Mažų daugiabučių gyventojai skatinami jungtis

cikanieneTris ir daugiau butų turintys daugiabučių namų gyventojai rajone nuo šiol privalės mokėti įmokas už savo namo priežiūrą. Rajono savivaldybė nusprendė, kad nuo šių metų turi būti įforminta ir teisiškai sutvarkyta daugiabučių namų, kuriuose yra 3 ir daugiau butų, valdymo forma.
 
Nuotr. Anot savivaldybės Ūkio skyriaus specialistės Astos Cikanienės, maži daugiabučiai namai taip pat turi turėti valdymo formą.
 
Lig šiol mažai butų turinčiuose daugiabučiuose tokios tvarkos nebuvo. Birželio 25 d. savivaldybės Ūkio skyriaus specialistė Asta Cikanienė įpareigojo seniūnus surinkti informaciją apie jų valdomose teritorijose esančius nedaug butų turinčius daugiabučius namus. Šią informaciją seniūnai turėtų surinkti iki rugpjūčio 30 d. Anot A. Cikanienės, turint informaciją apie rajone esančius nedaug butų turinčius daugiabučius, savivaldybė galės rengti jų gyventojams pasitarimus ir teikti pasiūlymus.

Daugiabučių namų gyventojai bus skatinami jungtis į bendrijas arba sudaryti jungtinės veiklos sutartį, o jeigu to padaryti nepavyks, tada jų namui bus paskirtas priverstinis administratorius. Pasak specialistės, problema, kad mūsų rajone kai kurie maži daugiabučiai dar neturi valdymo formos, lig šiol nebuvo visuotinai sprendžiama. Aplinkinių savivaldybių patirtis rodo (Jurbarko, Vilkaviškio), kad įmanoma sutvarkyti kaimo teritorijose esančių daugiabučių valdymo formą.

Pagrindiniu tikslu, kodėl valdymo formą reikia įteisinti, specialistė nurodo namus, kurie jau turi įkūrę bendrijas ir patys savarankiškai tvarko iškilusias problemas, pavyzdžiui, kai kas nors sugenda, savarankiškai renovuoja namus ir t. t.

Kaip sakė savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, kai kurie gyventojai tik teigia, kad turi įkūrę bendrijas, tačiau jos turi būti įregistruotos ir VĮ Registrų centre.

Ūkio skyriaus specialistė A. Cikanienė sakė, kad įkurti bendriją nėra paprasta – ją sunku įregistruoti, be to, brangiai kainuoja , todėl ji siūlo gyventojams sudaryti jungtinės veiklos sutartis, kurios yra žymiai greičiau ir lengviau sudaromos.

Kaip sakė K. Kuncaitis, nesvarbu, ar daugiabutį valdys bendrija, ar administratorius, jie privalės nustatyti gyventojams mokestį. Surinktos lėšos bus naudojamos statiniui prižiūrėti. Šiuo metu bendrijoms yra nustatytas 0,05 centų už kvadratinį metrą mokestis ekstremalioms situacijoms padengti.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.