Cukrinių runkelių augintojai nebenori būti mulkinami

paliskis2Rita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Cukrinių runkelių augintojai, parduodantys savo produkciją Marijampolės cukraus fabrikui AB „Arvi cukrus“, daugiau fabriko pažadais netiki ir skelbia rimtą boikotą. Kaip ir kasdien, praėjusį šeštadienį prie Marijampolės cukraus fabriko vartų būriavosi aplinkinių rajonų ūkininkai, kurie parduoda cukrinius runkelius šiam fabrikui, tačiau savo produkcijos vežti į fabriką neskubėjo. Taip jie išreiškė protestą prieš šio fabriko neįvykdytą pažadą – iki spalio 10 d. sumokėti skolą žemdirbiams už pernai metų derlių.
 
Nuotr. Suvalkijos cukrinių runkelių kooperatyvo valdybos narys Almantas Pališkis sako: ūkininkų protestas jo nenustebino, žemdirbiai jau netiki fabriko pažadais.
 
Ūkininkai nejuokavo
 
Žemdirbiai buvo vieningi ir kategoriški – kol nebus atsiskaityta, tol cukrinių runkelių į fabriką augintojai neveš. Prie fabriko vartų stovėjo išsirikiavusi ilga eilė sunkvežimių, traktorių, atgabenusių cukrinius runkelius. Zenono Zakarausko, vieno mūsų rajono ūkininko, sunkvežimiai su runkeliais, stovėjęs eilės priekyje dar iš vakaro, demonstratyviai apsisuko ir išvyko, mat protestuojantiems žemdirbiams vėl buvo pažerta pažadų netrukus atsiskaityti už pernai metų derlių.

Dar prieš naujojo sezono pradžią Suvalkijos cukrinių runkelių augintojų susirinkime žemdirbiams AB „Arvi cukrus“ direktorius Eduardas Jakevičius pažadėjo, kad iki spalio 10 d. skola – daugiau kaip 900 tūkst. eurų – už pernykščius nekvotinius cukrinius runkelius bus sumokėta. Buvo žadama taip įtikinamai, kad žemdirbiai, ketinę nepradėti naujojo derliaus gabenimo į fabriką tol, kol su jais nebus atsiskaityta, dar kartą nusileido ir iki spalio 10 d. runkelius tvarkingai vežė į AB „Arvi cukrus“. Tačiau lemtingąją dieną, kai jau visų sąskaitose turėjo būti žadėtieji pinigai, paaiškėjo, kad vėl žemdirbiai buvo apgauti – tik daliai jų buvo pervestos lėšos – iš viso apie 350 tūkst. eurų. Likusius pinigus „Arvi“ vadovai tikino sumokėsią artimiausiomis dienomis.

Suvalkijos cukrinių runkelių kooperatyvo valdybos nario Almanto Pališkio nestebina, kad fabrikas nesilaiko savo įsipareigojimų – ūkininkams tai ne naujiena. Tačiau ši situacija žemdirbius ir patį fabriką veda į akligatvį, nes šiais metais iš 190 ūkininkų, auginusių cukrinius runkelius, liko tik 80, kurie savo produkciją parduoda „Arvi cukrus“ įmonei. Anot A. Pališkio, dauguma Šakių, Marijampolės, Vilkaviškio rajono tiek stambių, tiek smulkių ūkininkų iš viso atsisakė auginti cukrinius runkelius.

„Kaip galima taip nepaisyti susitarimų?! Kiek galima manipuliuoti pažadais? Pasitikėjimas šia įmone, jos vadovais visiškai žlugo. Šiemet Suvalkijoje nebeliko daugiau kaip pusės cukrinių runkelių augintojų“, – apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos valdybos narys.

A. Pališkio valdoma bendrovė „Barzdų agroservisas“ šiais metais taip pat sumažino cukrinių runkelių auginimą: bendrovė parduos tik apie 5 tūkst. tonų (pernai pardavė 6 300 t). Pats A. Pališkis šitame proteste nedalyvavo, tačiau sako, kad dėl susidariusios situacijos kaltas pats fabrikas, nes ūkininkams pažadai jau atsibodo.
 
Žarstosi pažadais

Su protestuojančiais ūkininkais tą rytą atvyko susitikti „Arvi cukrus“ vadovas E. Jakevičius. Jis pripažino, kad vis tik nepavyko įvykdyti pažadų. Tačiau ragino žemdirbius nesiimti kategoriškų priemonių ir vežti runkelius pagal nustatytus grafikus, nes pinigai, neva, jau pakeliui į jų sąskaitas. Anot direktoriaus, jų turimų cukrinių runkelių perdirbti pakaktų tik vienai dienai, ir jei žemdirbiai protestuodami neveš runkelių, fabriką gali tekti stabdyti ir bus patirti didžiuliai materialiniai nuostoliai.

Tačiau žemdirbiai tikino, kad nusibodo tie nesibaigiantys melai, tad jie nemato kitos išeities, kaip tik imtis kategoriškų priemonių – vieningai nevežti į Marijampolės cukraus fabriką runkelių, kol nebus sumokėti pinigai. Daugelis Suvalkijos krašto žemdirbių yra sudarę sutartis ir su Kėdainių fabriku, kuris neprieštarauja, kad šiemet, kadangi saldžiųjų šaknų derlius gerokai mažesnis, ūkininkai savo užaugintus runkelius gabentų jiems. Deja, Kėdainiai suvalkiečiams dvigubai toliau nei Marijampolė, tad išaugtų transportavimo kaštai, laiko sąnaudos. Tačiau didelis privalumas tas, kad Kėdainių įmonė su žemdirbiais atsiskaito visada sutartu laiku ir panašių problemų kaip AB „Arvi cukrus“ neturi.

Šeštadienio rytą po 5 val. trukusios protesto akcijos į sąskaitas vis tik ėmė įplaukti pervedamos lėšos, o su įmonės vadovu E. Jakevičiumi sutarta, jog iki spalio 13 d. vakaro bus sumokėti visi likę pinigai. Jei to nebus, šių metų cukrinių runkelių derlius, pasak žemdirbių, iš Suvalkijos keliaus kitur.

Kaip sako A. Pališkis, fabriko skolos už vadinamus nekvotinius runkelius nėra vienintelės. Cukrinių runkelių augintojams Marijampolės cukraus fabrikas dar yra skolingas už vadinamus nesutartinius cukrinius runkelius. Kadangi pernai buvo palankus metas cukrinių auginimui, daug aplinkinių rajonų ūkininkų nuėmė neblogą cukrinių runkelių derlių, tad papildomą produkciją teko parduoti be sutarčių. Už pastarąją fabrikas dar taip pat neatsiskaitęs, tačiau žadėjo tai padaryti iki šių metų lapkričio 1 d. Anot valdybos nario A. Pališkio, sunku prognozuoti, ar Marijampolės cukraus fabrikas įvykdys ir šiuos savo pažadus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.