Valstybės sieną su Rusija dažniausiai pažeidžia cigarečių kontrabandininkai

cigaretesPernai Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai užfiksavo 441 valstybės sienos pažeidimą. Tai 11,6 proc. daugiau nei 2009 metais, kuomet buvo nustatyti 395 bandymai neteisėtai pereiti valstybės sieną. Šakių rajono pasienyje su Rusija užfiksuota 111 sienos pažeidimų.

Nuotr. Per 2010 metus pasienio kontrolės punkte ir „žaliojoje juostoje“ konfiskuota 458058 pakelių cigarečių.

Šakių rajono pasienyje su Rusija per 2010 metus VSAT Pagėgių rinktinėje  užfiksuota 111 valstybės sienos pažeidimų, iš kurių 13 - Šilgalių, 4 – Rociškių ir 3 Kudirkos Naumiesčio užkardoje. Tai pačiais metais užkardinti 49 valstybės sienos pažeidimai, 3 - Šilgalių, 1 - Rociškių, 1 -  Kudirkos Naumiesčio užkardoje.

VST Ryšių su visuomene specialistė Astos Šimkuvienės pateiktais duomenimis, iš 111 užfiksuotų valstybės sienos pažeidimų sulaikyti 44 valstybės sienos pažeidėjai (Šilgalių - 0, Rociškių - 4, Kudirkos Naumiesčio – 2). Sulaikant kontrabandą ir  neteisėtai gabenamas akcizines prekes, pernai buvo sulaikyti 126  asmenys (Šilgalių -18, Rociškių - 37, Kudirkos Naumiesčio – 7), per 2009 metus sulaikyti 198, o per 2008 metus – 139  asmenys.
 
Iš viso Pagėgių rinktinės saugomame valstybės sienos ruože per 2010 metus pasienio kontrolės punkte ir ,,žaliojoje juostoje“ konfiskuota 458058 pakelių cigarečių (Šilgalių -72738, Rociškių - 56284, Kudirkos Naumiesčio – 30100).

Iš viso per 2010 metus rinktinės saugomame ruože sulaikyti 711 pažeidėjų (Šilgalių -27, Rociškių -146, Kudirkos Naumiesčio – 72).

Dauguma valstybės sienos pažeidimų buvo susiję su kontrabandinių cigarečių gabenimu per valstybės sieną iš Rusijos Federacijos į Lietuvos Respubliką. Čia cigaretes dažniausiai bandoma gabenti plukdant  Nemuno, Šešupės upėmis, kuriomis eina valstybės siena. Cigaretes plukdo guminėmis valtimis, arba tai daro taip vadinami plaukikai „ichtiandrai“ - „nešikai“. Pažymėtina, kad  Pagėgių rinktinės saugomame  ruože jau nebeliko tokių reiškinių, kai per „žaliąją juostą“ neteisėtai gabenamų cigarečių siuntų dydis siekdavo 100 ar daugiau dėžių. Šiuo metu neteisėtai gabenamų cigarečių krovinio dydis dažniausiai yra apie 10, kartais - iki 20 dėžių.

Pernai Pagėgių rinktinės  pasieniečiai  jų saugomame ruože sulaikė 711 pažeidėjų. Didžioji dalis jų – lietuviai, tačiau pasieniečiams taip pat įkliūva ir kitų šalių piliečiai (rusai, armėnai, uzbekai).

Iš viso pernai Lietuvos pasieniečiams įkliuvo sienos pažeidėjai iš 16 valstybių, taip pat sulaikytas vienas asmuo, kurio pilietybė nežinoma. Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą Lietuvos baudžiamajame kodekse numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą dėl neatsargumo baudžiama administracine tvarka – tokiam pažeidėjui gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.