Pienininkų streikai Briuselyje neliko nepastebėti

briuselis protestasRugsėjo 4 d. į Briuselį išvyko apie 50 ūkininkų iš Lietuvos, kurie nusprendė kartu su kitais žemdirbiais iš visos Europos surengti protesto akciją.
 
Nuotr. Pienininkai streikavo Briuselyje dėl žemų pieno supirkimo kainų.
 
Tarp protestuojančių ūkininkų buvo ir du mūsų rajono atstovai. Vienas jų vyko kaip jaunųjų ūkininkų atstovas, kitas – atstovavo Lietuvos pienininkų asociacijos interesus. Kaip sakė protesto dalyvis griškabūdietis Marius Dubickas, kelionė į Briuselį nenuėjo perniek. Susirinkę europarlamentarai išties pažadėjo atsižvelgti į susidariusią pienininkystės situaciją Europoje ir pažadėjo ūkininkams suteikti jų prašomą paramą. Ūkininkai nepatenkinti žemomis pieno supirkimo kainomis. Lietuvos žemdirbiai prašo bent 32 mln. eurų paramos. Skaičiuojama, kad tokios sumos reikėtų, norint kompensuoti per aštuonis mėnesius ūkininkų patirtus nuostolius. Tačiau M. Dubickas sako, kad protesto akcija visų problemų pieno sektoriuje neišsprendžia. Ir ši Europos parama taip pat problemų neišspręs, tačiau leis atsikvėpti ūkininkams, kurie dėl smukusių pieno kainų įklimpo į įvairius įsiskolinimus bankams – juk dauguma pienininkų pasinaudojo galimybe ir pernai metais modernizavo savo ūkius. Tad jiems kiekvienas euras šiandien yra ypač reikalingas.

Be streikų Briuselyje, kaip sako jaunasis ūkininkas, reikia spręsti pienininkystės problemas ir mūsų Respublikos mastu. Juk ne paslaptis, sako M. Dubickas, kad mūsų valdžia palaiko perdirbėjus ir prekeivius labiau negu tuos, kurie tą pieną gamina. Čia turėtų būti priimti taip pat radikalūs sprendimai. „ Arba reikia remti tuos ūkius, kad jie susimažintų pieno gamybą, ar imtis kokių kitų sprendimo būdų, – sako jaunasis ūkininkas. – Gal vyriausybė gali vėl įvesti kvotų sistemą, kaip tai buvo daroma prieš keletą metų.“ M. Dubickas sako, kad Lietuvos pienininkai ir tėvynėje nežada sėdėti rankų sudėję ir laukti geresnių laikų, čia taip pat ketinama rengti protesto akcijos, kad atkreiptų valdininkų dėmesį į pienininkystės problemas ir jas kaip galima greičiau spręstų.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.