Į saugumą rajone - per skaičių prizmę

policijaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Aptariant Šakių rajono policijos komisariato veiklą, tradiciškai buvo pažvelgta į skaičius, liudijančius kriminogeninę padėtį rajone. Policijos pareigūnai pastebi, jog kriminogeninė padėtis rajone stabili, tačiau darbą sunkina nežymiai mažėjantis personalo skaičius ir veiklos finansavimas.  

Nuotr.  Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Skirmantas Andriušis (kairėje) tvirtino, jog policija turi išgyventi iš turimų resursų.

Metų pradžioje Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šakių rajono policijos komisariatas tradiciškai savivaldybėje organizuoja metinį veiklos aptarimą. Policijos pareigūnų pateiktą ataskaitą išklausė rajono vadovybė, Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Skirmantas Andriušis, jo pavaduotojas Harimantas Poškevičius, Šakių apylinkės teismo pirmininkas Arturas Rauktys, vyriausiasis prokuroras Raimundas Vasiliauskas.

Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Skruibis pasidžiaugė, kad rajonas pakankamai saugus, kriminogeninė situacija kontroliuojama. „Tačiau tai padaryti darosi vis sunkiau dėl keleto priežasčių. Nors ne ženkliai, bet mažėja personalo skaičius. Mažėja finansavimas“,- akcentavo viršininkas M. Skruibis. Tuo tarpu apskrities viršininkas S. Andriušis, akcentuodamas esamą padėtį šalyje, ragino pareigūnus išgyventi iš turimų resursų.
 
Nerimą kelia narkomanija ir nepilnamečių nusikaltimai

Kriminalinės policijos poskyrio vyriausiasis tyrėjas Sigitas Balaišis, kalbėdamas apie rajone esančią kriminogeninę padėtį, pabrėžė, kad ji yra stabili. Pernai buvo užregistruota 24 nusikalstamomis veikomis mažiau nei 2010 metais. Tuomet buvo užregistruota 500 nusikaltimų. Pasak pareigūno, 10 tūkst.  rajono gyventojų tenka 138 nusikaltimai. „Jeigu mes atmesime Druskininkus, Birštoną, tai mus lenkia tik Kazlų Rūda. Iš tikrųjų mes trečia savivaldybės teritorija pagal geresnę situaciją kriminogeninėje srityje“, - teigė S. Balaišis.

Pernai rajone sunkių ir labai sunkių nusikaltimų užregistruota 19, ištirta 16. 2011 metais rajone užregistruoti trys nužudymai, vienu mažiau nei 2010 metais. Beje, Kazlų Rūdos ir Kalvarijos savivaldybių policijos komisariatuose pernai nužudymų neregistruota. Pasak S. Balaišio, nepavyko ištirti dviejų nužudymų, įvykdytų rajone, nors abiejose bylose įtariamieji nustatyti. Taip pat nepavyko ištirti bylos dėl narkotikų disponavimo, kurioje irgi nustatyti įtariamieji. Nepavyko ištirti traktoriaus vagystės, ginklų vogimo Lukšiuose ir plėšimo Plokščiuose. Beje, labiausiai policijai ramybės neduoda vagystės, kurios sudaro didžiąją visų rajone padarytų nusikaltimų dalį.  Pernai Šakių rajono policijos komisariate užregistruotos 242 vagystės. Dėl to rajono gyventojai, policijos skaičiavimais, per 2011 metus patyrė net 233 tūkst. litų nuostolį, o tai net 63 tūkst. litų daugiau nei užpernai. Pareigūnų pastangomis, pernai buvo ištirtos 74 vagystės, nukentėjusiems buvo atlyginta apie 40 proc. žalos.

Kriminalinės policijos vyriausiojo tyrėjo teigimu, policijai didelį nerimą kelią narkotikai. Jeigu 2009 metais nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėta narkotinių medžiagų apyvarta, užregistruoti 2 atvejai, tai 2010 – 6, o 2011 net 9 atvejai. „Narkotinės medžiagos skverbiasi į rajoną. Plinta nauja narkotinių medžiagų rūšis, kai pirmas ir vienintelis pavartojimas lemia priklausomybę nuo narkotikų. Kol kas tokių narkotikų rajone neaptikta“, - teigė kriminalistas. Pareigūno pastebėjimu, ne ką mažiau opi problema – didėjantis nepilnamečių nusikalstamumas. Pernai nepilnamečiai rajone įvykdė net 46 nusikaltimus, tai net 14 nusikaltimų daugiau nei 2010 metais.

