Pandemija nesutrukdė aktyviai veikti tik sukčiams

kaip isvengti sukciavimu
Karantinas negalioja tik vienintelei visuomenės grupei – sukčiams, kurie nuo jo pradžios buvo suaktyvėję ir išradinėja vis naujų būdų, kaip išvilioti pinigus iš naivesnių gyventojų.

Keista istorija atsitiko vienam 82-erių metų Kušlikių (Šakių sen.) kaimo senjorui, pas kurį, vos prasidėjus karantinui, užsuko neva vandens skaitiklio rodmenis tikrinanti darbuotoja. Sodybos šeimininkas Juozas tądien namuose buvo vienas ir sako, kad nespėjo įsidėmėti nei mašinos numerio, nei pavardės, kuria prisistatė moteris.
 
„Pakišo man kažkokius popierius pasirašyt, aš greitai pasirašiau, nes moteris labai skubėjo, o kur pasirašiau – nežinau, nes nespėjau perskaityti“, – prisiminė tos dienos įvykius Juozas.

Kitokių dokumentų moteris iš senjoro neprašė, tik parašo. UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas jau buvo informavęs gyventojus, kad per karantiną į gyventojų namus darbuotojai neina, nebent įmeta popierines sąskaitas vokuose į pašto dėžutes. Apie mįslingą moterį dvi savaites galvojęs Juozas nusprendė papasakoti namiškiams, nes jį graužė nerimas, kad gal kam nors užrašė savo turtą. Namiškių paskatintas senjoras susižiūrėjęs savo turtą – sąskaitą banke ir nuosavybės teises, sako, kad niekas nedingo. Tačiau visgi įvykį registravo ir policijoje dėl tos priežasties, jeigu kas nors po kurio laiko pareikštų, jog Juozas kam nors skolingas pinigų.

Tai gali būti vienas iš daugelio metodų, kaip sukčiai „užsidirba“. Tiesa, netoliese gyvenančių kitų to kaimo vyresnio amžiaus gyventojų vandens skaitiklių per karantiną niekas netikrino, o Juozo namiškiai viliasi, kad moteris iš tikrųjų buvo iš „Šakių vandenų“ įmonės, gal ji, tikrindama skaitiklius prieš kelias savaites, tiesiog pamiršo paimti savininko parašą...

Nuo karantino kovo 16d. pradžios iki gegužės 7 d. Šakių rajono policijos komisariate buvo gauta 16 pranešimų apie pasikėsinimą sukčiauti arba sukčiavimo atvejus. Kaip skelbia Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, sukčių suintensyvėjimas pastebėtas pirmąją karantino savaitę. Pasak pareigūnės, dažniausiai vis dar pasitaiko telefoniniai sukčiai ir sukčiai elektroninėje erdvėje. Keletas asmenų susigundė skelbimais apie suteikiamas paskolas. Susisiekus su paskolos dalintojais, šie prašė gyventojų pirmiausia pervesti nurodytą mokestį už kurjerio paslaugas (nuo 79 iki 144 eurų). Deja, nei paskolos, nei kurjerio žmonės nesulaukė, o tariamą mokestį už kurjerio paslaugas  jau buvo pervedę. Kai kurie gyventojai sulaukė skambučių, kur skambintojai prisistatė policijos pareigūnais. Vieną kartą „policijos pareigūnas“ pasakojo apie neva iš pranešėjo sąskaitos pervedamus pinigus, kitu atveju – rado pamestus gyventojo dokumentus ir prašė pasakyti savo asmeninius duomenis. Taip pat pasitaikė ir prekeivių, siūlančių kremus, tepalus nuo sąnarių skausmo, vaistus nuo koronaviruso. Sukčiai Šakių rajono gyventojams siūlė investuoti į akcijų rinką ar brokerių paslaugas, taip pat buvo pranešama apie mobiliojo ryšio telefono laimėjimą, tik būtų reikėję tam tikra pinigų suma papildyti sąskaitą. Deja, ant sukčių kabliuko užkibo du  rajono gyventojai: vienas iš jų internetu susitarė dėl buto nuomos, pervedė pradinį nuomos mokestį, bet negavo nei buto, nei sumokėtų pinigų, o antrasis nesėkmingai pagal skelbimą, rastą internete, bandė įsigyti kompiuterinių žaidimų. Pinigėlius pervedė, bet žaidimų taip ir negavo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.