Spygliais apaugęs agurkas nustebino daržininką

agurkasŠakių mieste gyvenantis Aleksandras Šleinis prie namų esančioje daržovių lysvėje vieną dieną aptiko neįtikėtinos išvaizdos trumpavaisį agurką.
 
Nuotr. Tarp savo darže auginamų paprastųjų agurkų vieną dieną Aleksandras Šleinis rado jį nustebinusią daržovę.
 
Agurkas atrodė, lyg būtų koks kaktuso ir moliūgo mišinys – jo žievė itin stora, o iš jos kyšo stori maždaug centimetro ilgio spygliai. Daržininkas mėgėjas sako, kad savo poros metrų lysvėje šiais metais augino niekuo neišsiskiriančias agurkų veisles: pavasarį nuėjęs į sėklų parduotuvę,  jis paprašė įprastų agurkų veislės, kurios pavadinimo šiandien  jau nepamena. A. Šleinis sako, kad ant to daigo, kur nuskynė neįprastą agurką, kiti agurkai  niekuo savo išvaizda neišsiskiria. Tad ir pačiam augintojui iškilo klausimas, kodėl vienas agurkas yra kitoks negu visi ir nusprendė savo įspūdžiais pasidalinti su kitais.

Agurkai populiarūs nuo neatmenamų laikų. Tai seniausia daržovė pasaulyje. Agurkai yra malonaus aromato ir gero skonio, todėl juos valgant pagerėja apetitas, virškinimas. Jie padeda geriau įsisavinti riebalus ir baltymus, gerina maisto medžiagų asimiliavimą, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą. Liaudies medicinoje nuo seno buvo naudojamos šviežios agurkų sultys, kurias buvo rekomenduojama gerti kaip raminamuosius ir skausmą malšinančius vaistus nuo skrandžio ir žarnyno dieglių. Rekomenduojama gerti grynas arba su medumi sumaišytas agurkų sultis sergant viršutinių kvėpavimo takų kataru, kosint.

Agurkų vaisiai nuo seno vartojami kosmetikoje. Jų sultys minkština, balina odą ir naikina strazdanas. Jomis gydomi veido spuogai. Iš sulčių gaminami losjonai veidui valyti. Pramonė iš agurkų sulčių gamina kremus įvairiai veido odai tepti.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.