Gaisrų sumažėjo, tačiau aukų neišvengta

Apžvelgiant 2019 m. gaisrų statistiką mūsų rajone, galime pasidžiaugti, kad, palyginus su 2018 m., jų sumažėjo 7 proc. Tačiau ir 2019-aisiais, ir užpernai, gaisrai pareikalavo žmonių aukų.

Kaip informavo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas, iš viso per praėjusius metus rajone kilo 107 gaisrai – aštuoniais mažiau negu 2018m. Praeitais metais, kaip ir ankstesniais, gaisre žuvo vienas žmogus, dar vienas buvo traumuotas.
 
Pasak G. Ščajevo, pagrindinė gaisrų priežastis – krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai, dėl to praėjusiais metais kilo net 25 gaisrai, 2018 m. –  30 gaisrų. Kita svarbi gaisrų priežastis – neatsargus žmogaus elgesys. Dėl to kilo 17 gaisrų. Dėl elektros įrenginių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų ugniagesiams pernai teko gesinti 15 gaisrų, dėl neatsargus rūkymo ugniagesių pagalbos prireikė 14 kartų (2018 m. – 11).

Anot G. Ščajevo, daugiausiai – 18 – gaisrų kilo dūmtraukiuose, gyvenamuosiuose namuose jų būta 12, ūkiniuose –10. Septynis kartus degė lengvieji automobiliai, du kartus žemės ūkio technikos mašinos, 18 gaisrų kilo pievose, 12 kartų buvo vykstama gesinti degančių buitinių atliekų konteinerių ir įvairių šiukšlių, 12 kartų – degančių šiaudų ir ražienų, 16 gaisrų kilo kituose objektuose.

2019 m. kilo daugiau gaisrų atvirose teritorijose – net 45, dėl to išdegė 17,12 ha pievų, ražienų (2018 m. kilo 36 gaisrai, išdegė 8,39 ha).

Žiūrint pagal atskiras seniūnijas, daugiausiai gaisrų kilo Šakių seniūnijoje (16 gaisrų), Kidulių sen. – 15, Šakių mieste – 11, Lekėčių sen. – devyni.  Mažiausiai, po du gaisrus, buvo Plokščių, Slavikų ir Žvirgždaičių sen.

Daugiausiai gaisrų kilo balandžio mėn. – 31, sausio mėn. – 12 gaisrų. Ramiausiais buvo rugsėjo mėn. –  kilo trys gaisrai.

Sekmadieniais kilo daugiausiai gaisrų, net 22, ramiausia diena ketvirtadienis – šeši gaisrai. Gaisringiausias paros laikas buvo 13–18 val. Be gaisrų gesinimo, ugniagesiai gelbėtojai vyko į 151 gelbėjimo darbą (2018 m. – į 131).

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inicijuotos prevencinės akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu Šakių PGT pareigūnai ir Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai 2019 m. aplankė 1138 gyvenamuosius būstus (2018 m. – 1032). Šios akcijos tikslas – stiprinti gaisrų prevenciją gyvenamajame sektoriuje ir prisidėti prie šiame sektoriuje kylančiuose gaisruose žūstančių žmonių skaičiaus mažinimo, taip pat ugdyti šalies gyventojų gebėjimą saugiai elgtis ekstremaliųjų situacijų metu.

„Gyventojams patarėme, kaip pasirengti ir saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, konsultavome gaisrinės saugos klausimais, atkreipėme dėmesį į tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, gyventojams taip pat aiškinome, kodėl reikalingi autonominiai dūmų signalizatoriai. Ši akcija bus vykdoma ir šiais metais“, – tvirtino G. Ščajevas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.