Nors pernai kilo mažiau gaisrų, bet neišvengta aukų

Kaip informuoja Šakių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (PGT), pernai rajone kilo 82 gaisrai (2020 m. – 91 gaisras), kurių metu du žmonės žuvo ir keturi patyrė nudegimus (2020 m. žmonių aukų išvengta).

Pernai, lyginant su 2020m., rajone gaisrų skaičius sumažėjo 10 proc. Šakių PGT vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas įvardija pagrindines gaisrų priežastis: dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų praėjusiais metais kilo net 28 gaisrai (2020 m. dėl šios priežasties kilo 31 gaisras), dėl neatsargaus žmogaus elgesio – 11 gaisrų (2020 m. – 8 gaisrai), dėl elektros įrenginių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų – 19 gaisrų (2020 m. – 14 gaisrų), dėl neatsargus rūkymo – penki gaisrai, dėl pievų, ražienų, šiukšlių deginimo – trys, dėl mechanizmų gedimo – septyni gaisrai.
 
Kur gaisrų kilo daugiausiai? Pasak ugniagesių, 22 gaisrai kilo gyvenamųjų namų dūmtraukiuose, 18 gaisrų gyvenamuosiuose namuose, keturi ūkiniuose pastatuose, degė penki lengvieji automobiliai ir šešios žemės ūkio technikos mašinos. Keturi gaisrai kilo pievose, aštuonis kartus buvo vykstama gesinti degančių buitinių atliekų konteinerių ir įvairių šiukšlių, keturis kartus – degančių šiaudų ir ražienų, 11 gaisrų kilo kituose įvairiuose objektuose.

Atvirose teritorijose kilo 17 gaisrų ir išdegė 28,2 ha pievų, ražienų (2020 m. – 28 gaisrai,  išdegė 2,6 ha).

Šakių mieste kilo 15 gaisrų, Šakių sen. – 11, Lukšių – septyni, Kriūkų ir Kudirkos Naumiesčio sen. po šešis, Barzdų, Gelgaudiškio, Kidulių ir Lekėčių sen. po penkis, Griškabūdžio, Sintautų ir Sudargo sen. po keturis, Plokščių ir Slavikų sen. po du gaisrus, o Žvirgždaičių sen. praėjusiais metais kilo vienas gaisras.

Ugniagesiai gelbėtojai pateikia statistiką, kuriomis savaitės dienomis daugiausiai kilo gaisrų: pirmadieniais kilo 15 gaisrų, antradieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais – po aštuonis, trečiadieniais – septyni, šeštadieniais ir sekmadieniais – po 18 gaisrų. Gaisringiausias paros laikas buvo 13–18 val.  Per šį ketvirtadalį paros laiko kilo 32 gaisrai. Kaip patikslino G. Ščajevas, be gaisrų gesinimo, ugniagesiai gelbėtojai atliko 166 įvairius gelbėjimo darbus (2020 m. – 149).

„Siekiant stiprinti gaisrų prevenciją gyvenamajame sektoriuje ir prisidėti prie šiame sektoriuje kylančiuose gaisruose žūstančių žmonių skaičiaus mažinimo, taip pat siekiant ugdyti šalies gyventojų gebėjimą saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, 2021m. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inicijuotos prevencinės akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu Šakių PGT pareigūnai ir Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai aplankė 1 tūkst. 180 gyvenamųjų būstų. Gyventojams buvo suteikiamos konsultacijos ir patarimai, kaip pasirengti ir saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, kalbėta gaisrinės saugos klausimais, atkreipiamas dėmesys į tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, paaiškinama, kodėl reikalingi autonominiai dūmų signalizatoriai. Prevencinės akcijos bus vykdomos ir šiais metais“, – kalbėjo G. Ščajevas.

„Draugo“ inf. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.