Kriminalinės policijos padalinyje yra 20 etatų, tačiau tik 13 iš jų dirba konkrečiai su kriminalinėmis bylomis, likusieji vykdo kitas veiklas, nesusijusias su tiesioginiu bylų tyrimu. Minėtieji 13 pareigūnų nagrinėja 787 ikiteisminių tyrimų. Kriminalinės policijos poskyrio pareigūnai per 2011 metus dėl įvairių priežasčių nedirbo 6 tūkst. 625 valandas – tai 828 darbo dienos. „Tai praktiškai trys pareigūnai nuo sausio 2 dienos iki gruodžio 31 dienos neatėjo į darbą“, - pastebėjo Kriminalinės policijos vyriausiasis tyrėjas S. Balaišis.

Mažėja kontrabandinių cigarečių pardavimo atvejų

Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus specialistas Vidmantas Skeirys kalbėjo, jog per 2011 metus buvo gauti 5 tūkst. 127 pranešimai apie nusikaltimus. Iš jų 712 atvejų rajono policija reagavo į signalizacijos pranešimus. Gauti net 1 tūkst. 155 pranešimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų, iš jų 37 - dėl alkoholio vartojimo viešose vietose, 15 kartų į policiją buvo kreiptasi dėl smurto artimoje aplinkoje, 25 pranešimai dėl kilusių muštynių, 526 pranešimai dėl triukšmo butuose, 94 pranešimai dėl triukšmo ir konfliktų viešose vietose. Per praėjusius metus areštinėje pabuvojo net 337 asmenys, iš jų 313 vyrų, penkios moterys ir 19 nepilnamečių.

Pareigūnas pabrėžė, jog pernai labai padaugėjo Administracinės teisės pažeidimo atvejų. Dažniausi pažeidimai dėl alkoholinių gėrimų vartojimo viešosiose vietose. Daugėja smulkių vagysčių iš parduotuvių. Pernai užregistruoti penki atvejai dėl gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimų. Pastebima, kad žymiai sumažėjo akcizinių prekių gabenimo pažeidimo atvejų. Pernai užregistruoti 34 tokie atvejai, o užpernai 85. Pareigūno pastebėjimu, kontrabandinių prekių sumažėjo dėl to, kad sugriežtėjo sienos kirtimo taisyklės ir buvo skiriamas didesnis pareigūnų dėmesys pasienio ruožui. „Paprasčiausiai žmonės pagalvoja, ar verta gabenti daugiau cigarečių, nes baudos labai didelės. Aišku, kad visai neveš neverta tikėtis. Stengsimės kuo daugiau pagauti“,- teigė pareigūnas. Dėl naminės degtinės tiek 2010, tiek 2011 metais buvo surašyta 11 protokolų. Pareigūnas pastebėjo, jog į rajoną samanė atkeliauja iš Žemaitijos. Apie nelegalius alkoholio gamintojus rajone policija informacijos neturi.

Eismo saugumas

Kelių policijos poskyris, vadovaujamas Jono Stanaičio, atsakingas už eismo įvykius ir viešosios tvarkos palaikymą. Pernai keliuose žuvo 6 žmonės, 87 žmonės buvo sužeisti. „Jeigu žiūrėti į istoriją, tai būdavo, jog per metus keliuose žūdavo 23 ar 19 žmonių. 2010 metais žuvo du žmonės“,- teigė pareigūnas, pridurdama, jog pernai net keli žmonės žuvo būtent gegužės mėnesį. Pasak J. Stanaičio, nerimą kelia įskaitiniai įvykiai, kuriuos sukelia neblaivūs vairuotojai. Pernai išaiškinti 135 neblaivūs dviratininkai ir mopedų vairuotojai. Nubausti 84 pėstieji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.