Paminklus žuvusiems sovietų kariams apipurškė dažais

kariu kapai griskabudyje
Jau tą pačią dieną po incidento seniūnijos darbuotojai paminklą ir memorialines lentas nuvalė. D. Pavalkio nuotr.

Vasario 24 dieną Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, visoje Lietuvoje fiksuojama atvejų, kuomet išniekinami sovietų kariams skirti paminklai ar kitos atminimo vietos. Balandžio 26 d. toks incidentas įvyko ir Griškabūdyje. Čia Ukrainos vėliavos spalvomis buvo apipurkštos memorialinės lentos ir paminklas sovietų kariams.
 
Kaip informuoja policija, antradienį 7.50 val. ryte Griškabūdžio miestelyje esančiose sovietinių karių kapinėse pastebėta, jog paminklas ir memorialinės lentos apipurkštos geltonos ir mėlynos spalvos dažais.

Griškabūdžio miestelio seniūnas Saulius Naumavičius informavo, kad tą pačią dieną viskas buvo kiek įmanoma nuvalyta. Prie greta esančių Griškabūdžio civilinių kapinių yra įrengtos kameros, seniūnas tikisi, kad niokotoją ar niokotojus nustatyti pavyks.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Pasak Šakių rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus, bet koks turto suniokojimas yra nusikalstamas veiksmas, už kurį įstatymas numato atsakomybę.

„Manau, žmonės nevykusiai reiškia pilietiškumą. Tikrai yra kur kas geresnių būdų – pinigine parama, daiktais tą pilietiškumą išreikšti ir paremti ukrainiečius. Tą pinigų sumą, už kurią pirko dažus, geriau paaukoti karo pabėgėliams“, – trumpai incidentą komentavo A. Kvederevičius.

Apskrityje tai ne pirmas toks atvejis. Ukrainos vėliavos spalva rastas nudažytas paminklas sovietų kariams Vilkaviškio rajone. Sekmadienio vakarą, po 18 val., pastebėta, kad Žaliosios kaime geltonos ir mėlynos spalvos dažais nudažytas paminklas ir atminimo lentelė, skirta žuvusiems sovietų kariams atminti. Incidento anksčiau būta ir Marijampolėje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.