Šakiai liko be dar vienos institucijos – be prokuratūros

azukas
Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Audrius Ažukas kalbėjo, kad iki pertvarkos su jais visiškai nebuvo kalbėtasi, o prokuratūros vadovybė nepaaiškino, dėl kokių priežasčių Šakių dalinys naikinimas ir prijungtas prie Jurbarko. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių prokuratūros prokurorai gyvena kraustymosi nuotaikomis – nuo spalio 1d. neliko Šakių padalinio, jis prijungtas prie Jurbarko, todėl prokuratūros patalpas, buvusias Bažnyčios g. 8-uoju numeriu pažymėtame name, jie jau apleido. Nors prokuratūros vadovai tvirtina, kad prokurorams pasiūlyta lankstesnė nuotolinio darbo tvarka, kalbinti mūsiškiai prokurorai sako, kad optimizavimas vyksta nesistemiškai, kad reforma neteisinga mažesnių vietovių gyventojų atžvilgiu.
 
Galės dirbti iš namų

Paprašytas pristatyti vykdomą prokuratūros sistemos pertvarką Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius patvirtino, kad reorganizacija palietė ir Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros Šakių padalinį, kuris buvo prijungtas prie Jurbarko, nuo spalio 1 d. reorganizuota dar 19 padalinių Lietuvoje.

Teiraujamės, kodėl iškilo tokia optimizavimo būtinybė. D. Valkavičius pabrėžė, kad buvo įvertinta nusikalstamumo dinamika konkrečioje teritorijoje, pavyzdžiui, Šakiuose 2014 m. buvo užregistruotos 553 nusikalstamos veikos, o 2019m. registruota 386. Anot pašnekovo, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje matoma registruotų nusikalstamų veikų mažėjimo tendencija, ne išimtis ir Šakiai.

„Įvertinant nusikalstamumo dinamiką bei mažėjantį bylų skaičių, turimas Šakių prokuratūros patalpas, buvo priimtas sprendimas optimizuoti prokurorų veiklą. Kaip žinia, valstybės turtas turi būti valdomas efektyviai“, – įsitikinęs D. Valkavičius, dar paaiškindamas, kad Šakiuose šių metų sausio 1 d. nebaigtų bylų buvo 79, anot jo, tokį bylų skaičių galima administruoti mažinant administravimo resursus.

Prokuratūros atstovas patikino, kad reorganizuojant padalinius iš darbo Šakių padalinyje buvo atleista tik valytoja, o administratorei ir ūkio dalies specialistui buvo pasiūlyta dirbti Jurbarke.

Taip pat ir dviem Šakių prokurorams buvo pasiūlyta veiklą organizuoti tiek Šakiuose, tiek Jurbarke. Jiems, anot pašnekovo, sudarytos gana lanksčios darbo sąlygos: prokurorai galės dirbti iš laikinos darbo vietos Šakių policijos komisariato patalpose, o jei yra poreikis – vykti į sustambintą centrą Jurbarke. Anot D. Valkavičiaus, buvo atsisakyta ankstesnių 214 m² patalpų Bažnyčios gatvėje.

„Dar viena galimybė – prokurorai galės dirbti nuotoliniu būdu, tam skirti nešiojami kompiuteriai, kuriuose yra visa reikalinga informacija darbui“, – kalbėjo D. Valkavičius ir pridūrė, kad Šakių prokurorai galės naudotis ir tarnybiniu automobiliu, o jei vyks tarnybos reikalais savo automobiliu, visais atvejais bus kompensuojamos kelionės išlaidos.

Šakiečiai prieš optimizavimą

Apie tokį prokuratūros sistemos optimizavimą nuomonę išsakė ir Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Audrius Ažukas, kuris pirmiausiai stebėjosi, jog į darbo grupę nebuvo pakviestas nė vienas padalinio, kuris naikinamas, prokuroras, o reforma buvo vykdoma remiantis 2003 m. audito išvada. A. Ažukas tvirtino, kad savo vadovybei ne kartą siūlė pasidaryti nešališką auditą, pirma pasižiūrėti, kur sistema veikia netinkamai, kur švaistomos lėšos, įsivertinti iš šalies ir tuomet daryti pertvarką.

„Mes pradėjome kelti klausimą, tai kas mus atstovauja? Paaiškėjo, kad Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius. Mums su juo pavyko susitikti po to, kai jau buvo priimti visi sprendimai. Tačiau jis balsavo, kad panaikinti Šakius“, – tokio atstovavimo nesuprato A. Ažukas.

Jis pasakojo, kad šakiečiai reagavo į šiuos juos palietusius optimizacijos procesus, kreipėsi į prokurorų profesinę sąjungą, Generalinę prokuratūrą, etikos sargus ir kitur, tačiau, pasak A. Ažuko, jų šauksmas atsimušė kaip į sieną.

„Kreipėmės ir į Prezidentą, vieną kartą atsakė: „Ačiū, atkreipsime dėmesį“, kitą kartą neatsakė nieko. Kreipėmės į rajono merą, kuris susitikime Kazlų Rūdoje su Prezidentu kėlė šį klausimą. Meras perdavė, kad Prezidentas įsitikinęs, kad kaimuose nereikia prokuratūros. Vadinasi, Gerovės valstybėje kaimiškos vietovės turi būti be institucijų, neatstovaujamos ir panašiai“, – apmaudo neslėpė A. Ažukas.

Anot A. Ažuko, jie supranta, kad Šakiuose esančias patalpas dėl trijų prokurorų laikyti neracionalu, todėl siūlė susimažinti patalpas, pasiliekant vieną kabinetą, bet nekelti jų į Jurbarką.

A. Ažukas absurdiškais įvardijo ir kriterijus, kuriais remiantis vyko prokuratūros optimizavimas ir jų prijungimas prie Jurbarko. Kalbėdamas apie darbo krūvį, jis paminėjo, kad ir Šakiuose, ir Jurbarke jis panašus. Ir kad darbo kabinetai Šakiuose yra geresni, o skiriant šakiečiams patalpas Jurbarke, reikėjo išprašyti policijos darbuotojus iš savo kabinetų. O atstumas iki centrinės prokuratūros būstinės, apeliacinės instancijos, perkėlus juos dirbti į Jurbarką, tik padidėjo.

„Mes savo atstovo Valkavičiaus kelis kartus klausėme argumentų, motyvų, kodėl pasirinkti naikinti Šakiai, o ne Jurbarkas. Neatsakė. Tą patį klausimą uždavinėjome ir Generalinėje prokuratūroje, ir darbo grupės pirmininkui Radišauskui. Atsakymas buvo toks – „vis tiek visi laimingi nebus“, – apmaudo neslėpė 20 metų prokuratūroje išdirbęs A. Ažukas.

Prie pokalbio prisijungęs Šakių padalinyje dirbantis prokuroras Linas Frančiakas tvirtino, jog optimizavimas vyksta nesistemiškai, prokuratūros Šakių padalinys prijungiamas prie Jurbarko, tačiau planuojama, jog per penkerius metus teismas iš Jurbarko bus perkeltas būtent į Šakius.

„Nekalbama apie pačios prokuratūros funkcijų vykdymą, prokurorų darbo kokybę, rajono žmonių interesus“, – įsitikinęs L. Frančiakas.

Kalbinti Šakių padalinio prokurorai apgailestavo, kad reformos „buldozeris nestoja“, sprendimas naikinti Šakių padalinį priimtas, šakiečiai kreipėsi į Kauno apygardos teismą, kad būtų stabdomas reformos procesas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.