Daiktų žymėjimas keliasi į internetinę erdvę

mockeviciute
Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė patikina, kad, kaip ir visoje šalyje, Šakiuose populiariausia ženklinti dviračius, mobiliuosius telefonus. D. Pavalkio nuotr.

Skelbiama, kad Lietuvoje policija gyventojų daiktus žymi bene 15 metų. Šakiuose aktyviai daiktų žymėjimas vykdomas apie šešerius metus, kai šio darbo ėmėsi bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. Kaskart suorganizavus prevencines daiktų žymėjimo priemones, žmonės noriai žymi savo daiktus, taip padidindami tikimybę prarastą daiktą greičiau sugrąžinti teisėtam savininkui. Tiesa, ši paslauga nuo sausio 1 d. keliasi į elektroninę erdvę ir norimus daiktus galima bus pažymėti interneto svetainėje www.pazymetas.lt.
 
Pasak Šakių policijos komisariato bendruomenės pareigūnės A. Mockevičiūtės, šiuo metu pažymėtų daiktų registre yra apie 500 įvairių daiktų, kurių šeimininkų duomenys nugulė nemažoje papkėje. Šie duomenys ir pasikeitus tvarkai bus saugomi komisariate, nurodymų duomenis perkelti į internetinę erdvę pareigūnė negavo, tačiau svarsto, kiek tai būtų naudinga, nes galbūt ir daiktų savininkai keitėsi, galbūt kai kurių daiktų šeimininkai jau išvis neturi.

Anot pareigūnės, apskritai populiariausia ženklinti dviračius, mobiliuosius telefonus, fotoaparatus, yra tekę ženklinti vaizdo kameras. Iki šiol norintys paženklinti savo daiktus gyventojai su jais galėdavo atvykti tiesiog į komisariatą, kviestis pareigūnus į namus, jei daiktą sunku transportuoti, nemažai dėmesio sulaukdavo ir viešai rengiamos tokio tipo akcijos. Visgi nuo sausio tvarka keičiasi ir jei iki šiol kiekvienas daiktas būdavo žymimas atskirai rankiniu būdu, tai dabar startuoja bendra internetinė svetainė, kurios duomenų bazė bus sujungta su policijos duomenų baze.

„Kiekvienas rajonas daiktus žymėjo atskirai, nebuvo bendros informacinės sistemos. Dabar tikimasi, kad daiktus ir registruoti, ir rasti bus paprasčiau. Tiesa, ženklinant pagrindinis skaičius nurodydavo, kuris komisariatas, tai pagal tai atsekti būdavo galima, bet, manau, dabar bus paprasčiau“, – sako pareigūnė.

Tiesa, pareigūnė prisimena vienintelį atvejį, kai buvo pavogtas pažymėtas dviratis, bet jis tuoj grąžintas šeimininkui, tačiau Šakiuose dažniausiai prarandami ne paženklinti, bet nežymėti daiktai. „Būna, randame dviračius, bet nežinom, kam jis priklauso, nes yra neženklintas. Ir dabar vienas stovi, kurio šeimininkas neaiškus“, – teigia pareigūnė.

Ji atviravo, kad kol kas jungtis naujoje svetainėje ir registruoti daiktus nebuvo poreikio, tačiau pagyvenusiems ar sunkiau su technologijomis draugaujantiems piliečiams žada pagalbą.

„Kol kas neteko, tai nežinau, kaip bus, bet, manau, ir mes sugebėsime, ir šiuolaikiniai žmonės internete gyvena, tai nesklandumų neturėtų būti“, – viliasi A. Mockevičiūtė.

Skelbiama, kad www.pazymetas.lt elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje bus naudojama Policijos ieškomų numeruotų daiktų registro nuoroda ir sudaroma galimybė gyventojams registruoti daiktus elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje, kur duomenis bus galima ne vien įvesti, t.y. susieti su kodu, priregistruojant sistemoje saugiu būdu, tačiau ir, radus pažymėtą daiktą, apie tai pranešti jo savininkui sistemoje, išsiunčiant tiesioginę žinutę.

Informuojama, kad vien praėjusiais metais policijos įstaigose pažymėta 3 tūkst. 111 daiktų, iš kurių gyventojai prarado – 11, o rasta ir grąžinta savininkams 10.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.