Praslinkę karščiai turėjo įtakos ir daržovių derliui

darzovesRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Šiais metais pirkėjai atėję į parduotuves arba turgavietes pastebi, kad žymiai padidėjo kai kurių daržovių kainos. Kas lemia kilstelėjusias daržovių kainas – pernai metais Maskvos paskelbtas embargas ar ilgą laiką šią vasarą siautėjusi sausra? Patys augintojai sako, kad daržovių kaina kinta dėl daugelio veiksnių, kurie nuolat veikia rinką.
 
Nuotr. Kaip sako daržovių augintojai, pernai tokiu laiku bulves teko parduoti pigiau, negu siekė savikaina.
 
Daržovių kainos išaugusios
 
Dauguma gyventojų mano, kad daržovių augintojai, pernai turėję išdalinti daržoves pusvelčiui, šiais metais nori atsigriebti. Dėl to pakilo daržovių kainos prekyvietėse. Palyginti su pernykščiu rugpjūčiu, vos ne dvigubai brangiau tenka mokėti už morkas. Ūkininkai jas dar tik pradeda rauti, todėl parduotuvėse tenka arba griebti importuotas, arba pernykštes lietuviškas. Ir vienos, ir kitos nėra pigios. Kaip prisimena daržoves auginanti Vaškių šeima iš Sintautų, pernai morkas jie didmeninėje prekyboje pardavė už 50 lito centų, o šiais metais jau dabar jos kainuoja 30 euro centų, t. y. vos ne dvigubai. Kilstelėjusioms daržovių kainoms turi įtakos keletas veiksnių. Anot daržovių augintojos Jolantos Vaškienės, gali būti ir taip, kad lietuviškų daržovių kaina išaugo dėl permainingų šio vasaros orų.

„Vasaros pradžia buvo gan šalta ir tai stabdė daržovių augimą, vėliau siautėjo sausra. Nieko nuostabaus, kad sunkesnėje priemolio dirvoje augančios daržovės yra mažesnės, prasčiau atrodančios. Juk vasara daržovių vegetacijai buvo tikrai nelabai palanki“,– sako J. Vaškienė.

Tačiau apie tai, koks bus daržovių derlius, anot ūkininkės, pasakyti dar negalima, nes morkų ir burokėlių derlius imamas tik rudenį. Jeigu šiuo metu iškristų pakankamai kritulių, gal dar daržovės suspėtų užaugti. Nuo daržovių prekinės išvaizdos daug priklauso ir kaina. Jeigu lietuviškos daržovės atrodys prasčiau už atvežtas iš užsienio, niekas nenorės už jas brangiai mokėti, nors dauguma pirkėjų renkasi tėvynėje užaugintą produkciją.
 
Derliui turėjo įtakos sausra

Liepalotų kaime apie 40 ha bulvių auginantis Virginijus Tirlikas sako, kad ankstyvųjų bulvių derliui oro sąlygos jo laukuose vasaros pradžioje buvo gana palankios. Nors oras buvo vėsus, tačiau kai žydėjo ankstyvosios bulvės, drėgmės netrūko, tad ir jų derlius buvo gana gausus. Ankstyvąsias bulves, kaip ir kitiems šalies žemdirbiams, ūkininkui pavyko parduoti už priimtiną kainą, kuri pradžioje siekė net iki 30 euro centų. Ūkininkas mano, kad apie vėlyvųjų bulvių derlių kalbėti dar anksti. Rugsėjo pabaigoje, kai bus nukastos visos bulvės, bus galima pamatyti, ar jų augimui turėjo įtakos vėliau įsisiautėjusi sausra. Šiuo metu už bulves pirkėjai moka 15 euro centų už kilogramą.
 
Daržovės pabrango

Kaip sako daržovių augintojai, pernai tokiu laiku bulves teko parduoti pigiau, negu siekė savikaina. Juk augino jas Rusijai, o šiai „trinktelėjus durimis“  atsirado milžiniškas daržovių perteklius.

Visi žemdirbiai mažino bulvių ir kitų daržovių kainas, kad nors dalį parduotų ir taip sumažintų nuostolius. Galbūt tai yra priežastis, kodėl pirkėjams šį sezoną kainos atrodo daug didesnės. Taip mano ir Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė. Moteris sako, kad daržovių augintojai, kurie neturi specialiai įrengtos laistymo sistemos savo laukuose, gerų derlių šįmet nesulauks. Ir netgi jei didieji bulvių, morkų ir kitų daržovių augintojai ir turi įrengę laukų laistymo sistemas, jos gelbsti tik tuomet, kai sausra būna trumpalaikė. Pasak jos, kainų skirtumą tarp pernai ir šių metų labiausiai pajus tie vartotojai, kurie tikėjosi, kad pernai rudenį dėl embargo smukusios kainos išsilaikys ir šiais metais. Tačiau sumažėjęs pats daržovių derlius, akivaizdu, pakoregavo ir rinkos kainas. Anot daržovių augintojų asociacijos vadovės, kainas daržovių rinkoje dažnai diktuoja jų pardavėjai bei perpardavinėtojai, kurie stengiasi iš ūkininkų produkciją supirkti kuo mažesne kaina, o patys prekiauja kiek įmanoma brangiau. Savo ruožtu ir ūkininkai nenori nusileisti ir stengiasi parduoti savo produkciją kuo brangiau. Juolab, kad daugelis augintojų dar neatsigauna po pernai metų dėl embargo patirtų nuostolių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.