Gelgaudiškio dvaro valdytojo klausimas – miglotas

gelgaudiskio dvaras2Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį advokatų profesinės bendrijos „Viliušis ir Astromskis“ advokato padėjėja Ieva Pašvenskaitė ir teisininkė Kristina Jungevičienė pristatė Gelgaudiškio dvaro koncesijos esmę bei parengtų dokumentų sąlygas. „Viliušis ir Astromskis“ rajono savivaldybės administracijos prašymu parengė Gelgaudiškio dvaro koncesijos konkurso dokumentus.

Nuotr. Pagal koncesijos sutartį būsimasis koncesininkas į Gelgaudiškio dvarą turės investuoti beveik 600 tūkst. eurų.

Koncesijos trukmė – 25 metai

Gelgaudiškio dvaro koncesija neatlygintinė – koncesininko atlyginimą sudarys tik teisės užsiimti atitinkama veikla suteikimas ir tos veiklos pajamos. Pagrindinis šios koncesijos tikslas – gerinti Gelgaudiškio dvaro sodybos viešojo turizmo infrastruktūrą bei jos valdymą, skatinti turizmą, taip pat sukurti palankesnes sąlygas aktyviam poilsiui prisidėti prie sezoniškumo veiksnio mažinimo rajone, taip pat išsaugoti gyvą kultūrinį identitetą, paveldą ir tradicijas.

Gelgaudiškio dvaro koncesijos sutarties laikotarpis – 25 m. Koncesininkui valdyti ir naudoti šiam laikotarpiui bus perduota dalis pagrindinių dvaro sodybos rūmų (kita dalis valdoma kultūros centro  bei Gelgaudiškio bendruomenės „Atgaiva“), taip pat bus perduota buvusi oranžerija bei buvęs kumetynas. Šie statiniai bus perduodami koncesininkui nuomos teise. Taip pat koncesininkui bus perduota dalis suformuoto žemės sklypo, dėl kurio koncesininkas turės sudaryti nuomos sutartį su Nacionaline žemės tarnyba. Taip pat koncesininkui bus leista naudotis nesuformuota valstybine žeme, kurioje jis galės naudotis tik laikino pobūdžio statiniais, t. y. badmintono aikštele, šaudymo aikštele.

Kaip pasakojo K. Jungevičienė, koncesijos sutarties galiojimo metu koncesininkas turės parengti pastatų įrengimui reikalingą techninę dokumentaciją, esant reikalui, papildyti jam pateiktą dvaro rūmų techninį projektą, turės įgyvendinti sprendinius ir pritaikyti statinius turizmo paslaugų teikimui.

Turės investuoti beveik 600 tūkst. eurų

Dvaro rūmai turės būti pradėti eksploatuoti apgyvendinimui per dvejus metus nuo koncesijos sutarties įsigaliojimo, buvęs kumetynas ir oranžerija – per vienerius metus. Šiuo tikslu yra nustatytos iš koncesininko reikalaujamos investicijos, t. y. – 2 mln. litų (579 240 eurų)“, – pasakojo teisininkė.

 Nuspręsta, jog iš minėtųjų 2 mln. litų 40 proc. koncesininkas turi investuoti į statinius ir pritaikyti juos turizmo paslaugų teikimui per pirmuosius metus nuo koncesijos sutarties įsigaliojimo, o likusią minimalių reikalavimų investicijų sumą (60 proc.) – per antrus metus. Koncesijos sutarties galiojimo metu koncesininkas turės užtikrinti tinkamą jam perduotos teritorijos ir statinių priežiūrą, eksploataciją, remontą, taip pat užtikrinti jam perduoto kultūros paveldo objektų priežiūrą, restauraciją ir t. t.

Pristatyme buvo teigiama, jog koncesininkas turės teisę sukurti ir kitą naują turtą, pavyzdžiui, žemės sklype statyti laikino pobūdžio statinius. Kadangi dalis dvaro rūmų liks kultūros centrui bei „Atgaivai“, yra užtikrinta galimybė šioms įstaigoms rengti renginius dvaro rūmuose, tačiau iš anksto turės būti suderintas renginių tvarkaraštis arba numatyta data. Taip pat paliekama teisė toliau tęsti Gelgaudiškio KC atlygintinų ekskursijų organizavimą.

Kaip jau buvo minėta, esminis dalykas, jog ši koncesija yra neatlygintinė, koncesininkui nenumatoma pareiga mokėti Suteikiančiajai institucijai (savivaldybei) mokesčio, ši koncesininkui taip pat nemokės jokio mokesčio. Pristatymo metu buvo minėta, jog koncesininkas privalės prisiimti didžiąją dalį su sutarties vykdymu susijusių rizikų, išskyrus kelias bendras su savivaldybe tam tikromis procentinėmis dalimis dalijamas rizikas.

Koncesijos įstatyme yra nustatyti šio konkurso veikimo etapai – konkurso sąlygų paskelbimas, konkurso dalyvių išankstinė atranka, atrinkti dalyviai bus kviečiami pateikti išsamius pasiūlymus, tuomet bus atrenkami dalyviai, kurie kviečiami derėtis, o su konkursą laimėjusiu dalyviu bus sudaryta koncesijos sutartis, pagal kurią jis įsipareigos įsteigti atskirą koncesiją šios sutarties vykdymui. Su atskiru koncesininku bei dalyviu bus sudaryta atskira sutartis.

Koncesininkas įspraustas į rėmus

Po koncesijos dokumentų pristatymo savivaldybės administracijos darbuotojams bei tarybos nariams buvo iškilę įvairių klausimų, vienas iš jų – konkurso sąlygos koncesininko atžvilgiu. Numatoma, jog jis investuos beveik 600 tūkst. eurų, bet bene dvejus metus dirbs nuostolingai, mat koncesija neatlygintinė. Rajono meras Juozas Bertašius teiravosi, ar tai nėra  koncesininko įspraudimas į tam tikrus rėmus, dėl to suinteresuotumas dalyvauti konkurse gali dingti.

„Pavyzdžiui, aš būdamas tokiuose rėmuose neinvestuočiau. Ar nereikia ieškoti galimybių, kad koncesininkas atsirastų ir būtų priimtos skatinančios sąlygos, kad savivaldybė nebūtų teisėjas ar reikalautojas? Man susidaro įspūdis, kad tos sąlygos yra per daug ribojančios investuotojo galimybes ateiti į dvarą“, – sakė J. Bertašius.

Merui buvo atsakyta, jog su savivaldybės sutikimu koncesininkas turi teisę perduotame turte vykdyti ir kitą veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.