Taromatai netrukus taps mūsų kasdienybe

taromatasVasario 1 d. Lietuvoje pradės veikti užstato sistema. Tai reiškia, kad nereikalinga tara galėsime atsikratyti sukišę ją į taromatus, kurie jau antra savaitė stovi  ir Šakių mieste esančiuose prekybos centruose „Iki“ ir „Norfa“.

Nuotr. Nuo sausio pradžios į Šakiuose esančius prekybos centrus vežami specialūs taromatai, kuriuose nuo  vasario 1 d. gyventojai galės pristatyti su užstatu įsigytą tarą.

Užstato sistemos vykdytojai įspėja gyventojus kol kas nekaupti pakuočių, nes taromatai nepriims senų butelių ir skardinių, už kurias nebuvo mokėtas užstatas. Iki vasario 1 d. įsigytos pakuotės sistemoje nedalyvaus, be to, ne visos ir vasario mėnesį pirktos pakuotės dalyvaus sistemoje – ant taros reikia ieškoti specialaus ženklo. Užstato dydis bus 10 euro centų. Taromatai gyventojams grynųjų pinigų neišduos, o išspausdins čekį, kurį bus galima išsigryninti arba juo atsiskaityti už pirkinius. Šiai sistemai kurti šalyje paskirti du administratoriai – VšĮ „Užstatas“ ir VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ – turės užtikrinti, kad visos stiklinės, metalinės, plastikinės  pakuotės, didesnės negu viena dešimtoji litro, bet mažesnės negu trys litrai, būtų surenkamos ir užstatas už jas grąžinamas visose parduotuvėse, išskyrus tas, kurių plotas mažesnis nei 300 kv. m., bei prekyvietes, kioskus, degalines ir viešojo maitinimo įstaigas.
 
Naujoji užstato sistema apims stiklines, PET ir metalines pakuotes (skardines), į kurias išpilstytas alus, alaus kokteiliai, sidras, vaisių vynas ir jo kokteiliai bei gėrimai, kiti fermentuoti gėrimai, alkoholiniai kokteiliai ir nealkoholiniai gėrimai, gira, taip pat visų tipų vanduo, sultys, nektaras. Patvirtintas vienkartinių pakuočių užstato sistemos ženklas bus naudojamas ant visų užstato sistemoje dalyvaujančių vienkartinių pakuočių ir informuos vartotoją, kad jis turi teisę grąžinti tokias pakuotes bei atsiimti už jas sumokėtą užstatą. Taromatai į prekybos centrus atkeliavo anksčiau, nes prekybininkams reikia ištestuoti aparatus bei apmokyti jais naudotis darbuotojus.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.