Ugniagesiai gelbėtojai įspėja dėl fejerverkų

Artėjant Naujųjų metų šventėms suaktyvėja prekyba pirotechnikos priemonėmis bei jų naudojimas. Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: didžioji dalis fejerverkus leidžiančių žmonių per mažai dėmesio skiria savo ir aplinkinių saugumui.

„Nesudėtingus pirotechnikos gaminius draudžiama parduoti jaunesniems kaip 18 metų asmenims. Jais negalima prekiauti kioskuose bei savitarnos parduotuvėse. Ant pirotechnikos gaminių pakuočių turi būti jų naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, nurodytas gamintojas ir importuotojas. Jai pirotechnikos gaminiai parduodami išimti iš pakuotės, pirkėjai turi gauti atskirą instrukciją“, –  kalbėjo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas ir ragino pirotechnikos gaminių nepirkt turgavietėse ar savivaldybės uždraustose vietose, o prieš naudojant atidžiai perskaityti instrukciją.
 
Ugniagesiai gelbėtojai pabrėžia, kad pirotechninius gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių. Fejerverkų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus švenčių dienas.

G. Ščajevas pabrėžė, kad pirotechnikos gaminiai naudojami tik lauke, sprogmenis uždegti reiktų kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. Naudojant fejerverkus minioje nenukreipti jų į kitus žmones.

„Sprogmens ilgai nelaikykite rankoje. Uždekite ištiesta ranka ir tuojau pat atitraukite. Baterijas, raketas statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Sprogdindami raketas, vulkanus, fontanus, nukreipkite juos į viršų“, – pataria specialistas.

Anot jo, pavojų gali kelti nesuveikusios pirotechninės priemonės, todėl pirotechnikos gaminiui nesuveikus iš karto, daugiau nereikėtų bandyti jo uždegti. Prieiti prie jo reikėtų ne anksčiau kaip po 15 minučių. Ugniagesiai prašo neardyti sprogmenų, nes tai pavojinga ne tik patiems, bet ir aplinkiniams. Pirotechnikos gaminių pataria nekaupti, nes jų laikymui reikalingos tam tikros sąlygos. Sprogmenys negali būti laikomi kartu su degiomis ar lengvai užsiliepsnojančiomis medžiagomis.

Specialistas pataria Naujųjų metų naktį gyvenamųjų būstų balkonuose nepalikti degių, greitai užsiliepsnoti galinčių medžiagų. Kilus gaisrui dėl neatsargiai paleistų sprogmenų, nedelsiant reikėtų kviesti ugniagesius.

„Nuo pirotechninių gaminių užsiliepsnojusius daiktus, jei tai ne prietaisas su elektros įtampa, geriausia gesinti vandeniu arba gesinimui tinkamu audiniu. Nepuoškite eglių degiomis medžiagomis, žvakutėmis ir bengališkomis ugnelėmis. Išeidami iš namų, nepalikite įjungtų girliandų, degančių žvakių“, – primena G. Ščajevas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.