Džiuginanti ugniagesių statistika: gaisrų mažėja, pernai juose nežuvo nė vienas žmogus

ugniagesiai
Lyginant dvejus paskutinius metus, pernai rajone kilo 16 gaisrų mažiau. D. Pavalkio nuotr.

Pasižiūrėjus į gaisrų statistiką, Šakių rajonui galima pasidžiaugti bent tuo, kad pernai mūsų rajone liepsnose nežuvo nė vienas žmogus. 2020 m. rajone kilo 91 gaisras, tačiau tai jau mažiau nei 2019 m. – užpernai rajone buvo kilę 107 gaisrai, o viename iš jų žuvo žmogus.  
 
Pasak Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiojo specialisto Gintaro Ščajevo, pagrindinės gaisrų priežastys išlieka tos pačios: gaisrai kyla dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų. Dėl minėtų priežasčių pernai kilo net 31 gaisras (2019 m. dėl šios priežasties kilo 25 gaisrai). Daug gaisrų kyla dėl neatsargaus žmogaus elgesio – pernai tokie gaisrai buvo aštuoni (2019 m. – 17 gaisrų). Dėl elektros įrenginių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų pernai kilo 14, o užpernai 15 gaisrų. Dėl neatsargaus rūkymo pernai rajone kilo aštuoni, o užpernai 14 gaisrų. Kaip įprastai, degė ir pievos, ražienos, šiukšlės – tokių gaisrų pernai buvo šeši.

Anot specialisto, dažniausiai pasitaikantys objektai, kur kyla gaisrai, vis dar yra gyvenamųjų namų dūmtraukiai – pernai užsidegė 18 dūmtraukių. Per praėjusius metus 20 gaisrų kilo gyvenamuosiuose namuose, degė 10 ūkinių pastatų, vienas lengvasis automobilis ir penkios žemės ūkio technikos mašinos.

Pernai atvirose teritorijose kilo 28 gaisrai, nuo visų kilusių gaisrų skaičiaus išdegė 2,6 ha pievų, ražienų (2019 m. – 45 gaisrai, išdegė  17,12 ha). Šakių mieste kilo 11 gaisrų, dar tiek pat Šakių seniūnijoje, Lekėčiuose – 12, Gelgaudiškio ir Lukšių seniūnijose po aštuonis gaisrus, Griškabūdžio ir Sudargo seniūnijose po šešis, Barzdų seniūnijoje  – penki, Kidulių, Sintautų ir Slavikų seniūnijose po keturis, Kriūkų seniūnijoje – trys, Kudirkos Naumiesčio, Plokščių ir Žvirgždaičių seniūnijose pernai kilo po vieną gaisrą. Daugiausia gaisrų pernai kilo balandžio mėnesį – 16, o mažiausiai vasario – tik du gaisrai. Specialistai įvardija, kad pernai gaisringiausias paros laikas buvo tarp 13–18 valandos.

Be gaisrų gesinimo, ugniagesiai gelbėtojai vyko į 149 įvairius gelbėjimo darbus (2019 m. – 151).

Pasak G. Ščajevo, siekiant stiprinti gaisrų prevenciją gyvenamajame sektoriuje, pernai Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inicijuotos prevencinės akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ir Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai aplankė 414 gyvenamųjų būstų (2019 metais – 1138). Gyventojams buvo suteikiamos konsultacijos gaisrinės saugos klausimais ir patarimai, kaip pasirengti ir saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, atkreipiamas dėmesys į tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, paaiškinama, kodėl reikalingi autonominiai dūmų signalizatoriai. Ši akcija bus vykdoma ir šiais metais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.