Naminių gyvūnų ženklinimas: daugiau klausimų negu atsakymų

cipasRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Žemės ūkio ministerijai paskelbus viešą informaciją, kad nuo šių metų sausio 1 d. privaloma suženklinti naminius gyvūnus – šunis, kates ir šeškus, gyventojams iškilo daug neaiškių klausimų, kuriais jie apipylė tiek Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių skyrių, tiek vietinius veterinarijos gydytojus.

Nuotr. Keturių mūsų rajono įstaigų veterinarijos gydytojai jau turi specialius prietaisus – skenerį, mikroschemą bei specialų švirkštą ir gali ženklinti gyvūnus.

Kada prasidės tikrasis gyvūnų ženklinimas?

Gyventojams kilo klausimų, kas, kur ir kada pradės mūsų rajone ženklinti minėtus gyvūnus. Kiek kainuos ši paslauga? Kas ją apmokės? Taip pat žmonėms neramu, ar savo augintinius, kurie nebuvo pratinti prie žmogaus rankų, teks gabenti pas veterinarijos gydytoją patiems, o gal gydytojai atvyks į namus.

Į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pasitarimą Vilniuje sausio 8 d. vyks Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Alfonsas Kasiliauskas. Manoma, kad tuomet paaiškės, kada mūsų rajono tarnyba galės prisijungti prie bendros duomenų bazės, kurioje privalės būti suvesti visų suženklintų naminių gyvūnų duomenys.

Mūsų rajone iki sausio 8 d. buvo 19 veterinarijos gydytojų, kurie pateikė prašymus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kad jie nori užsiimti naminių gyvūnų ženklinimu, tačiau leidimus turi tik keturi. Kaip sakė Šakiuose dirbantis veterinarijos gydytojas Regimantas Šeputis, šią savaitę jis įsigijo reikiamą įrangą gyvūnų ženklinimui ir laukia Valstybinės maisto ir veterinarijos patvirtinimo, kad ši suteikia leidimą jam ženklinti gyvūnus. Anot veterinaro, kol kas dar ir patiems gydytojams sunku įsivaizduoti, kaip visas šis procesas vyks ir kaip gyventojai reaguos į tai, jog per pusantrų metų jų augintiniai privalės būti suženklinti. Paklaustas apie tai, ką gydytojai siūlys tiems žmonėms, kurie neturi galimybės atvežti savo augintinių iki veterinarijos gydytojo, R. Šeputis atsakė, kad gydytojas gali atvykti ir į namus, tačiau tai jau kainuos papildomai.

Mokės patys gyventojai

Kol kas yra nustatytas preliminarus gyvūnų ženklinimo mokestis, artimiausiu metu dar galintis kisti. Šiuo metu manoma, kad vieno gyvūno žymėjimas vadinamuoju „čipu“ (poodinės mikroschemos įvedimas) bei duomenų suvedimas į duomenų bazę ir atitinkamo dokumento išdavimas gyventojams kainuos 15 eurų. Šiuos pinigėlius iš savo piniginės teks ištraukti patiems naminių gyvūnų laikytojams.

Gydytojai suskubo gauti leidimus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių skyriaus inspektoriai sako, kad mūsų rajone šiuo metu 19 veterinarijos gydytojų yra pateikę prašymus gauti leidimus ženklinti gyvūnus. Kol kas jie suteikti keturiems mūsų rajono veterinarijos gydytojams, nes jie turi specialius skenerius,  kurie nustato, ar po gyvūno oda  įvesta mikroschema ten ir liko. Šie gydytojai  – tai jau minėtas Šakiuose dirbantis R. Šeputis, Lekėčiuose dirbantis Dainius Lukšas, Algimantas Sabas iš Prūselių kaimo ir Barzduose seniai šias paslaugas teikianti veterinarijos klinika „Veterinarijos pagalba“. Visi minėtieji gydytojai turi specialius ženklinimo prietaisus bei skenerius, tačiau laukia leidimo, kol bus galima prisijungti prie bendros duomenų bazės, kad galėtų į ją suvedinėti duomenis. Bendrąja duomenų baze nuo sausio 5 d. jau gali naudotis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių skyriaus inspektoriai. Jie gali suvesti duomenis tų augintinių, kurie yra suženklinti anksčiau. Paprastai savo augintinius ženklindavo veislinių naminių gyvūnų veisėjai.

Likusiems 15 veterinarijos gydytojų leidimai ženklinti kol kas neišduoti, nes jie neturi minėtųjų skenerių. Anot lekėtiškio D. Lukšo, lig šiol gyventojai dar nekėlė jokio ažiotažo, nes tam padaryti jie turi pusantrų metų. Veterinarijos gydytojas mano, kad tikrasis gyvūnų ženklinimo bumas prasidės, kai iki termino pabaigos liks nedaug laiko. Suskubti teks tik tiems gyventojams, kurių augintiniai šiais metais atsives palikuonių, nes jų ženklinimo terminas trumpesnis – keturi mėnesiai. Dar veterinarijos gydytojai įspėja gyventojus dėl to, jog gyvūnai prieš ženklinimą turi būti paskiepyti nuo pasiutligės. Šią procedūrą gali atlikti tas pats veterinarijos gydytojas, kuris sutiks paženklinti jūsų gyvūną, tačiau tai kainuos papildomai. Preliminariais duomenimis, vienas skiepas nuo pasiutligės atsieina nuo 3 iki 12 eurų. Tai priklauso nuo kiekvieno gydytojo taikomų individualių įkainių, skiepų skaičiaus ir kitų veiksnių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.