Šakių turgūs nesulaukia pirkėjų?

turgusAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Batai, striukės, kepurės, šalikai, daržovės, mėsa... Kad mūsų poreikiai būtų patenkinti, perkame begalę dalykų. Tik štai vieni visko ieško parduotuvėse, kiti nuo seno pamėgę turgų. Pasivaikščiojus po miesto turgavietes galima pastebėti, jog pirkėjų šiuo metu čia apsilanko išties nedaug.
 
Nuotr. Šiek tiek palūkuriavus Šakių miesto turguose galima pastebėti, jog į juos užsuka tik vienas kitas pirkėjas. Savaitgalį situacija pagerėja.
 
Blogiau nebuvę
 
Kone trisdešimtmetį turguje prekiaujanti lekėtiškė Rimutė Zanavykų turguje parduoda įvairias daržoves, medų, aliejų, spanguoles, riešutus, kitas sodo ir daržo gėrybes. Ilgametė turgaus prekiautoja pasakojo, jog prekyba sekasi nekaip. Moteris minėjo, kad įvedus eurą turguje lankytojų itin sumažėjo, vasarą buvo šioks toks pakilimas, o dabar taip blogai, kaip per prekiautojos 30 metų darbo patirtį dar nėra buvę. Tie, kurie vis dar apsilanko turguje, šiuo metu daugiausiai perka spanguoles, medų, kartais kokių daržovių raugimui ar pan.

„Žinokit, tikrai blogai. Ypač dabar, kai artėja Vėlinės, prasidėjo šildymo sezonas, žmonės visai neturi pinigų. Jeigu taip ir toliau, teks stabdyti prekybą. Negaunu nei pensijos, nes neturiu darbo stažo... Turiu penkis vaikus, gal jie man padės“, – guodėsi moteris.

Rimutė pastebėjo: kaip ir visur, taip ir turguje po euro valiutos įvedimo kainos padidėjo. Pavyzdžiui, morkų kilogramas kainuoja 80 euro centų, pomidorai – vieną eurą. Moteris atviravo, kad daržovių kainos tikrai didesnės nei prekybos centruose, tačiau prašė nepamiršti, jog turguje galima įsigyti ekologiškai užaugintų daržovių. Moteris kiekvieną dieną turguje būna nuo septintos valandos ryto iki trečios valandos popiet. Rimutė sakė, kad šiokiomis dienomis pirkėjų būna tiek, kad ant rankų pirštų suskaičiuotum, o šeštadienį vienu kitu padaugėja.

„Na, per dieną susirenku gal 50 eurų, susimoku už prekiavimo vietą, dar kelionės išlaidos, tai kas man lieka? 10 eurų, kartais mažiau. Va, pavyzdžiui, šiandien bulvių nė kilogramo nenupirko“, – skundėsi moteris.
 
Situacija nepavydėtina, bet nesiskundžia

Šakietė Regina turguje dirba apie aštuonerius metus. Moteris pasakojo, kad po ligos nebegrįžo į buvusį darbą ir nusprendė veiklą tęsti turguje. Moteris kolegei pritarė, kad situacija šiuo metu iš tiesų nepavydėtina, žmonės turgų aplenkia.

„Matot, man dar nėra taip blogai. Aš jau pensininkė, tai prekiaudama turguje tik šiek tiek prisiduriu. Esu šakietė, važiuoti niekur nereikia, tai dar kažkiek susitaupo. Šiaip ar taip – mažiau dejuokim ir bus gerai“, – sakė optimistiškai užbaigė prekybininkė.

Aštuonerius metus turguje dirbanti moteris sakė, jog uždarbis priklauso nuo to, kokia diena pasitaiko, šeštadieniais kartais galima užsidirbti 50 eurų, o šiokiomis dienomis uždarbis būna juokingai mažas.

„Žinokit, vieni žmonės perka turguje viską – maistą, avalynę, drabužius, o kitas niekad čia neateis. Kalbant apie maisto produktus, čia jis brangesnis, bet, pripažinkim, – skanesnis“, – mintis dėstė pašnekovė.

Rūbams išrankesni

15 metų turguje drabužiais, avalyne prekiaujanti Silva, kaip ir kitos moterys, minėjo, kad savaitgaliais turguje atmosfera dar šiek tiek geresnė, tačiau šiokios dienos liūdnos.

„Prekyba kiekvienais metais vis prastėja. Susimokam mokesčius, nusiperkam maisto, dar pataupom prekėm ir ne kažkas belieka. Aišku, niekas nevertė, patys pasirinkome tokį darbą, bet anksčiau, kai situacija buvo geresnė, tikriausiai ir dirbti buvome labiau suinteresuoti“, – kalbėjo prekiautoja.

Zanavykų turguje prekiaujanti moteris mano, kad sustojusi prekyba turguje ne vien dėl to, kad žmonės neturi pinigų, bet ir dėl to, jog dalis miestelėnų yra labiau pamėgę apsipirkti didžiuosiuose prekybos centruose.

„Ateina į turgų jaunimas su mamomis, apsižvalgo ir jau girdžiu, kaip sako: „Mama, čia nieko gero nėra, važiuojam į Kauną.“ Gal per daug esam išsilepinę vaikus...“ – svarstė prekiautoja.

Nors centriniame turguje besidarbuojantys prekiautojai nebuvo tokie iškalbūs ir paklausus, kaip sekasi prekyba, tik tarstelėdavo „viskas gerai“, tačiau ilgiau pasivaikščiojus buvo matyti – žmonių ir čia ne per daugiausiai.

Šiuolaikinis vyriškas kostiumas turguje kainuoja apie 70 eurų, elnio odos pirštinės atsieis apie 20 eurų, striukė apie 25 eurus, tad kainos, kaip gali kai kuriems pasirodyti, nėra tokios jau didelės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.