Moterys tik gūžčiojo pečiais ir dėkojo likimui bei kaimynui, ištraukusiam vaikutį iš šulinio. Šis, nerasdamas vietos, negalėjo patikėti, kas įvyko.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė pasakojo, kad po įvykio bendravo ir su K. A. mama, kuri tą dieną anūko su dukra laukė savo namuose.

„Ji pasakojo, kad dukra tarsi buvo neapsisprendusi, kur gyventi, tad taip ir būdavo, kad ji tai Gotlybiškiuose, tai Papartynuose. Turėjo trečiadienį tėtis ją su vaikeliu išvežti pas mamą, bet įvyko kitaip“, – situaciją komentavo R.Lebedžinskienė.

Būdavo viena

Papartynų kaime K.A. gyveno tėvo sodyboje, tačiau nemažą laiko dalį čia būdavo viena. Jos tėvas dirba Marijampolėje, tad namo dažniausiai grįždavo tik savaitgaliais. Turėjo jie ir nediduką ūkelį, kuriuo laikinai žadėjo pasirūpinti kaimynas A.Brazaitis.

Pati K. A. kilusi iš trijų vaikų šeimos, turi du brolius. Šeima apibūdinama kaip tvarkinga. K. A. mokėsi Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centre virėja, bet mokslų nebaigė dėl nėštumo. Vaikučiui tėvystė nenustatyta, tad berniuką jauna mama augino viena. Kalbama, kad tikrasis tėvas jo nepripažino, nes yra vedęs, turi šeimą Šakiuose. Ne vienas įvykio vietoje svarstė, kad galbūt jaunai mamai nebuvo lengva susitvarkyti su užklupusiais motinystės rūpesčiais. Spėliota, gal jauną motiną tiesiog prislėgė pogimdyvinė depresija. Socialinės darbuotojos minėjo, kad kartais K. A. būdavo keistoka, rami, uždaresnio būdo.

„Bet tai, kad ji linkusi į depresiją ar jeigu ja ir sirgo, nėra pagrindo įtraukti šeimos į rizikos sąrašus“, – tarsi teisindamasi, jog kažkas iki galo nesužiūrėta, kalbėjo viena iš socialinių darbuotojų.

Vaikas sveikas

Šakių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Stasė Valkerienė informavo, kad mažylio būklė gera, pavojus gyvybei negresia. Medikė džiaugėsi, kad viskas baigėsi gerai. Nors mažylis atvežtas sušalęs, jo būklė greitai stabilizuota. Pasak S. Valkerienės, berniukas yra neapleistas, prižiūrėtas.

„Vaikas pavalgęs, sušilęs, miega“, – teigė vedėja. Pasak jos, ligoninėje buvo ir mažamečio mama, kuri čia visą laiką verkė, sunkiai tvardė emocijas.

Spręs globos klausimą

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja R. Lebedžinskienė kalbėjo, kad, vaikui likus be tėvų, artimiausiu metu bus sprendžiamas jo globos klausimas.

„Vaikas kelias dienas dar bus ligoninėje, tai turime šiek tiek laiko apsvarstyti įvairius variantus“, – teigė vedėja.

Pasiteiravus, ar K. A. motina numatoma kaip potenciali mažylio globėja, R. Lebedžinskienė sakė, jog dar neaišku.

„Nors šeima ne rizikos, visgi globėjams keliami gana aukšti reikalavimai“, – akcentavo vedėja.

Ji pasakojo, jog yra nemažai giminaičių, tikriausiai atsiras, kas mažylį be medikų prižiūrės ir ligoninėje.

Mama sulaikyta

Šakių prokuroras Linas Frančiakas trečiadienį informavo, kad moteris buvo sulaikyta 48 val. bei apklausiama. Ketvirtadienį Marijampolės rajono apylinkės teisme buvo sprendžiamas klausimas dėl tolimesnio devyniolikmetės suėmimo. Kol kas nėra duomenų dėl jos sveikatos būklės, tad tai bus aiškinamasi. Kiek žinoma, jauna mama suvokia savo veiksmus, dėl jų gailisi, tačiau motyvų paaiškinti negali.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti. Devyniolikmetei pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalį gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Viceministro kritika

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis, kalbėdamas apie įvykį Šakių rajone, kaltino mokyklą dėl nepakankamo lytinio švietimo, savivaldybę ir seniūniją dėl nesužiūrėjimo ir nepasimokymo iš Kėdainių atvejo bei medikus, neatkreipusius dėmesio į motinos būklę.

Tiesa, apie tai, kad rajono atsakingos institucijos sunkiai tarpusavy randa kalbą ir nebendradarbiauja, neseniai rašėme savo laikraštyje.

Kalta žiniasklaida?

JAV kriminologų moksliniais darbais oficialiai įrodyta, kad nusikaltimų su jų padarymo detalėmis eskalavimas žiniasklaidoje paskatina sutrikusios ar nestabilios psichikos asmenis mėgdžioti tokius nusikaltimus. Apie tai įvykio vietoje kalbėjo ir įvairių institucijų darbuotojai, kad itin plačiai buvo aptarinėjama ir pateikiama Kėdainių rajone sausio 3 dieną įvykusi tragedija. Į šulinį tėvo įmesti mažyliai neišgyveno.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.