Kuo gyvena ugniagesiai gelbėtojai?

vedegys rekesius
Nuotr. Tiek Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius (dešinėje), tiek Savivaldybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys patvirtino, kad ugniagesių gelbėtojų atlyginimai pakilo.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga (UGPS) reikalavo kitų metų valstybės biudžete skirti papildomų lėšų sistemos finansavimui – buvo skelbiama, kad gelbėtojų atlyginimas turėtų didėti iki 100 eurų į rankas. Ar visi pažadai virto realybe ir kuo gyvena ugniagesiai gelbėtojai?

Neaišku kiek

Ugniagesių gelbėtojų atlyginimas – vis dar mažiausias visoje Vidaus reikalų sistemoje, nors UGPS pasiekė to, kad šįmet būtų skirta papildomai lėšų būtent atlyginimų didinimui. Kaip sako Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius, šįmet tarnybos darbuotojų atlyginimai iš tiesų kilo, tačiau koeficientą sunku apibrėžti, nes ugniagesių atlyginimas susideda iš skirtingų dalių. Darbo užmokestį sudaro keletas veiksnių: pareiginė alga, priedas už laipsnį, priedas už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, priemokos, mokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą ir budėjimą. Todėl, anot viršininko, sunku apibrėžti konkrečias sumas, kiek kiekvienam gelbėtojui individualiai padidėjo atlyginimas, tačiau faktas, kad atlyginimai padidėjo, yra tikras.

Profesinės sąjungos buvo įsivėlusios į ilgas diskusijas su valdininkais ne tik dėl gelbėtojų atlyginimų, bet ir dėl uniformų atnaujinimo – kurį laiką viešumoje buvo kalbama apie tai, kad ugniagesiai gelbėtojai neturi atsarginių drabužių ir pan. Tačiau, anot V. Rekešiaus, tikrai nėra taip, kad gelbėtojai važiuodami gaisro gesinti neturėtų kuo apsirengti, nes tik atėjusius dirbti darbuotojus uniforma aprūpina Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Vėliau kiekvienais metais darbuotojas gauna atitinkamą sumą pinigų, už kurią gali pasirinkti tai, ko jiems trūksta – ar tai būtų kostiumas, ar tai būtų batai – sprendžia jie patys. Visas komplektas už tą sumą, kuri skirta, neišeina, tačiau darbuotojas pasirenka, ko jam tuo metu labiausiai reikia“, – aiškina tarnybos viršininkas.

Šiuo metu Šakių priešgaisrinėje tarnyboje yra keturios pamainos, kuriose dirba po aštuonis gelbėtojus.

Trūksta daug ko

Savivaldybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys sako, kad devynių padalinių darbuotojams atlygimai kilo labai minimaliai.

„Naujasis Darbo kodeksas įpareigoja darbdavį už kvalifikuotą darbą mokėti daugiau negu minimumą (ugniagesiai gelbėtojai ir dirba kvalifikuotą darbą), todėl, kad nenusižengtume įstatymui, turėjome padidinti atlyginimą nors vienu centu, tačiau ir tai per metus laiko susidaro didžiulė suma, tad dar reikia pasukti galvas, kaip ją sutaupyti“, – sako tarnybos viršininkas.

Pasak viršininko, ugniagesių atlyginimas apskaičiuojamas ir priklauso nuo to, kiek vienam gelbėtojui tenka budėjimų per mėnesį, švenčių dienomis, naktimis, viršvalandžių. Dabartinis atlyginimas svyruoja nuo 460 iki 500 eurų į rankas.

Šiuo metu devynių rajono komandų pagrindinis tikslas – artimiausiu metu į tarnybą priimti kelis naujus etatinius darbuotojus tam, kad pamainoje budėtų ne po vieną (kaip pasitaikydavo lig šiol), o po du gelbėtojus. Tiesa, tie patys ugniagesiai laisvu metu gali ir toliau savanoriauti, kaip lig šiol ir darė laisvu, ne budėjimo metu. Pasak viršininko, yra ir keletas savanorių, kurie nėra tarnybos darbuotojai.

Kalbėdamas apie uniformas G. Vedegys sako, kad atėjęs į tarnybą ugniagesys gauna naują aprangą, o ši tikrai yra tvirta ir ilgai tarnauja, tačiau kas metai tarnyba pagal poreikį nuperka ir trūkstamų aprangos detalių. Pernai už beveik 5 tūkst. 500 eurų buvo nupirkta ugniagesių kostiumų. Tiesa, aprangai ir kitiems dalykams nuo dotuotų tarnybai lėšų yra skiriama vos 5 proc. Iš tų pačių 5 proc. dar reikia ir degalams, ir transporto priemonių eksploatacinei priežiūrai, anglims, malkoms, komunalinių mokesčių apmokėjimui.

Pasak G. Vedegio, Priešgaisrinei tarnybai trūksta daug ko – ne tik normalaus asignavimo atlyginimų kėlimui ar uniformoms, bet ir inventoriaus, naujesnių gaisrinių automobilių ir kt. Tiesa, nuo pat savivaldybės priešgaisrinės tarnybos įkūrimo pradžios buvo dėtos pastangos ir į rajoną atriedėjo trys apynaujės gaisrinės mašinos, pradėti remontuoti seniūnijose esantys padalinių pastatai, po truputį atnaujinamas inventorius.

„Pernai metais ugniagesiai gelbėtojai turėjo 376 iškvietimus, vykimus ar tai gesinti gaisrų, ar kitus darbus atlikti. Tai reiškia, kad kiekvieną dieną kažkas kažkur rajone pajuda, vyksta, todėl ir nusidėvėjimas, kalbant apie tos pačios technikos sąnaudas, yra didelis. Taip pat ir kuro sąnaudos yra didelės, – aiškina G. Vedegys.

Tarnybos viršininkas sako, kad jų automobilių parke stovi mašinos, kurių amžiaus vidurkis siekia beveik 40 m., tad nenuostabu, kad ir šiais metais, gavus specialų 25 tūkst. eurų finansavimą iš savivaldybės, bus stengiamasi įsigyti naują gaisrinę mašiną. Taip pat šiais metais žadama pabaigti remontuoti Gelgaudiškio ugniagesių komandos buitines patalpas, o pernai buitinės patalpos remontuotos Lukšiuose, Griškabūdyje Sudarge, Kiduliuose, pradėtos tvarkyti Gelgaudiškyje. Tam buvo skirta beveik 11 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.