Šalies keliuose pradės veikti dar 100 greičio matuoklių

Lietuvos automobilių kelių direkcija pranešė, kad vidutinio greičio matuoklių indėlis didinant eismo saugumą jau matomas, todėl šalies keliuose netrukus pradės veikti dar 100 naujų įrenginių, kurie vairuotojų pažeidimus fiksuos 50-yje ruožų.

Iš viso valstybinės reikšmės keliuose šiuo metu veikia 162 vidutinio greičio matuokliai, įrengti 81-ame kelio ruože, ir 70 momentinio greičio matuoklių, išdėstytų pavojinguose taškuose. Šie matuokliai fiksuoja greičio pažeidimus, kelių mokesčio sumokėjimo, techninės apžiūros ir civilinės atsakomybės draudimo galiojimą.
 
Statistiškai vertinant per vienerius metus tuose ruožuose, kur veikia vidutinio greičio matavimo sistemos, nukentėjusiųjų sumažėjo 70 proc. Pavyzdžiui, 2021m. pradėjus veikti 56 naujoms greičio matavimo sistemoms, tuose ruožuose buvo sužeisti 26 ir žuvo du eismo dalyviai, o ankstesniais metais vidutiniškai per metus būdavo apie 80 sužeistų ir apie septynis žuvusius. „Nors tai dar tik vienerių metų rezultatai, bet jie dar kartą patvirtina, kad vidutinio greičio matuoklių sistemos (VGMS) plėtrą vykdyti tikslinga. Atsižvelgiant į tai, svarstoma galimybė toliau plėsti VGMS tinklą šalyje. Akivaizdu, kad ši greičio kontrolės sistema padeda ne tik formuoti, bet ir lavinti vairuotojų įprotį rinktis nuolatinį saugų greitį, o greičio viršijimas dažniausiai nulemia itin skaudžias eismo įvykių pasekmes“, – teigia Kelių direkcijos direktorius Remigijus Lipkevičius.

Greičio matuoklių įrengimo vietos nustatomos atsižvelgus į kriterijus, nustatytus Kelių direkcijos parengtose greičio matuoklių įrengimo eiliškumo nustatymo metodikose. Vieni svarbiausių – vidutinis metinis paros eismo intensyvumas, eismo įvykių pasekmės, kai nesaugus važiavimo greitis yra, tikėtina, pagrindinė eismo įvykius nulėmusi priežastis, lenkimo ribojimai kelio ruože. Prioritetinę eilę sudaro pagal nustatytus kriterijus atrinkti valstybinės reikšmės kelių ruožai, kuriuose eismo saugos požiūriu tikslingiausia būtų diegti greičio kontrolės sistemas.

Informacija apie tai, kur įrengti greičio matuokliai, yra skelbiama Kelių direkcijos tinklalapyje, tačiau mūsų rajone artimiausiu metu naujų matuoklių neketinama įrengti, o daugiausiai jų numatyta Kauno rajone, kelyje Prienų link, taip pat nuo Ukmergės Vilniaus link bei Vilniaus rajone.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.